Ενημερωθήκαμε σήμερα από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ότι ολόκληρη η Παθολογική κλινική μετατρέπεται άμεσα σε κλινική Covid 30 κλινών, το οποίο συνεπάγεται σύμπτυξη του υπάρχοντος νοσηλευτικού προσωπικού των κλινικών (Παθολογικού, ΜΑΦ), τη μεταφορά αμιγώς παθολογικών περιστατικών σε δύο θαλάμους της χειρουργικής κλινικής τα οποία θα εξυπηρετούνται, όπως και τα παιδιατρικά, από νοσηλεύτριες της χειρουργικής κλινικής και της παιδιατρικής.

Ήδη, με τις μέχρι τώρα αλλαγές και το υπάρχον προσωπικό, ήταν εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργεία κλινικής covid για νοσηλεία 6 ασθενών.

Ο Διοικητής της 2ης Υ.ΠΕ., κύριος Ροΐλος, κατά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο τον Μάιο, δεσμεύτηκε στο Σύλλογο Εργαζομένων για την άμεση πρόσληψη 8 νοσηλευτών (συμβασιούχων) για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από αυτούς, μέχρι σήμερα έχουν έρθει μόνο 2.

Σε συνάντηση που είχαμε με τους εργαζόμενους της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο. Αφενός η νοσηλεία των ασθενών covid είναι ιδιαίτερα απαιτητική και χρειάζεται περισσότερο προσωπικό από ότι μια άλλη κλινική, ενώ οι λοιπές κλινικές δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια από την στιγμή που το ίδιο προσωπικό θα εξυπηρετεί ασθενής τριών διαφορετικών κλινικών.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει μια κλινική covid 30 κλινών με το υπάρχον προσωπικό και εξοπλισμό του Νοσοκομείου. Ταυτόχρονα αναστέλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων των Κυκλάδων και υπολειτουργεί όλο το υπόλοιπο Νοσοκομείο.

Σε αυτήν ακριβώς την χρονική στιγμή η κυβέρνηση νομοθέτησε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις δομές υγείας , εκβιάζοντας τους εργαζόμενους με αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

 

Υπενθυμίζουμε ότι οι Υγειονομικοί είναι αυτοί που πρώτοι εμβολιάσθηκαν όταν ήρθε το εμβόλιο στη χώρα και μάλιστα σε περίοδο που υπήρχε επιφυλακτικότητα από την πλειονότητα των πολιτών και συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες.
Τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό στο Νοσοκομείο μας φθάνουν στο 85% χωρίς να συνυπολογίσουμε τους έχοντες φυσική ανοσία, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό του του γενικού πληθυσμού. Ξεχάστηκαν όμως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων, υγειονομικό επίδομα, εργατικό ατύχημα ο θάνατος των συναδέλφων από κορωνοϊό κλπ.

Στην περίπτωση του Νοσοκομείου μας η εφαρμογή του παραπάνω νομοθετήματος θα οδηγήσει σε αναστολή εργασίας 50 περίπου εργαζόμενους. Θέση μας είναι, όπως και της ομοσπονδίας μας άλλωστε, ότι:

Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΕΙΘΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πρωτίστως διχάζει και επιχειρεί να μετακυλήσει στους υγειονομικούς και το λαό τις δικές της ευθύνες για όλα αυτά που δεν έκανε και για την καθυστέρηση των εμβολιασμών και για την τραγική διαχείριση της πανδημίας. Είμαστε ενάντια στην υποχρεωτικότητα, την ποινικοποίηση ή την εξαγορά του εμβολιαστικού δικαιώματος. Απολύσεις και στερήσεις μισθού δεν θα περάσουν! Απορρίπτουμε τον εκφοβισμό και τη στοχοποίηση των υγειονομικών, που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη δουλεύοντας σε συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης. Επιπλέον να μας εξηγήσει η κυβέρνηση πως θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό στα Νοσοκομεία στη χώρα, όταν αποφασίζει να απομακρύνει εξειδικευμένο προσωπικό από τις δομές υγείας με μοναδικό κριτήριο τον εμβολιασμό. Είναι προφανές ότι οι 3μηνες προσλήψεις που επικαλείται ότι θα κάνει για να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν, μόνο ως φαιδρό μπορεί να εκληφθεί.

Είμαστε ΥΠΕΡ του εμβολιασμού (όχι υποχρεωτικού) με τις παρακάτω προϋποθέσεις: α) Εξαντλητική ενημέρωση με απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα και ανησυχίες, που θα βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται. β) Δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και γ) Εξασφάλιση της αναγκαίας φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

Ως σύλλογος εργαζομένων και στο πλαίσιο του αγώνα μας ζητάμε

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας.
Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων.
Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.).
Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό
Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό
Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.
Κατάργηση της τροπολογίας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού! Λέμε όχι στο διαχωρισμό εργαζομένων, στην αναστολή εργασίας και στις απολύσεις.
Σύσταση νέου σύγχρονου οργανισμού που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των νησιών των Κυκλάδων
Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση.

Σύμφωνα και με την Απόφαση της Εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ (23-7-21)

 

Καλούμε τους συναδέλφους

 

– εμβολιασμένους και μη, να μην κοινοποιήσουν στις υπηρεσίες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή φυσικής νόσησης.
– να συμμετέχουν την Πέμπτη 26 Αυγούστου στην Πανελλαδική Κινητοποίηση με Στάση Εργασίας 10πμ – 15μμ.

– να συμμετέχουν στην ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από την αξιολόγηση.

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος

Η Γεν. Γραμματέας

 

 

Αικατερίνη Καλογεράκη

Άννα Καμπάνη

Advertisements

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ