Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι οι ναυτικοί θα ήθελαν να εξεταστεί σοβαρά η αντιμετώπιση του στρες και εργασία στο πλοίο να είναι λιγότερο αγχωτική από τα επίπεδα που βρίσκεται αυτή την στιγμή.

Για πολλούς αιώνες η ναυτική εργασία χαρακτηριζόταν σκληρή και δύσκολη, μακριά από το σπίτι και την οικογένεια τους, ζώντας στην ουσία μέσα σε ένα καράβι και έχοντας πολλούς κινδύνους να αντιμετωπίσουν. Και παρόλο που η τεχνολογία στις μέρες μας έχει προχωρήσει ο κίνδυνος παραμένει και η δουλειά συνεχίζει να είναι επικίνδυνη. Η φύση του επαγγέλματος δε, παρόλο την εξέλιξη του, παραμένει ένας συνδυασμός αρκετών πραγμάτων, και μέσα σε αυτά βρίσκεται και η χειρωνακτική εργασία.

Ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος, και δεν φτάνει πλέον μόνο οι ναυτικοί να φέρουν πέρας μία εργασία, θα πρέπει να συμπληρώσουν και τα κατάλληλα χαρτιά (χαρτούρα). Έτσι, μπορεί ο αριθμός του πληρώματος μέσα σε ένα πλοίο να έχει μειωθεί σε σχέση με παλιά, οι απαιτήσεις όμως έχουν γίνει τεράστιες! Αν λάβουμε και υπόψη ότι ο χρόνος παραμονής ενός πλοίου στο λιμάνι είναι ελάχιστος, τότε καταλαβαίνουμε την δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι ναυτικοί, η οποίοι καλούνται να βγάλουν εις πέρας όλες τις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν στο πλοίο κατά την παραμονή του στο λιμάνι (Φορτοεκφόρτωση, παραλαβή τροφίμων και αναλώσιμων, επιθεωρήσεις και διάφορες άλλες εργασίες).
Ο μεγάλος φόρτος εργασίας και οι αρνητικές επιπτώσεις

Τα αρνητικά αποτελέσματα του βαρύ φόρτου εργασίας είναι πολύ καλά τεκμηριωμένα. Μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην ψυχολογία, την αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς, ενώ υπό τέτοιες συνθήκες δοκιμάζεται και η σταθερότητα των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Επίσης, τίθεται υπό απειλή ένα από τα σημαντικότερα πράγματα πάνω σε ένα πλοίο, η ασφάλεια.

Όλες αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί και να υπάρχουν σε καθημερινή βάση στους ναυτικούς, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχουν να αντιμετωπίσουν. Το μήνυμα είναι πλέον σαφές: Η υπερβολική εργασία και οι απαιτήσεις που υπάρχουν είναι κάτι πολύ κακό και οι ναυτικοί θέλουν η βιομηχανία να τους ακούσει και να καταλάβει το πρόβλημα πριν είναι αργά.

Δεδομένης της συνεχούς εστίασης που υπάρχει για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ναυτικών, φαίνεται ότι η βιομηχανία θα πρέπει να τους ακούσει περισσότερο σχετικά με τα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν.

Η υγεία επηρεάζεται και οι σχέσεις μεταξύ των ναυτικών και εκείνων στη στεριά δοκιμάζονται συνεχώς, ενώ η ασφάλεια τους απειλείται. Οποιοδήποτε από τα παραπάνω θα έπρεπε να φέρει δραστικές αλλαγές και το γεγονός αυτό θα έπρεπε να βάλει σε σκέψεις για αναθεώρηση των επιπέδων εργασίας των ναυτικών, την στιγμή δε που η υποστήριξη των ανθρώπων που εργάζονται στα γραφεία είναι η ελάχιστη.
Ποιο αναλυτικά οι επιπτώσεις

Όπως προανέφερα και πάρα πάνω, το στρες, η αρτηριακή πίεση, η ασφάλεια και οι σχέσεις είναι από τις σημαντικότερες επιπτώσεις του βαρύ φόρτου εργασίας για τον ναυτικό.

Στρες

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν κάποιος έχει πολλά να κάνει είναι το άγχος. Σύμφωνα με μελέτη από ψυχολόγους, οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται βαριά και με υπερωρίες ανέφεραν ότι αισθάνονται συναισθηματικά και ψυχολογικά μια δυσφορία την στιγμή που υπάρχει μια μείωση των γενικών επιπέδων ευημερίας τους.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις. Οι επιδράσεις στο άγχος διαπιστώθηκε ότι ήταν λιγότερο σοβαρές όταν οι εργαζόμενοι θεώρησαν ότι ο οργανισμός προσέφερε υψηλό επίπεδο αξίας στη δουλειά τους και τους έδωσε ένα αίσθημα ελέγχου των περιστάσεων τους.

Οι αρνητικές συνέπειες ήταν πιο σοβαρές όταν οι εργαζόμενοι ένιωθαν όχι μόνο εργάζονται υπερβολικά, αλλά ότι είναι και ανίσχυροι οι οποίοι δεν αποτιμήθηκαν σωστά από τον εργοδότη τους. Αυτό δημιουργεί μια μάλλον ανησυχητική εικόνα για τους ναυτικούς, καθώς πολύ συχνά υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες ή οι εταιρείες πληρωμάτων δεν υποστηρίζουν αρκετά όσους βρίσκονται στη θάλασσα.

Ακόμη και αν ο φόρτος εργασίας δεν μπορεί εύκολα να ελαφρυνθεί, φαίνεται ότι οι ναυτικοί πρέπει απλά να αισθάνονται σεβαστοί άνθρωποι και να αναγνωρίζονται για το τι κάνουν. Το βάρος ενός βαρύ φόρτου εργασίας μπορεί ο ναυτικός να το αισθάνεται λίγο ελαφρύτερο αν κάποιος ενδιαφέρεται.

Αρτηριακή πίεση

Η ίδια ψυχολογική μελέτη διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που αισθάνονταν ότι εργάζονται υπερβολικά είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που δεν το έκαναν.

Και πάλι, όπως και με το άγχος, αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα ήταν πιο έντονο όταν οι εργαζόμενοι που εργάζονταν υπερβολικά αισθάνθηκαν επίσης υποτιμημένοι και ανίσχυροι. Επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση συσχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, η χρόνια βαριά εργασία μπορεί να σχετίζονται με υψηλότερους κινδύνους για καρδιακές προσβολές και άλλα προβλήματα υγείας της καρδιάς.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης θα αυξάνονταν την ίδια ημέρα με τον αυξημένο φόρτο εργασίας, οπότε το αποτέλεσμα είναι άμεσο. Με τους ναυτικούς να αντιμετωπίζουν σταθερά επίπεδα βαρύ φόρτου εργασίας, φαίνεται πιθανό να βιώνουν δυνητικά επιβλαβείς μακροχρόνιες επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση.

Αυτό αφορά το διπλάσιο όταν συνδέεται με τα θέματα υγείας, τροφής και φυσικής κατάστασης. Είναι μια δυναμική βόμβα στη θάλασσα – οι ναυτικοί αμφισβητούν εάν τρώνε αρκετά καλά, αν υπάρχει αρκετή ευκαιρία για άσκηση, αλλά επίσης υποφέρουν από αύξηση της αρτηριακής πίεσης ως αποτέλεσμα της εργασίας. Πρόκειται για ένα θανατηφόρο κοκτέιλ και αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σχέσεις

Έχει τεκμηριωθεί ότι οι υψηλότεροι φόρτοι εργασίας συσχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα συγκρούσεων. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η αύξηση του φόρτου εργασίας ενός υπαλλήλου προκάλεσε αύξηση των εχθρικών και αντιφατικών συμπεριφορών.

Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν στους εργαζόμενους στην ξηρά – και έδειξαν ότι υπήρξε αύξηση της εχθρότητας και της έντασης στο περιβάλλον του σπιτιού του εργαζομένου, με αποτέλεσμα οικογενειακές συγκρούσεις και μειωμένη οικογενειακή σταθερότητα. Για τους ναυτικούς, αυτό μπορεί να είναι διπλά ζημιογόνο – καθώς μπορούν να βιώσουν συγκρούσεις στο περιβάλλον τους στο πλοίο, αλλά μπορούν επίσης να έχουν εχθρότητα και ένταση με τους αγαπημένους τους στο σπίτι. Τα έντονα, θυμωμένα ή ενοχλητικά email, ta μηνύματα μέσω των κοινωνικών δικτύων και οι τηλεφωνικές συνομιλίες των ναυτικών με την οικογένεια τους μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω τα προβλήματα. Πρόκειται για μια προς τα κάτω σπειροειδή κατεύθυνση, η οποία είναι πολύ επιβλαβής για τους ναυτικούς και βλάπτει την ποιότητα ζωής τους, αλλά είναι επίσης πιθανό να έχει τεράστιο αντίκτυπο και στις οικογένειες των ναυτικών.

Ασφάλεια

Μια μελέτη σχετικά με την ασφάλεια, που διεξήχθη από τις ασφαλιστικές εταιρείες διαπίστωσε ότι οι αντιλήψεις των εργαζομένων για υψηλό φόρτο εργασίας συσχετίστηκαν με αύξηση κατά 62% των ποσοστών ατυχημάτων σε μια εταιρεία που ασχολείται με πετρελαιοειδή. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι χώροι εργασίας με καλή ομαδική εργασία ήταν σε θέση να μειώσουν τα ποσοστά ατυχημάτων παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας. Όταν δεν μπορούν να αποφευχθούν υψηλοί φόρτοι εργασίας, οι εταιρείες μπορούν να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις, ενθαρρύνοντας την ομαδική εργασία, παρέχοντας στους υπαλλήλους όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη και ενημερώνοντάς τους ότι το έργο τους αναγνωρίζεται και αποτιμάται.

Η ασφάλεια τίθεται σε κίνδυνο σε περιπτώσεις που οι ναυτικοί αισθάνονται ότι έχουν υπερβολικά μεγάλο φόρτο εργασίας. Όπως είδαμε, αυτό συμβαίνει όλο και περισσότερο. Το μήνυμα είναι σαφές – είναι καιρός να ενεργήσουμε και να κάνουμε κάτι με τον βαρύ φόρτο εργασίας αλλιώς η ασφάλεια, η υγεία και οι σχέσεις θα τίθενται διαρκώς σε δοκιμασία και θα υποφέρουν.

ΥΓ: Δεν αναφέρθηκαν οι ώρες ξεκούρασης των ναυτικών (resting hours) γιατί πρακτικά δεν έχουν εφαρμογή και στην ουσία αντί να βοηθούν πραγματικά τον ναυτικό του δημιουργούν περισσότερο άγχος και τον φορτώνουν με ακόμη περισσότερη δουλειά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ