Σύνταξη/Επιμέλεια: Κ. Λαγουβάρδος, Στρ. Βουγιούκας
ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 1 Μαΐου 2020, 11:00
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature.com οι συνέπειες των περιορισμών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή παγκοσμίως λόγω της πανδημίας του Covid-19 δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, αλλά εντοπίζονται και σε πολλές άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής όπως η επιστημονική έρευνα, οι κλιματικές μελέτες και οι παρατηρήσεις και προγνώσεις καιρού.

Οι χερσαίοι και θαλάσσιοι αισθητήρες και μετεωρολογικοί σταθμοί αποτελούν τα σημαντικότερα επίγεια μέσα για την καταγραφή του καιρού η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις μετεωρολογικές προγνώσεις και τη δημιουργία μεγάλων χρονοσειρών δεδομένων οι οποίες με τη σειρά τους είναι κρίσιμες για τις μελέτες σε επίπεδο κλίματος.

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας έχουν σημαντική επίδραση όχι μόνο στη συλλογή μέρους αυτών των καταγραφών, αλλά και στη συντήρηση των οργάνων μέτρησης ώστε να παρέχουν αξιόπιστα και αξιοποιήσιμα δεδομένα. Οι ερευνητές παγκοσμίως αναμένουν ότι τα κενά των δεδομένων που θα προκύψουν μετά από δεκαετίες αδιάκοπων καταγραφών δε θα έχουν προηγούμενο.

Πέρα από τις επιπτώσεις των περιορισμών στον τομέα των προγνώσεων καιρού που παρουσιάσαμε στις 24/03/2020 στο άρθρο μας (https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1307), αναδεικνύεται και το σημαντικό πρόβλημα της ανεπαρκούς συντήρησης των μετεωρολογικών σταθμών. Όπως είναι γνωστό το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.grέχει σε λειτουργία δίκτυο 400 και πλέον αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα. Αναπόφευκτα και το δίκτυό μας κατά το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος συντηρείται ελλιπώς καθώς η συντήρηση απαιτεί τη μετακίνηση συνεργατών μας, με αποτέλεσμα κάποιες βλάβες να χρονίζουν οδηγώντας σε κενά και απώλειες σημαντικών δεδομένων. Ευτυχώς για την ώρα οι σταθμοί με σημαντικές δυσλειτουργίες/βλάβες είναι λιγότεροι από 10, βλάβες τις οποίες θα αποκαταστήσουμε κατά προτεραιότητα μετά την άρση των περιορισμών κυκλοφορίας.

Να ευχαριστήσουμε όμως για μια ακόμα φορά όλους τους συνεργάτες μας αλλά και στελέχη Δημοσίων Υπηρεσιών ανά την Ελλάδα στις οποίες φιλοξενούνται σταθμοί μας , οι οποίοι ακόμα και μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μας βοηθούν στην απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου των μετεωρολογικών σταθμών.

Ακολουθούν δυο όμορφες φωτογραφίες από τους μετεωρολογικούς μας σταθμούς στα Κουφονήσια και στην Αμφίκλεια.

www.meteo.gr

Να θυμίσουμε ότι μπορείτε να βλέπετε ζωντανά και με πλήρη στατιστικά τον καιρό στο λιμάνι της Σίφνου εδώ:http://penteli.meteo.gr/stations/sifnos/

Advertisements

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ