Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση για το θέμα προστασίας των μελισσών από φυτοφάρμακα.

Την ερώτηση κατέθεσαν η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Τομεάρχης, Σταύρος Αραχωβίτης με τη συνυπογραφή 32 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζητώντας διευκρινίσεις για το σκεπτικό με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ πρότεινε στη Σύνοδο του AGRIFISH στο Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28.6.21, ποσοστό ανοχής στις απώλειες αποικιών μελισσών από φυτοφάρμακα ανά κυψέλη το εξωφρενικό 23%, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. τάχθηκαν υπέρ στόχου προστασίας από 7% έως 12,8% με την τελική απόφαση να καταλήγει στο 10%.

O κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες από την εκτεταμένη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες τείνει συνεχώς αυξανόμενος. Η εξαφάνιση των μελισσών ή ακόμα και η μείωση του πληθυσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε μια αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση στο οικοσύστημα, καθώς οι μέλισσες διαδραματίζουν τον ρόλο του επικονιαστή των φυτών στη φύση. Η προστασία των μελισσών είναι απαραίτητη για την ισορροπία των οικοσυστημάτων και για τη διατήρηση σημαντικών φυτικών  καλλιεργειών που αποτελούν βασική πηγή διατροφής για τον άνθρωπο.

Ο Υπουργός καλείται να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει το ποιος και με ποια κριτήρια εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση, που πρακτικά σημαίνει ότι αποδεχόμαστε να γίνεται ανεκτή απώλεια του 1/4 της κυψέλης από τη χρήση φυτοφαρμάκων και πώς έγινε αυτή πολιτικά αποδεκτή σαν πρόταση από πλευράς της Ελλάδας στη Σύνοδο του AGRIFISH στο Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ λαμβάνει, με αποκορύφωμα τη στάση στο AGRIFISH, σωρεία καταστροφικών αποφάσεων για τη μελισσοκομία της χώρα μας, που φημίζεται για το μέλι της αλλά και εκθέτει τη χώρα περιβαλλοντικά.

 

Δείτε την ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ – Η Κυβέρνηση της ΝΔ τάχθηκε υπέρ του υψηλότερου ποσοστού ανοχής απωλειών μελισσών από φυτοφάρμακα ανά κυψέλη (1)

Advertisements

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ