«ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΟΥ»

Η ενασχόληση με τα κοινά ήταν για εμένα μια απόφαση στιγμής και όχι ένα όνειρο ζωής με ματιά στη φιλοδοξία και απώτερο σκοπό την κατάκτηση εξουσίας και αποκομιδή ιδίου οφέλους.

Ήταν μια απόφαση με μοναδικό στόχο την απόθεση ενός ακόμη μικρού λίθου, της προσφοράς όπου θα μου ζητείτο, την ανάταση και αναβάθμιση παροχών και αξίων στην μέχρι τότε υποβαθμισμένη κατάσταση των λιγοστών παραλιών, του προικισμένου στους αιώνες τούτου βράχου που ζούμε.

Αυτή τη ρότα χάραξα από την αρχή ως το τέλος της σχεδόν 9χρονης θητείας μου στο Λ.Τ. ΣΙΦΝΟΥ και όπως όλες οι τραβερσάδες είχε τα σκαμπανεβάσματα, τα ζόρια, τις γαλήνιες, τις χαρές μα και τις έντονες συγκινήσεις.

Χέρι χέρι με ένα Δήμο τότε πολύ χαμηλού budget,θελήσαμε να ανοίξουμε τα πανιά της Σίφνου μας στον 21 αιώνα και τις απαιτήσεις των καιρών.

Σε τούτα τα πράγματα υπάρχουν δυο όψεις, στη μια περνάς και αφήνεις απλά ένα ακόμη όνομα στη λίστα των προηγουμένων και στην άλλη την σφραγίδα σου.

Στη μια κινείσαι συντηρητικά πράττοντας τα απολύτως απαραίτητα, διατηρώντας ένα εύρωστο ταμείο, έχοντας την δυνατότητα μιας έμμισθης θητείας συναρτήσει του ετήσιου απολογισμού.

Στην άλλη προσπαθείς να πράξεις όσο το δυνατόν περισσότερα έργα, εκπόνηση μελετών, υποδομές, εξωραϊσμό, νοικοκυροσύνη και σωστή φροντίδα, με προσωπική παρουσία και προσφορά καθημερινά 12 μήνες το χρόνο.

Μια θητεία πέραν των άλλων, με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, όπως κατοικίες γιατρών, στήριξη σε σχολεία, δημιουργία και συντήρηση χώρων στάθμευσης, θεατράκι, πρόσβαση σε δυσπρόσιτες παραλίες, δημιουργία μονοπατιών στην σύγχρονη ναυτική ιστορία μας, σύνδεση και πρόσβαση μικρών παραλιών, πρόσβαση δια θαλάσσης σε ιστορικά εξωκλήσια, στέγαση ναυταθλητικού ομίλου, οικονομική ανάσα στα χρόνια της κρίσης αναθέτοντας κατά σχεδόν 100% σε Σίφνιούς εργολάβους έργα και εργασία σε άτομα που είχαν ανάγκη, ακόμα και συγκινητικές εκδηλώσεις επιβράβευσης του καθημερινού μόχθου ανθρώπων της θάλασσας.

Επιφορτισμένος, μετά από λάθη του παρελθόντος και του φαινομένου της διάβρωσης, με την ετήσια αναδιαμόρφωση δυο η τριών παραλιών, μεγάλου ύψους δαπάνης και αναγκαστικά με την χρήση πολλών κωδικών για την πραγματοποίηση των εργασιών και μελετών.

Πλήρη ανακαίνιση και ετήσια συντήρηση των πεπαλαιωμένων και νέων κτιρίων του Λ.Τ. αλλά και του Δήμου στο χώρο όπου στεγαζόταν το γραφείο μας, αρωγοί στους Λιμενικούς σταθμούς, σε αναλώσιμα και μη υλικά, με τα στελέχη των οποίων διατηρήσαμε μια άψογη και επωφελή συνεργασία.

Αναβάθμιση, εξοπλισμός, συντήρηση, εξωραϊσμός και καθαριότητα πέντε κύριων και πέντε μικρότερων παραλιών, εκ των οποίων οι δυο προικισμένες με το καμάρι της γαλάζιας σημαίας που κυμάτιζε αδιάκοπα όλα τα χρόνια, επιπροσθέτως δε διπλές βάρδιες καθαριστών σε αυτές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπηρεσίες ελλιμενισμού σκαφών σε δυο κυρίους και δευτερεύοντες όρμους με πλήρης υποδομές που δημιουργήθηκαν από την αρχή της θητείας μου.

Χερσαίοι χώροι με μεγάλες απαιτήσεις ως προς την καθαριότητα και φροντίδα ώστε να δίνουν χειμώνα καλοκαίρι την εικόνα εκείνη που μας χαρακτηρίζει ως νησί.

Ετήσια κοπή και αποκομιδή δέντρων σε όλες τις παραλίες και όχι μόνο, αποψίλωση καλαμιώνα, κλάδεμα θάμνων και καθαρισμός έλους.

Πόσο στ’ αλήθεια όμορφο θα ήταν να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος, ώστε όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα, να γινόντουσαν αυτόματα χωρίς την χρήση εργατικών χεριών, αλλά και χωρίς την σπατάλη πολυδάπανων εργολαβιών!

Κάτι που στ ‘ αλήθεια ζηλεύω (εντός εισαγωγικών) είναι οι συχνές ανακοινώσεις του Δήμου μας για νέες προσλήψεις λόγω της πανδημίας.

Με μόνα όπλα το εκλεκτό μας συμβούλιο την εξαιρετική συνεργασία του αντιπροέδρου και μια ακούραστη συνεργάτη που μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα σε υπηρεσίες του Δήμου και τις μεγάλες καθημερινές ανάγκες του Λ.Τ., ένα άτομο στο οποίο βασικά οφείλουμε την λειτουργία του Λ.Τ., ένα άτομο για το οποίο είμαι πραγματικά περήφανος για την συνεισφορά, την εργατικότητα, το χαρακτήρα, το ήθος και την αφοσίωση όλα αυτά τα χρόνια.

Εγώ από την άλλη, παράλληλα με τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης εμού και της οικογένειας μου, είχα επωμισθεί αμισθί, πολλές φορές στερώντας ώρες από την εργασία μου, την απόλυτη ευθύνη και την υποχρέωση να υπηρετώ όλους αυτούς που με επέλεξαν η μη στη θέση αυτή, δίνοντας ένα αγώνα για την εύρυθμη λειτουργία όλων των ανωτέρω.

Σήμερα μου αποδίδονται ευθύνες από άτομα αποφοιτήσαντα ανωτέρων οικονομικών σπουδών γιατί υστερώ στις αντίστοιχες γνώσεις και το αποδέχομαι. Πράγματι υστέρησα σε σπουδές ακολουθώντας το δύσκολο δρόμο της θάλασσας της ξενιτειάς και των λιμανιών όπου ανδρώθηκα και πήρα τις εμπειρίες της ζωής, χωρίς όμως να βγάζω ποτέ από τη σκέψη τη μικρή πατρίδα και το γυρισμό σ’ αυτήν. Η αγάπη και μόνον η αγάπη για τον τόπο μου ήταν που με καθοδήγησε ως τώρα, και μου έδωσε την δύναμη να προσπαθήσω με όλη την δύναμη της ψυχής μου να επιτύχω τους στόχους.

Πιστεύω στην σωστή στελέχωση αυτών των νομικών προσώπων, στην αυτοδυναμία και αυτοδιοίκηση. Στην πράξη βέβαια κατέστη αδύνατον κατά τα έτη που διανύσαμε. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται η ναυτική εμπειρία στο τιμόνι και ως μικρό παράδειγμα θα αναφέρω πόσες φορές ακόμη και μέσα στην νύκτα λάμβανα κλήση από το λιμενικό σταθμό για έκτακτες ανάγκες ή θαλάσσια ατυχήματα, αμέσως απευθυνόμουν προς τον έμπειρο συνεργάτη και αντιπρόεδρο και τρέχαμε να ενεργήσουμε υπό αντίξοες συνθήκες, ακόμη και με ατομικά μέσα, πάντα δε με απόλυτη επιτυχία. Χαρακτηριστικά θυμάμαι ακόμα και πλήρως βυθισμένο σκάφος είχαμε επαναφέρει σε πλήρη πλευστότητα και όλα αυτά χωρίς βοήθεια εξωτερικών συνεργατών και χωρίς να ζημιώσουμε το λιμενικό ταμείο.

Κόλαφος ο λόγος του νυν προέδρου του Λ.Τ. αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι βυθίσαμε το Λ.Τ. λόγω κακής διαχείρισης και εκθείασε τον εαυτό του ότι ξεκίνησε να το υποστυλώνει από βάθρων με μια σειρά προτεραιοτήτων όπως η εκδίωξη του πρώην υπαλλήλου και η επίσημη πρόσληψη νέου και ικανού ατόμου, που όμως δεν ανέτρεξε στις ετήσιες προηγούμενες αιτήσεις στελέχωσης σε μόνιμο η εποχικό προσωπικό και στην απόρριψη αυτών.

Ή όπως η δαπάνη για αγορά Pillar σε ένα καταχρεωμένο όπως ανέφερε Λ.Τ. με σκοπό την αντικατάσταση των προηγουμένων μόλις πενταετούς χρήσης, υψηλής τεχνολογικής πιστότητας και προδιαγραφών. Πόσο μάλλον αν ισχύει αυτό που μας είπε ειδικός συνεργάτης ότι πρόκειται να τοποθετηθούν στις θέσεις ελλιμενισμού μονίμων σκαφών δια τον φόβο απώλειας εσόδων νερού από τον ερασιτέχνη που θα πάει μια στις τόσες να πιάσει ένα ψάρι και θα πλύνει την βάρκα η τα εργαλεία του, τη στιγμή μάλιστα που υποχρεούται να καταβάλλει αντίστοιχο ποσόν ενός έτους, σχεδόν ότι θα έδινε σε μαρίνα υψηλών προδιαγραφών, άσχετα αν έχει το σκάφος του λίγους μόνο μήνες στη θέση αυτή.

Δεν αναφέρθηκε επίσης κάτι για τους παθητικούς ισολογισμούς που ενέκρινε πρόσφατα το συμβούλιο σας ούτε για τους προϋπολογισμούς των ετών που ελέγχονται, οι οποίοι καταρτίζοντο βάσει των αναμενόμενων τακτικών εσόδων της εκάστοτε επόμενης οικονομικής χρήσης, διότι ως γνωστόν το Λ.Τ. δεν επιδοτείτο από κανένα φορέα και δεν ελάμβανε δάνεια, άρα ξεκινούσε η κάθε χρονιά με αποθεματικό, ίσως και λιγότερο από αυτό που είχατε εσείς στη διάθεση σας. Με αυτά προχωρούσαμε και δεν υστερούσαμε σε καμία εκ’ των υποχρεώσεων και στόχων που είχαμε βάλλει, έχοντας επιπλέον και την ευθύνη όλων των παραλιών του νησιού.

Δυστυχώς βέβαια, για όλο τον πλανήτη επήλθε η πρωτόγνωρη πανδημία που βιώνουμε, με επιπτώσεις και στα έσοδα του Λ.Τ κατά το έτος 2020, όμως για τούτο ουδεμία ευθύνη φέρω. Θεωρώ μάλιστα ότι μεγάλο ύψος οφειλής από ακτοπλοϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται στη γραμμή μας με πλοία συμβατικά, θα μπορούσε να αποπληρωθεί άμεσα συνεχίζοντας τις διαδικασίες που είχαμε επιλέξει με απόφαση συμβουλίου και την καθοδήγηση της νομικής μας συμβούλου.

Είπατε ότι διενεργείτε τους ελέγχους μέσω της συνεργασίας σας με λογιστικό γραφείο και το Σ.Ο.Λ. και ότι αποκρύφτηκαν στοιχεία. Δεν αναφέρατε όμως ότι η ανάθεση στους ίδιους εξωτερικούς συνεργάτες-λογιστές είχε γίνει με απόφαση συμβουλίου επί των ημερών μας, ούτε ότι το εξολογιστικό κομμάτι που παρουσιάζεται στην έκθεση των ορκωτών ως αποκρυφθέν, είχε παραδοθεί από εμάς ήδη από το 2018 .

Άρα δεν υπήρχε βούληση για απόκρυψη, αντιθέτως συζητήσαμε την διαδικασία, ώστε να γίνουν όλα νομότυπα, να πληρούμε όλους τους όρους και να αποδοθεί στο δημόσιο μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Μιλήσατε για αποδείξεις και μπλοκάκια τα οποία αποκρύψαμε ενώ την ίδια στιγμή γνωρίζετε, ότι εμείς είχαμε φέρει το θέμα σε Δημοτικό συμβούλιο και στο οποίο είχαν δοθεί όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις, όπως επίσης γνωρίζετε ότι η δυνατότητα επίτευξης σύμβασης με εξωτερικούς συνεργάτες για την είσπραξη τελών εγκρίθηκε βάσει νόμου από το τέλος του 2018. Παρ’ όλες δε τις φιλότιμες προσπάθειες που είχαν γίνει για την εξυπηρέτηση του ανωτέρου σκοπού από την οικονομική-ταμειακή υπηρεσία του Δήμου όπως και για προμήθεια P.O.S αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω υποστελέχωσης της Υπηρεσίας.

Από όσο ενθυμούμαι πριν την λήψη των καθηκόντων σας, έκανα αρκετές προσπάθειες για να βρεθούμε και να σας παραδώσω. Μετά δε ολιγοήμερων συναντήσεων και περιήγησης σε όλους τους χώρους ευθύνης σας, μου είπατε ότι τα οικονομικά στοιχεία έχουν ελεγχθεί από εξωτερικό συνεργάτη που είχε επιλέξει η νέα αρχή και πληρώθηκε από το Δήμο και ότι όλα ήταν εντάξει. Επιπροσθέτως δε, συμφωνήσαμε, ότι εφόσον η συνεργάτης του Λ.Τ. συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, για ότι άλλο χρειαζόσασταν θα σας έδινε κάθε στοιχείο, αλλά και εγώ σας διαβεβαίωσα ότι θα βρίσκομαι στη διάθεση σας για όποια βοήθεια η συνεργασία θέλατε ανά πάσα στιγμή. Ουδέποτε όμως με καλέσατε ή μου ζητήσατε την άποψη μου για όλα αυτά τα θέματα που αναφέρατε ότι απέκρυψα. Παρέμεινα δε και χρονικό διάστημα πλέον της λήξης της θητείας μου για να βοηθήσω και να τακτοποιήσω διάφορες εκκρεμότητες, όπως αυτά που βλέπω τώρα εγκαταλελειμμένα και λυπούμαι…

Επισημαίνω ότι, θέματα ανάλογα με απλήρωτους εργάτες, εργολάβους και πολλαπλές απαιτήσεις αυτών που μου καταλογίζετε, προϋπήρχαν της ανάληψης των καθηκόντων μου.

Ουδέποτε όμως βγήκα να κατηγορήσω κάποιον από τους απερχόμενους, διότι πιστεύω ότι υπάρχει πάντα η συνέχεια του θεσμού και με το να γυρίζεις πίσω και να κατηγορείς τους προηγούμενους είναι ένας δρόμος που στο τέλος δεν βγάζει πουθενά. Η τακτική αυτή δημιουργεί έριδες και διχόνοιες, οι οποίες αποπροσανατολίζουν από τον ένα και μοναδικό σκοπό της συμμετοχής στα κοινά, που δεν είναι άλλος, από την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη των κατοίκων του τόπου.

Με διακατέχει πικρία διότι παρακολουθώντας την εξέλιξη της όλης διαδικασίας, η οποία ούτως η άλλως είναι η προβλεπόμενη, γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης σε σπουδαίο θέμα με διάφορες παραπομπές που πιο πολύ μοιάζει με παραπομπή στην πυρά, σε πλήρη δε ταύτιση με μια αντιπολιτευτική πρακτική και προσπάθεια εύρεσης και συλλογής όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων, ώστε η καταδίκη να είναι, όπως αναφέρει (ισόβια), με αποτέλεσμα να υποτιμάται και να θίγεται η προσωπικότητα και το έργο μου, ενώ ο κόσμος να απορεί, να αναρωτιέται και να διχάζεται.

Πικρία με διακατέχει γιατί δεν άκουσα ούτε από ένα στόμα των συμμετεχόντων στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, έστω ένα λόγο, ούτε μια ελάχιστη ηθική αναγνώριση για το έργο που έμεινε πίσω και κάνει περήφανο τον τόπο μας, αντιθέτως έμοιαζε όλοι να συμφωνούν στην παραπομπή στην πυρά, με σκοπό την κάθαρση.

Είναι όμως άδικο όταν κρατάτε στα χέρια σας πέραν των αναφερομένων και τις αποδείξεις όλες εκείνες που δείχνουν την απόλυτη αφοσίωση μας στο κοινό καλό και στόχο την ανταποδοτικότητα, να αποσιωπάτε…

Παίρνω τη δύναμη που μου δίνει η καθαρή ματιά και η καλοσύνη του κόσμου, όλων όσων θέλουν τη Σίφνο μας πρωτοπόρα και σύγχρονη στις απαιτήσεις των καιρών, χωρίς διχασμούς και λάθη του παρελθόντος, όλων εκείνων που μπορούν να κρίνουν με βάση και μόνο την αγάπη στον τόπο που ζούμε.

Παραμένω εδώ και όπως ακριβώς πρόσφερα στην νέα δημοτική αρχή απλόχερα την συνεργασία μου σε ότι θα ζητείτο μέσα από την εμπειρία μου, το ίδιο θα συνεχίσω να πράττω, ακόμη και αν έχω καταδικαστεί σε κάποιες συνειδήσεις.
ΣΙΦΝΟΣ 7/3/21
.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Αντ. ΤΡΟΥΛΛΟΣ

Advertisements