196 ακόμη κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας σύμφωνα με τη σημερινή (11/8) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σήμερα ανακοινώνουμε 196 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

1503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

26 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 8 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 214 θανάτους συνολικά στη χώρα. 71 (33.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ εδώ.

Η πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας
Την πορεία του κορονοϊού και των ελέγχων στη χώρα μας παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, αναλύοντας τα στοιχεία του πρώτου δεκαήμερου του Αυγούστου, όπου σημειώθηκε και ο αριθμός-ρεκόρ νέων κρουσμάτων την Κυριακή (9 Αυγούστου), με 203 μολύνσεις, τα οποία εγείρουν ανησυχίες.


Σύμφωνα με τα δεδομένα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στη χώρα είχαμε 961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε και στη χθεσινή απόφαση επιβολής νέων μέτρων, ώστε να ανακοπεί την αυξητική τάση της επιδημίας.

Αναφορικά με τα κρούσματα και τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου έως την 9η Αυγούστου γνωστοποιήθηκε πως έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχόμενους πολίτες στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα του ιού. Από αυτά, τα 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στην χώρα μας.

Ανακοινώθηκε δε πως τα περισσότερα κρούσματα από τα 508 εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια της χώρας, καθώς εκεί επιβεβαιώθηκαν 278 άνθρωποι θετικοί στον κορονοϊό. Στα λιμάνια, την ίδια χρονική περίοδο, εντοπίστηκαν 12 κρούσματα και στα χερσαία σύνορα 218.

Παράλληλα, η Αττική συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό εισερχόμενων κρουσμάτων στη χώρα, καταγράφοντας 124 περιστατικά, ωστόσο «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 140. Ακόμη, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντοπίστηκαν 51 κρούσματα, στην Ήπειρο 10, στην Θεσσαλία 11, στα Ιόνια Νησιά 52, στην Κρήτη 42, στο Νότιο Αιγαίο 41, στην Δυτική Ελλάδα 5, στην Στερεά Ελλάδα 19, στην Πελοπόννησο 9, στην Δυτική Μακεδονία 1 και στο Βόρειο Αιγαίο 3.

Σημειώνεται πως τα περισσότερα εισερχόμενα κρούσματα προέρχονται από την Ρουμανία (88) και ακολουθούν Σερβία (80), Βουλγαρία (79), Αλβανία (43) και Σουηδία (20).

Η συνολική εικόνα των κρουσμάτων στην Ελλάδα από τις 25 Φεβρουαρίου, οπότε και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, μέχρι και τις 9 Αυγούστου, περιλαμβάνει 5.623 κρούσματα, συνολικά, εκ των οποίων ενεργά είναι τα 1.424 κρούσματα. Τα 2.841 κρούσματα ανάρρωσαν κατ΄οίκον, ενώ εξιτήριο από το νοσοκομείο πήραν 1.146 ασθενείς με Covid-19.

Αναφορικά δε με τους ελέγχους για την επιβολή προστίμων, συνολικά μέσα στο καλοκαίρι (στο διάστημα 1 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου) διενεργήθηκαν 69.913 έλεγχοι από την Αστυνομία, το Λιμενικό, τις Περιφέρειες, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Όπως διαπιστώθηκε το ποσοστό των παραβάσεων κυμαίνεται στο 5%. Έχουν επιβληθεί 3.822 πρόστιμα, συνολικού ύψους 1.515.500 ευρώ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επίσης έχουν επιβληθεί 1.815 ημέρες αναστολής λειτουργίας.

Η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη
Στο μεταξύ, οι λοιμωξιολόγοι εξακολουθούν να «χτυπούν» καμπανάκι για την διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα μειώθηκαν τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ (126 νέα περιστατικά χθες, 203 την Κυριακή) ενώ προειδοποιούν πως στο τραπέζι βρίσκονται και νέα μέτρα.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε η χθεσινή απόφαση για μπαρ και εστιατόρια ίσως να βοηθήσει τη νεολαία να συνειδητοποιήσει τι γίνεται με τον ιό ως προς τη σοβαρότητα του θέματος.

«Έχουμε δύο Ελλάδες: την Ελλάδα των ηλικιωμένων που έχουν καταλάβει, φοβούνται και πειθαρχούν και την Ελλάδα της νεολαίας που… δεν έχει πάρει χαμπάρι», είπε χαρακτηριστικά στον Τ/Σ Mega.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι έχουμε μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και εύκολα μπορεί ξαφνικά η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη», σημείωσε.

«Όλη η προσπάθεια που γίνεται είναι για να πειστούν όλοι για την αναγκαιότητα των μέτρων και να μην χρειαστεί να πάμε σε γενικό “lockdown”», πρόσθεσε.

Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μίλησε και η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν είναι δύσκολο να πάμε σε τετραψήφιο αριθμό. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί, οι οποίοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, καθώς δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση», τόνισε η ίδια μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Στη συνέχεια επεσήμανε πως «αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι και να σωθούμε».

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει μέσα σε μία βδομάδα τόσα κρούσματα και να μην έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας τι πρέπει να κάνουμε», σημείωσε.

Ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Μαγιορκίνης στάθηκε από την πλευρά του στο γεγονός πως υπάρχει αύξηση των διασωληνωμένων, εκτός από τον αριθμό κρουσμάτων, τονίζοντας πως 24 άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ενώ πριν από περίπου δέκα μέρες είχαμε μόλις επτά.

Ο καθηγητής ανέφερε πως αυτά τα στοιχεία «δείχνουν» στην κατεύθυνση ενός δεύτερου κύματος, το οποίο έχουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα να αποτρέψουμε. Ειδικότερα, τόνισε πως υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο μέχρι την Παρασκευή ώστε να διαπιστώσουν οι ειδικοί αν θα έχουν αποτελέσματα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως κατά τον κ. Μαγιορκίνη υπάρχει πάνω από 50% πιθανότητα να υπάρχει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. «Μπορεί να κινηθούμε στην περιοχή των 200-350 κρούσματα την ημέρα», σημείωσε ο καθηγητής.

Αναλυτικότερα:

20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανιας

ieidiseis.gr

Advertisements