Νέα κρούσματα σήμερα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας επιχειρούν να μπλοκάρουν οι Αρχές με στόχο να μην περάσουν ελεύθερα μέσα στην Αττική, χωρίς συμπτώματα και έτσι να συνεχιστεί η διασπορά του κορονοίού σε όλη τη χώρα. Οι ταξιδιώτες θα δουν σήμερα ελέγχους μόλις κατέβουν από τα πλοία.

Μπαράζ ελέγχων στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για να βρεθούν νέα κρούσματα σήμερα σε όσους επιστρέφουν από διακοπές από τα νησιά. Θα γίνουν 3.000 έλεγχοι και θα υπάρξει ενημέρωση μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ θα γίνονται έλεγχοι για να εντοπιστούν όσοι έχουν κορονοϊό και να μην συνεχιστεί η αλυσίδα στην Αττική.

Σήμερα Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επιδημιολογικός δειγματοληπτικός έλεγχο στα λιμάνια Πειραιώς και Ραφήνας για τους εισερχόμενους στην Αττική ταξιδιώτες, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και στόχο την ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τις διακοπές ώστε να προασπίσουν το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα, και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμτπωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα είναι τυχαιοποιημένος
Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία εδώ και τρεις μήνες πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για COVID-19 στην Αττική, (πάνω από 3.000 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί), θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του Ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Παράλληλα, εθελοντές θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης της COVID -19 στην κοινότητα. Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων, που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

Ραγδαία εξάπλωση σε σε Αττική, Θεσσαλονίκη
Σταθερά πάνω από 200 παραμένουν τα κρούσματα του κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα με τον προβληματισμό να μεγαλώνει. Η είδηση μάλιστα ότι μια ανήλικη νοσηλεύεται διασωληνωμένη επιτείνει την ανησυχία.

Τα 230 νέα κρούσματα το Σάββατο δείχνουν ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και μας απειλεί. Και απειλεί τους πάντες χωρίς να κάνει διακρίσεις. Η είδηση ότι μια ανήλικη είναι μεταξύ των διασωληνωμένων προκάλεσε σοκ.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν στο «κόκκινο» έχοντας τα περισσότερα κρούσματα, ενώ πολλά θα κρίνει η συμπεριφορά αυτών που επιστρέφουν από τις διακοπές και ειδικά τους νέους. Συστήνεται μάλιστα να μπουν σε καραντίνα μιας εβδομάδας αν έρχονται από περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ή αν έχουν έρθει σε επαφή με θετικά κρούσματα.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 δεν έκρυψε τον προβληματισμό του. «Ο φόβος μας επαληθεύεται. Εκδρομείς που γυρίζουν από τα αστικά κέντρα και είναι νέοι χωρίς συμπτώματα καταγράφονται ως κρούσματα ή μολύνουν άτομα του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος. Αντιστρέφεται η κατάσταση αν εφαρμοστούν τα μέτρα στο μέγιστο βαθμό. Άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με θετικούς είναι σημαντικό να αποφύγουν για μία εβδομάδα να μην πάει στην εργασία του και να μην έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένα άτομα και να φορούν μάσκα. Είναι σημαντικό να μπούμε στον Σεπτέμβριο με μειωμένο αριθμό κρουσμάτων. Είναι θετικό που δεν έχει περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων, αλλά έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική. «Η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική και είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων».

Αναφερόμενος στη μετακύλιση του ιού σε μικρότερες ηλικίες, κάποιες από τις οποίες νοσούν σοβαρά, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι είναι λογικό να βλέπουμε τέτοιες περιπτώσεις αφού υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού. «Από την στιγμή που βλέπουμε σπάνιες περιπτώσεις να διασωληνώνονται σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα».

Σημείωσε ότι παρόλο που η κατάσταση είναι ανησυχητική, η σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, έστω και αν αυτός είναι αυξημένος, σηματοδοτεί κάποιον μερικό έλεγχο της πανδημίας.

«Όλη η εικόνα είναι ανησυχητική. Ωστόσο, βλέπουμε μια κάμψη όσον αφορά την αύξηση. Αυτό όμως δεν φτάνει. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από όλους μας».

Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown δεν είναι στο τραπέζι, ωστόσο μπορεί να δούμε τοπικά lockdown όπου το επιβάλει η κατάσταση. «Σημασία έχει ότι τα μέτρα από μόνα τους δεν φτάνουν. Αν δεν υπάρχει συμμόρφωση και η συνείδηση των πολιτών, δεν πρόκειται να πιάσουν».

Ο χάρτης των κρουσμάτων
Τα 230 νέα κρούσματα του Σαββάτου κατανέμονται ως εξής:

27 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

14 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

47 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 11 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

65 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 12 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, 1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

1 στην Π.Ε. Εύβοιας

1 στην Π.Ε. Ζακύνθου

1 στην Π.Ε. Ημαθίας

4 στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 στην Π.Ε. Θεσπρωτία

3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

1 στην Π.Ε. Καβάλας

1 στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 στην Π.Ε. Καστοριάς

9 στην Π.Ε. Κέρκυρας, τα οποία συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και γνωστή συρροή

1 στην Π.Ε. Κιλκίς

2 στην Π.Ε. Κοζάνης

3 από Π.Ε. Κυκλάδων, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή

2 στην Π.Ε. Λάρισας

3 στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 στην Π.Ε. Ξάνθης

5 στην Π.Ε. Πέλλας

8 στην Π.Ε. Πιερίας

1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 στην Π.Ε. Ροδόπης

1 στην Π.Ε. Σερρών

1 στην Π.Ε. Τρικάλων

1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής3 στην Π.Ε. Χανίων

1 στην Π.Ε. Χίου

Πηγή: www.ieidiseis.gr

Advertisements