Φιαλίδια με γενετικό υλικό που ελήφθησαν σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, SARS-CoV-19, εξετάζονται για τη θετικότητά τους στο εργαστήριο βιοασφαλείας επιπέδου 3 του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, Αθήνα, Δευτέρα 6 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η γενική άποψη που υπάρχει για τη διαχείριση της πανδημίας είναι στη λογική βλέποντας και κάνοντας και το μειονέκτημα για την Ελλάδα είναι ότι έχουν γίνει πολύ λίγα τεστ με αποτέλεσμα στις καθημερινές ενημερώσεις να ακούμε για μικρό αριθμό κρουσμάτων, εντούτοις όλοι γνωρίζουν και ο Σ. Τσιόδρας ότι αυτός ο αριθμός είναι πλασματικός, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Σπύρος Γεωργάτος καθηγητής Βιολογίας ερευνητής στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων.

Στον Χρυσόστομο Λουκά ο κ. Γεωργάτος εξήγησε ότι οι αρμόδιοι στην Ελλάδα – σε αντίθεση με αυτό που συνέβη στη Γερμανία όπου έκαναν πολλά τεστ – αρνήθηκαν να μπουν στη λογική των μεγάλων ελέγχων ευρείας κλίμακας.

Eιπώθηκε ότι ίσως να μην υπάρχουν αντιδραστήρια και τόσα πολλά τεστ κάτι «που δεν είναι ακριβές» επισήμανε ο καθηγητής, καθώς από τη στιγμή που άνοιξαν τα διαγνωστικά εργαστήρια εκείνοι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν ένα το οποίο φτιάχτηκε σε πολύ σύντομο χρόνο μέσα στην Ιατρική Σχολή και όπως είπε «δεν αντιμετωπίσαμε προς το παρόν τέτοια μεγάλη έλλειψη αντιδραστηρίων» και αυτό δηλαδή τακτική των μη εκτεταμένων ελέγων «είναι στοιχείο περισσότερο επικοινωνιακής πολιτικής, να μην προκύπτει μια μαύρη εικόνα».

Ο κ. Γεωργάτος μίλησε και για τις ευθύνες της επιστημονικής κοινότητας στη χώρα μας που δεν μιλάει για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι άνθρωποι οι οποίοι στην Ελλάδα μας ζουν σε κλειστές δομές από τους προσφυγικούς καταυλισμούς μέχρι τις φυλακές και όπως τόνισε λίγοι άνθρωποι είχαν το θάρρος να βγουν και να μιλήσουν δημόσια για το τι θα συμβεί εκεί αν ξεσπάσει η πανδημία και αναρωτήθηκε ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν η κατάσταση τελικά χειροτερέψει.

www.stokokkino.gr

Advertisements