Στην ίδρυση Δημοτικού Κοινωνικού Φαρμακείου προχωρά ο Δήμος Μήλου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί, αλλά και την αποσυμφόρηση των υφιστάμενων υγειονομικών δομών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ίδρυση Δημοτικού Κοινωνικού Φαρμακείου δήλωσε η δημοτική αρχή του Δήμου Μήλου, με την ομόφωνη στήριξη της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης του οργάνου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με την εισήγηση, που ανέλαβε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Απόστολος Γκαγκάκης, στόχος της δημοτικής αυτής δομής, θα είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας για τους δημότες και κατοίκους του νησιού.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανόλης Μικέλης, τόνισε ότι πρόθεση ήταν η δημιουργία της δομής ενδεχομένως νωρίτερα, ωστόσο δεν υπήρχε η δυνατότητα φιλοξενίας του στελεχειακού δυναμικού του και ως εκ τούτου, με την παρούσα απόφαση, και εφόσον ευοδωθεί η πρωτοβουλία, το Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο να λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του φετινού φθινοπώρου.

Ρόλος και σκοπός του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου

Όπως ενημέρωσε το Σώμα, κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος του Δ.Σ., το Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο αποτελεί έναν θεσμό, που ως φορέας πρωτοβάθμιας παροχής φροντίδας υγείας παρέχει σε όλους τους πολίτες μία δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης που περιλαμβάνουν:

Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που δεν απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε δικαιούχους, σε ανασφάλιστους, αλλά και σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες
Χορήγηση ατομικού δελτίου υγείας μαθητών
Χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών για συμμετοχή μαθητών σε αθλητικές δραστηριότητες
Νοσηλευτικές διεργασίες, όπως ενέσεις, περιποίηση τραύματος κλπ
Σχεδιασμός και υλοποίηση μέτρων για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας
Σκοπός του, είναι η εξυπηρέτηση όλων των δημοτών, ως προς τις κοινωνικές παροχές, ώστε να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο κοινωνικών λειτουργιών στους τομείς της πρόληψης και προαγωγής υγείας, της πρόνοιας, και σε συνδυασμό με τη δομή του Δήμου Μήλου «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και τη δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, θα επιτελεί ξεχωριστό κοινωνικό έργο αλληλεγγύης, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.

Ο πρόεδρος μάλιστα ξεκαθάρισε, ότι «ο ρόλος του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου δε σχετίζεται και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση το Κέντρο Υγείας, ούτε τις υπηρεσίες που παρέχονται από την Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς & Αιγαίου και κατ’ επέκταση από το Υπουργείο Υγείας. Αντιθέτως, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να προασπίζεται και να προάγει ποικιλοτρόπως τη δημόσια υγεία των κατοίκων και να στέκεται αρωγός στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στον ευαίσθητο τομέα της υγείας συμβάλλοντα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας».

Να διεκδικηθεί η ομαλή λειτουργία και των Περιφερειακών Ιατρείων

Από την πλευρά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη, δηλώθηκε πλήρης συμφωνία, προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει με την πρωτοβουλία αυτή και να παρέχει όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες που η νομοθεσία του δίνει το δικαίωμα να παρέχει προς τους πολίτες του.

Υπενθύμισε μάλιστα, ότι επί θητείας του, είχε γίνει ξανά προσπάθεια για δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου στο Δήμο Μήλου ενώ είχε υπογραφεί και σχετική σύμβαση, ώστε να διατεθούν ιατροί προκειμένου να παρέχονται υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ συνέστησε να επανεξεταστούν αυτές οι ήδη υφιστάμενες συμβάσεις, ώστε να εμπλουτιστούν οι υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιατρείου που θα δημιουργηθεί. Επιπλέον, υπενθύμισε, ότι ο Δήμος Μήλου είχε προχωρήσει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σε πρωτοβουλίες για την υγεία.

Τέλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο να διεκδικήσουν τη στελέχωση και ομαλή λειτουργία και των Περιφερειακών Ιατρείων του νησιού, προκειμένου να συμβάλουν και αυτές οι δομές στην αποσυμφόρηση του όγκου εργασίας στο Κέντρο Υγείας.

«Ενισχυτική δομή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας»

Κλείνοντας τη συζήτηση επί του θέματος, τοποθέτηση πραγματοποίησε και ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μικέλης, ο οποίος ανέφερε ότι Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο «λειτουργεί στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Νέας Σμύρνης, Καλαμάτας, Ηρακλείου, Σύρου – Ερμούπολης, καθώς και σε πολλά άλλα σημεία στην Ελλάδα. Είναι μία ενισχυτική δομή, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες για την στελέχωση της νέας αυτής δομής, με ιατρούς πολλών ειδικοτήτων, που θα αναλάβουν να εξυπηρετήσουν το κοινό της Μήλου. Όπως είπε συγκεκριμένα, «έχουμε υπογράψει και με γιατρούς ώστε να έρθουν τον Σεπτέμβριο στη Μήλο, με διάφορες ειδικότητες και να μπορούν ίσως σε συνεργασία και με το Κέντρο Υγείας ή το Γηροκομείο, να εξετάζουν τους συμπολίτες μας διότι λόγω πανδημίας, οι μετακινήσεις θα είναι δύσκολες και άρα θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και μέσω αυτής της προσπάθειας».

Επιπλέον, σημείωσε, ότι οι σκέψεις υπήρχαν, προκειμένου η δομή να ξεκινούσε τη λειτουργία της ήδη από το καλοκαίρι, ωστόσο διαπιστώθηκε αδυναμία φιλοξενίας και ως εκ τούτου προγραμματίστηκε να γίνει έναρξη λειτουργίας εντός του φθινοπώρου, ώστε να έχει διασφαλιστεί το κομμάτι της φιλοξενίας.

Ο Δήμαρχος έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι «αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει πάρα πολύ το νησί μας, τους κατοίκους του νησιού», ενώ και ο πρόεδρος του Δ.Σ. από την πλευρά του εξέφρασε την ευχή, «αυτή η εκκίνηση να φέρει και ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, καθώς και γρήγορο τερματισμό, με την κατάληξη που επιθυμούμε».

Πηγή: www.koinignomi.gr

Advertisements