Ένα ιστορικό σκάφος έδεσε χθες το απόγευμα στο λιμάνι των Καμαρών Σίφνου. Είναι το περίφημο ΝΟΑΗ με σημαία Αυστρίας, νηολογημένο στην Βιέννη. Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1949 και ταξίδευε ως ψαράδικο στη Βόρειο Θάλασσα.

Το 1981 αγοράστηκε και μετασκευάστηκε σε κοινωνιο-θεραπευτικό σκάφος. Είναι πραγματικά κάτι πολύ πρωτοποριακό. Είναι ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος που εξυπηρετεί πολλούς στόχους. Διατίθεται για ταξίδια στα οποία συμμετέχουν γονείς και παιδιά. Τα ταξίδια αυτά δεν είναι συνηθισμένα ταξίδια αναψυχής. Μέσα από τα ταξίδια αυτά τα παιδιά θα πρέπει ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του ταξιδιού λαμβάνοντας μέρος στις εργασίες επί του πλοίου.

Οι συνθήκες ζωής δεν είναι πάντα εύκολες καθώς το πλοίο έχει συχνά να αντιμετωπίσει δύσκολες καιρικές συνθήκες.Είναι ένα πλοίο με μήκος 23,4 μέτρα, πλάτος 5,9 μέτρα, βύθισμα 3,2 μέτρων και συνολική επιφάνεια πανιών 210 τετραγωνικά μέτρα.

Τα ταξίδια βασίζονται σε μια συμμφωνία ιδιαωτικού δικαίου ανάμεσα στους εργαζόμενους του “NOAH” και τους νεαρούς ταξιδευτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύονται από τους γονείς τους ή από κάποιον επίσημο φορέα.

Το πλοίο “NOAH”, ως ένα ταξιδιωτικό κοινωνικό δίκτυο, προσφέρει ένα υψηλό βαθμό συμμόρφωσης στους κανόνες της κοινής συμβίωσης επί του σκάφους.

Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα ιστορικό σκάφος που εξυπηρετεί πολλαπλούς εκπαιδευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Δεν είναι κάτι συνηθισμένο για την Ελλάδα.

Αλλά σίγουρα πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα που αξίζει να βρει και εδώ μιμητές.

Με τόσα υπέροχα σκαριά που καταστρέφονται γιατί κάποια από αυτά να μην σωθούν και να ταξιδεύουν για εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Advertisements