Την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε απαιτούνται τολμηρές ενέργειες και το μέτρο θα ξεκίνησει από τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας περιλαμβάνει πέραν του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, τη λειτουργία των τραπεζών με προσωπικό ασφαλείας αλλά και την υποβολή από τους πολίτες SMS προς συγκεκριμένο αριθμό (13033) όπου θα δηλώνουν -μέσω μιας ειδικής φόρμας- για το που θα κατευθύνονται.

Το σύστημα υποβολής SMS θα λειτουργεί με συγκεκριμένες επιλογές (π.χ. εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κ.λπ.) και το έχει επεξεργαστεί με μυστικότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης
Σύμφωνα με το έντυπο μετακίνησης κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας για την εξάπλωση του κορονοϊου, θα επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ της κατοικίας και του τόπου άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά και οι μετακινήσεις προς φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και πρατήρια υγρών καυσίμων.

Παράλληλα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για λόγους υγείας αλλά και για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους για παροχή βοήθειας σε ευπαθή άτομα ή για φροντίδα παιδιών.

Επίσης θα προβλέπεται και σύντομη μετακίνηση κοντά στον τόπο κατοικίας για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει έτοιμο και το μοντέλο με ένα σύστημα υποβολής SMS με συγκεκριμένες επιλογές ανάλογα με τον προορισμό του πολίτη

Ο αριθμός αποστολής, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», θα είναι ο 13030 όπου θα αναγράφεται το όνομα και μια δήλωση του αιτούντος για τον σκοπό μετακίνησης.

Τι προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου αναφέρονται σχετικά τα εξής(άρθρο 68 παράγραφος 3):

  1. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια. Από τα μέτρα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Τα μέτρα του πρώτου εδαφίου της παρούσας επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι εξαιρέσεις του δευτέρου εδαφίου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή της παρούσας. Παράβαση της παρούσας επισύρει τις κυρώσεις της παρ. 2 του εξηκοστού ένατου άρθρου.

15 οι νεκροί στην Ελλάδα
Το απόγευμα της Κυριακής ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 94 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα: «Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 624. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα. 55,7% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες. 124 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων 34 είναι διασωληνωμένοι. Η πλειονότητα των πολιτών που νοσηλεύονται έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 64 έτη και των διασωληνωμένων τα 67 έτη.

Οι συμπολίτες μας που έχουν καταλήξει από το νέο ιό είναι 15. 14 από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Οι 12 ήταν άντρες και οι 3 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που κατέληξαν ήταν τα 77 έτη. Τέλος, 19 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο».

www.ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ