Μικρή η μείωση στον δείκτη θετικότητας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα τεστ για κορονοϊό που διενεργήθηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Τα σενάρια για την άρση του lockdown που… όλο και απομακρύνεται.

Τα τεστ για κορονοϊό που διενεργήθηκαν από τις 15:00 της Κυριακής (29/11) μέχρι την ίδια ώρα σήμερα, Δευτέρα (30/11), ανέρχονται σε μόλις 7.203, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ το τελευταίο 48ωρο. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι νέοι έλεγχοι μέσω των rapid test ήταν 4.169. Συναθροίζοντας τα μεγέθη αυτά, προκύπτει πως οι έλεγχοι που «έδωσαν» τα αποψινά κρούσματα (1.044) ανέρχονται σε 11.372.

Κατά τα παραπάνω, η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 9,1%, ή, με απλά λόγια, ένας στους έντεκα πολίτες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, κατά τους ελέγχους του 24ώρου. Σημειώνεται πως το ποσοστό αυτό παραμένει αρκετά υψηλό, καθώς το όριο συναγερμού του εν λόγω δείκτη τοποθετείται στο 4%.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί στο iEidiseis, ο πανελλαδικός δείκτης της θετικότητας παρέχει μία «αδρή» εικόνα για την επιδημία (σε σχέση με τη θετικότητα σε μία περιοχή), ωστόσο δε παύει να αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, καθώς η χώρα βρίσκεται στην 4η εβδομάδα του lockdown.

Μάλιστα, οι επιστήμονες αναμένουν τη μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες – καθώς ο δείκτης Rt βρίσκεται κάτω από τη μονάδα ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα – ωστόσο, όπως έχουν πολλάκις επισημάνει, η κάμψη αυτή δε γίνεται με τους ρυθμούς που θα επέτρεπαν μία ανεπιφύλακτη έξοδο από την καραντίνα.

Την ίδια ώρα, περισσότερες των δέκα είναι οι περιφέρειες που προβληματίζουν την Πολιτική Προστασία ως προς το υψηλό ιικό φορτίο τους, παρά τη γενικότερη τάση της μείωσης των μολύνσεων στην επικράτεια.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και ο ίδιος ο αριθμός των τεστ, ο οποίος, πάντως, συχνά είναι μειωμένος το σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, νωρίτερα το απόγευμα, την κατάληξη ακόμη 85 ασθενών με Covid-19 (2.406 οι θάνατοι συνολικά) καθώς και ότι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 600 συμπολίτες μας (-3 σε σχέση με την Κυριακή).

Η 14η Δεκεμβρίου «φεύγει» από το τραπέζι
Εξάλλου, κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των τεκταινομένων, στο οποίο απευθύνθηκε το iEidiseis, τόνιζε πως με τους τρέχοντες αριθμούς κρουσμάτων, είναι «ανέφικτο» να μιλάμε για άρση του lockdown σε δύο εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι και η 14η Δεκεμβρίου φεύγει από το τραπέζι.

Όπως έγραφε νωρίτερα σήμερα η Έλλη Τριαναταφύλλου στο ρεπορτάζ της: «Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να ξεσφίξει λίγο ο κλοιός την περίοδο των εορτών.

Όλα δείχνουν ότι εκτός δραματικού απροόπτου, το lockdown θα αρθεί λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, προκειμένου οι πολίτες να κάνουν ένα αναγκαίο διάλειμμα.

Τότε, θα ανοίξει και το λιανεμπόριο, όχι όμως και η εστίαση, αφού ακόμα και οι επαγγελματίες του κλάδου προτιμούν να παραμείνουν κλειστοί από το να ανοίξουν με απαγορευτικούς περιορισμούς.

Η άρση της καραντίνας, ωστόσο, δεν θα φέρει την πολυπόθητη ελευθερία κινήσεων, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, όπως και από έναν νομό σε άλλον.

Ένα δεύτερο, κρίσιμο ερώτημα, είναι τί θα γίνει με τα σχολεία. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να δοθεί το πράσινο φως για επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων πριν τις εορτές των Χριστουγέννων».

«Οι τελικές αποφάσεις», κατέληγε το ρεπορτάζ, «θα ληφθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή».

Ieidiseis.gr

 

Advertisements

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ