Καθώς οι μέρες περνάνε και βρισκόμαστε λιγότερο από ένα μήνα για την έναρξη του 13ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές ” ξεκινάμε με την παρουσίαση των αποστολών που θα βρεθούν στο νησί μας. Πρώτο νησί απο τις Κυκλάδες δε θα μπορούσε να λείπει κ φέτος απο τη Σίφνο αφού πέρα απο τις δυνατές φιλίες….μας ενώνει πλέον και αδελφικό αίμα! Σωστά καταλάβατε η Σύρος θα είναι μαζί μας για ακόμη μια χρονιά εκπροσωπώντας την όμορφη πρωτεύουσα των Κυκλάδων ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών”.

ΣΥΡΟΣ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η γαστρονομία της Σύρου ακολούθησε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο, ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Από τους πρόσφυγες της Χίου και της Μικράς Ασίας που πρωτοσύστησαν τα λουκούμια και τα γλυκά του κουταλιού, τους Σμυρνιούς που έφεραν μαζί τους τα μπαχάρια της Ανατολής και τους Καπουτσίνους μοναχούς με τα φραγκόσυκα. Οι σπεσιαλιτέ του νησιού διαφέρουν από τις συνηθισμένες νησιωτικές λιχουδιές, καθώς οι επιρροές από άλλους λαούς δημιούργησαν συριανά πιάτα με μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς.

Ξεχωρίζουν πολλές παραδοσιακές συνταγές, όπως: χοιρινό με κυδώνια, βραστό κρέας με καραμελωμένες ντομάτες, ψάρι πλακί με βότανα και σταφίδες, γεμιστά με κουκουνάρια. κοκκινιστοί καράβολοι (σαλιγκάρια) με φασκόμηλο, λαχανοντολμάδες με σταφίδες, μελετίνια, μαραθόπιτα, λούζα, σίσυρα, κοκκινιστό φλιγκούνι (συκωταριά), καπαροσαλάτα, μαϊντανοσαλάτα, μπεκάτσα παραγεμιστή, σουτζουκάκια κυμινάτα ή με ρίγανη, κεφτέδες λαχανικών, γιαχνιστές αμπελοκορφάδες, χοιρινό με λάχανο, και λουκάνικο με μάραθο, Υπάρχουν ακόμη, απολαυστικά επιδόρπια όπως είναι οι παστελαριές, τα παραδοσιακά λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες.

Σας περιμένουμε!

Advertisements