ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ  Ψυχρές αέριες μάζες από τον Βόρειο Ατλαντικό βρίσκουν δίοδο μέσω της Γαλλίας προς την Κεντρική Μεσόγειο, όπου ερχόμενες σε επαφή με τα θερμά νερά της Μεσογείου, δημιουργούν ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό με πλήθος οργανωμένων υφέσεων γύρω από το κέντρο του. Το χαμηλό αυτό κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας κινείται ανατολικά, νοτιοανατολικά, περνώντας από τη Νότια Ιταλία και φτάνοντας το πρωί της Δευτέρας στη Κεντρική Αδριατική Θάλασσα. Το χαμηλό λοιπόν αυτό φαίνεται να σπάει σε δύο κομμάτια και το πρώτο κομμάτι φαίνεται να δημιουργεί διάφορες δευτερεύουσες υφέσεις στον Ελλαδικό Χώρο από σήμερα το βράδυ μέχρι αύριο, ενώ το μητρικό χαμηλό φαίνεται αρχικά να παραμένει στάσιμο τη Δευτέρα και στη συνέχεια την Τρίτη να κινείται νοτιοανατολικά περνώντας από τη Νότια Πελοπόννησο και την περιοχή της Κρήτης. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη η δυναμική και η κίνηση των δευτερεύουσων υφέσεων ούτε η ακριβής κίνηση του χαμηλού την Τρίτη, ωστόσο τέτοιου είδους διαταραχές με τέτοια κίνηση συνήθως τις περισσότερες φορές αφήνουν αρκετά νερά στο νομό μας.
ΠΡΌΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΠΌ ΑΡΓΆ ΤΟ ΒΡΆΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 24/11 ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΆΝΥΧΤΑ ΈΩΣ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΈΣ ΏΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 25/11   Αρχικά βροχές ασθενούς έντασης αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού. Από τα μεσάνυχτα και κυρίως μέσα στα ξημερώματα αναμένεται επιδείνωση του καιρού, αρχικά στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, που στη συνέχεια θα επηρεάσει και τον υπόλοιπο νομό μέχρι το πρωί. Οι βροχές δεν αποκλείεται τοπικά να έχουν έντονο χαρακτήρα, διάρκεια και να συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, χαλάζι και ισχυρούς ριπιαίους ανέμους, γι αυτό θα χρειαστεί η δέουσα προσοχή. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες, νοτιοανατολικές διευθύνσεις, αρχικά στα 5 με 6 μποφόρ, ενισχυομένοι μέσα στα ξημερώματα και νωρίς το πρωί στα 7 με 8, τοπικά στα ανατολικά ίσως και 9 μποφόρ. 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΠΌ ΜΕΣΗΜΈΡΙ ΈΩΣ ΒΡΑΔΥ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 25/11   Ύφεση των φαινομένων αναμένεται να σημειωθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά και μετατροπή του καιρού σε άστατο με βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης κατά τόπους μέσα στο νομό. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς σταδιακά σε όλο το νομό, από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα εξασθενήσουν στα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου. 
ΠΡΌΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΎ ΚΥΚΛΆΔΩΝ ΤΡΙΤΗΣ 26/11   Για την Τρίτη ακόμα τα προγνωστικά δεδομένα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα γιατί ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι η πορεία του χαμηλού. Το επικρατέστερο σενάριο είναι το εξής: Υποτροπή του καιρού αναμένεται εκ νέου μέσα στα ξημερώματα με βροχές μέτριας έντασης, με πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες μέσα στο νομό. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια τμήματα του νομού από νοτιοδυτικές διευθύνσεις στα 4 με 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στα βόρεια τμήματα θα στραφούν σταδιακά σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί από 16 βαθμούς Κελσίου έως 18 βαθμούς Κελσίου μέγιστη. Παρατήρηση: Για τον καιρό της Τρίτης θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση αύριο διότι μια μικρή μετατόπιση στην πορεία του χαμηλού σε σχέση με αυτό που φαίνεται τώρα, μπορεί να μεταβάλει την ένταση των φαινομένων είτε προς περισσότερο είτε προς το λιγότερο. Θα υπάρχει συνεχόμενη ενημέρωση από την ομάδα μας για την πορεία των φαινομένων καθ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας.
Επιμέλεια:  Νίκος Πίταούλης & Τάσος Λ.                        
(Μετεωρολογικά ΝέαΕρμούπολης

Advertisements