Ένα εντυπωσιακό σπίτι βρίσκεται λαξευμένο σε έναν απότομο, βραχώδη όρμο, στο νησί της Σερίφου, ακριβώς δίπλα από την υπέροχη παραλία του Άγιου Σώστη.

Η εξοχική κατοικία μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα, σαν ένα καλά καμουφλαρισμένο καταφύγιο. Γι’ αυτό κι ονομάστηκε «nCaved».

Το ορθογώνιο σχήμα του εναρμονίζεται με την κλίση της πλαγιάς και δημιουργεί τρισδιάστατη «σκακιέρα» πλήρων και κενών. Η αυστηρή γεωμετρία, όμως, του διακόπτεται από τον εξωτερικό άξονα που ανοίγει προς τα κάτω και προσφέρει μια μαγευτική θέα στο ατελείωτο γαλάζιο του Αιγαίου.

Οι ογκώδεις τοίχοι είναι φτιαγμένοι από ξερολιθιά ενώ οι μπροστινές όψεις είναι ελαφριές, γυάλινες και παρέχουν άπλετο φως.

Εκτός από τα πάνω, εξωτερικά παράθυρα, υπάρχουν και αυτά που μοιάζουν να έχουν φωλιάσει στο υπόγειο και οδηγούν στους εσωτερικούς κήπους. Έτσι, ο αέρας και το φως φτάνουν έως το υπόγειο εσωτερικό.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης/moldarchitects

Τα εξωτερικά σκαλιά ενσωματώνονται με την πλαγιά και ενώνουν τα τρία επίπεδα με την κύρια είσοδο, που βρίσκεται στο loft του σαλονιού.

Το εσωτερικό του σπιτιού αποκαλύπτει τους κρυμμένους χώρους και δημιουργεί δύο θέες: Μια έξοδο προς την θάλασσα κατά την κατάβαση και μια έξοδο προς τον ουρανό κατά την ανάβαση.

σπίτι Σέριφος
Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος/moldarchitects

Οι εσωτερικοί, «αρνητικοί» χώροι προκύπτουν από την αποκοπή και μετακίνηση του βραχώδους εδάφους.

σπίτι Σέριφος
Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος/moldarchitects

Το χρώμα κινείται σε φυσικούς, γήινους τόνους, με έμφαση στο καφέ και το καστανό όπως το έδαφος της βραχώδους πλαγιάς.

σπίτι Σέριφος
Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος/moldarchitects

Η υπόσταση της κατοικίας εναρμονίζεται τέλεια με το μπλε των Κυκλάδων. Η Σέριφος είναι ένα νησί που χαρακτηρίζεται από την άγρια ομορφιά και θεωρείται ακατέργαστο διαμάντι.

σπίτι Σέριφος
Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος/moldarchitects

«Το τραχύ αίσθημα της φυσικής κοιλότητας ήταν αυτό που θέλαμε να αναδημιουργήσουμε με την επιλογή των υλικών και της χρωματικής παλέτας. Πέτρα, σκυρόδεμα, ξύλο και μέταλλο χρησιμοποιούνται με ακρίβεια για να δημιουργηθούν τραχιά, εσωτερικά κελύφη», σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια της Mold Architects, Ηλιάνα Κερεστετζή, που βρίσκεται πίσω από το εντυπωσιακό έργο.

σπίτι Σέριφος
Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος/moldarchitectsΠηγή: www.bovary.gr

Advertisements

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ