Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο 2021. Εν αναμονή των ανακοινώσεων που θα διευκρινίζουν περισσότερα για τη διά ζώσης διδασκαλία πέρα από τον εβδομαδιαίο αριθμό των τεστ.

Λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες απομένουν για το άνοιγμα των σχολείων, για το οποίο η υπουργός Παιδείας έχει δεσμευτεί ότι θα εξασφαλιστεί η διά ζώσης εκπαίδευση. Στις 13 Σεπτεμβρίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων επιστρέφουν στα θρανία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο self test την εβδομάδα τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος και θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Το ίδιο δεν ισχύει για τους φοιτητές οι οποίοι από την ίδια ημερομηνία είναι θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα με δική τους δαπάνη και κόστος 10 ευρώ για το καθένα αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Για τα σχολεία ωστόσο απομένουν να αποσαφηνιστούν λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας τους. Για παράδειγμα, δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι αυτή την ώρα, στα πόσα κρούσματα θα κλείνει ένα τμήμα ή ένα σχολείο και αν το πλαίσιο που ίσχυε πέρσι -για όσο διάστημα τα σχολεία ήταν ανοιχτά- θα ισχύσει και τη φετινή σχολική χρονιά.

Επίσης, δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνεται με τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Σε πρόσφατες δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, διαβεβαίωσε ότι δεν θα μπορούν να προσέρχονται στα σχολεία και να διδάσκουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, νόσησης, ή εργαστηριακών τεστ.

«Οι εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, θα έχουν πιστοποιητικό νόσησης, οι εμβολιασθέντες θα έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, θα είναι υποχρεωμένοι με δική τους ευθύνη (και έξοδα, όπως διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση) να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους μαθητές άνω των 12 ετών, η διαφορά είναι ότι τα παιδιά θα κάνουν αυτοδιαγνωστικό τεστ», διευκρίνισε η υφυπουργός.

Το ποσοστό των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών είναι στο 20%-25% που επίσης δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με την αναπλήρωσή τους σε περίπτωση που δεν προσκομίζουν τεστ και δεν θα εμβολιαστούν.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τηλεκπαίδευσης, η κ. Μακρή ανέφερε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει, για παράδειγμα όταν ένας εκπαιδευτικός νοσεί, ή για τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό και τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς αναμένεται να ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους ειδικούς η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

ieidiseis.gr

 

Advertisements

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ