Επείγουσα επιστολή Δημάρχου Μήλου στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

O Δήμος Μήλου, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι Δήμοι της Χώρας μας, προσπαθεί να ανταποκριθεί στα νέα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κωρονοϊου, με σεβασμό στις αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργών και της Κυβέρνησης.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις της εξάπλωσης του ιου, αναμένουμε καθημερινά τις οδηγίες του Υπουργείου, εφαρμόζουμε καθολικά τα μέτρα που αποφασιζονται και διασφαλίζουμε την τήρηση αυτών από τους δημότες μας,κατά το βέλτιστο δυνατόν.
Παρόλα αυτά, παρατηρούμε ότι μεγάλο μέρος του κοινού δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες και κρίνουμε ότι αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Αναφέρομαι τόσο σε εκείνους που δεν περιορίζονται στο σπίτι τους ανήκοντας σε ευπαθείς ομάδες, όσο (και ειδικά) σε εκείνους που ταξιδεύουν ανεμπόδιστοι από και προς το νησί μας. Ιδιαίτερη ανησυχία προσδίδει στην ήδη υπάρχουσα δύσκολη κατάσταση το γεγονός ότι δεν έχουν προβλεφθεί ειδικά μέτρα ταξιδιού σε εκείνους που χρησιμοποιούν ακτοπλοϊκή η αεροπορική εταιρεία μεταφοράς.
Προτείνω, πριν τη μεταφορά των επιβατών από Πειραιά ή Αθήνα προς το νησί μας, κατά την έκδοση των εισιτηρίων τους,να ελέγχεται ο λόγος ταξιδιού ως προς την αναγκαιότητα της επιστροφής τους στο νησί μόνο στην περίπτωση που η Μήλος αποτελεί τόπο καταγωγής ή εργασίας. Επίσης, να διατίθενται στο δήμο τα πλήρη στοιχεία του ατόμου και να εγκρίνει ο δήμος, μέσω των υπηρεσιών του τη μετακίνηση του, με φίλτρο την εντοπιότητα ή την εργασιακή του απασχόληση σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα στη Μήλο. Τα άτομα αυτά είναι υποχρεωμένα να τηρήσουν 14ημερη ατομική απομόνωση και χρηματική κύρωση εάν αψηφίσουν τις εντολές. Οι Μήλιοι επισκέπτες άλλων κρατών που επιθυμούν να επιστρέψουν στο νησί μας θα τους απαγορεύεται η είσοδος αυστηρώς, με πρόταση να εξεταστούν από νοσοκομείο της Πρωτεύουσας και να μένουν σε καραντίνα επίσης 14αρων ημερών.
Αυτό προφανώς μπορεί να αποτελεί συνολική πρόταση για όλα τα νησιά ή τις παραμεθόριες περιοχές της Χώρας μας.
Επιπροσθέτως, κρίνοντας παντελώς αδύναμο το σύστημα υγείας των Κέντρων Υγείας στα νησιά, όπως ήδη γνωρίζετε τους αγώνες μας για αποστολή ιατρών-εξοπλισμού-ασθενοφόρων, προς ενίσχυση της υποστελέχωσης αυτών, ζητάμε:
την αποστολή ιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού,
την ενίσχυση των ιατρών και του λοιπού προσωπικού με τις ειδικές στολές προστασίας, με μάσκες και αντισηπτικά, την άμεση αποστολή συσκευής ανίχνευσης του κορωνοϊού προκειμένου να εξεταστούν οι εν δυνάμει φορείς του ιού.
Όπως αντιλαμβάνεστε, ζούμε σε νησιώτικο δήμο και κρίνεται απαραίτητη η επιπλέον στήριξη μας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την ΚΕΔΕ και από τα αρμόδια Υπουργεία.
Παρακαλείστε όπως μας ενημερώσετε για τις επικείμενες αλλαγές στους νησιωτικούς μας δήμους.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Μήλου
Εμμανουήλ Μικέλης

Advertisements