Το Ίδρυμα Ευγενίδου ταξίδεψε στην ακριτική Θράκη, ξεκινώντας το οδοιπορικό του από το ΕΕΕΕΚ Αλεξανδρούπολης, όπου με μεγάλη έκπληξη τα παιδιά του σχολείου είχαν ετοιμάσει ένα ζεστό καλωσόρισμα στον πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδου, ευχαριστώντας τον για άλλη μια φορά για την δωρεά ενός σχολικού λεωφορείου προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία.

Μετά την Αλεξανδρούπουλη, το κλιμάκιο του Ιδρύματος επισκέφθηκε στο 6ο Δημοτικό σχολείο Ορεστιάδας – Ευγενίδειο. Στο αμφιθέατρο του σχολείου τα παιδιά παρουσίασαν τα πρώτα βήματα τους στην Ρομποτική καθώς και παραδοσιακούς χορούς.

Τελικός προορισμός ήταν το 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου όπου η τοπική κοινωνία αναγνωρίζοντας την προσωπικότητα και το έργο του Ευγένιου Ευγενίδη ονοματοδότησε το 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου σε 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης».

Σε ένα κλίμα συγκίνησης και εορτασμού και παρουσία 400 μαθητών, καθηγητών, γονέων, Δημάρχου, Δ/ντή Δευτερόβαθμιας Εκπαίδευσης Έβρου και τοπικών παραγόντων ο κ. Γεώργιος Μποζατζίδης ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης παρουσίασε τις προκλήσεις του Ναυτικού Επαγγέλματος σε μία περιοχή μεγάλης ανεργίας και χωρίς σχολή ναυτικής εκπαίδευσης σε επίπεδο Ακαδημιών ή ΕΠΑΛ.., αναφέροντας «Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή, που μας δίνετε την ευκαιρία να είμαστε κοντά σας. Το μόνο που ήθελα να πω, ήταν η σχέση του Ευγενίδη με τη θάλασσα. Θεωρώ ότι στην Ελλάδα της κρίσης τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα δίνουν κάποιες πάρα πολύ καλές προοπτικές, γιατί κάτι πολύ σημαντικό για να σπουδάσει κανείς είναι η απασχολισιμότητα. Η ναυτιλία, είναι στο αίμα των Ελλήνων, έχουν διακριθεί σε αυτήν. Το παράδειγμα του Ευγενίδη το ακολούθησαν και πάρα πολλοί άλλοι. Ήταν ένας πραγματικός ηγέτης, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει, γιατί αυτό που τον χαροποιούσε δεν ήταν ο πλούτος και το χρήμα, ήταν η δημιουργία – το να φτιάξει και να δώσει κάτι πίσω στην κοινωνία. Το τελευταίο πράγμα που είχε οραματιστεί αυτός ο άνθρωπος ήταν να φτιάξει κάποια πράγματα στον τόπο του και μάλιστα είχε και πολύ ωραίες ιδέες για την Θράκη μας. όταν ρωτήθηκε γιατί κάνατε τόσα άλλα πράγματα και δεν ξεκινήσατε από εκεί είχε πει ένα απλό πράγμα ότι: «Όταν δώσεις τα καλύτερα εργαλεία κι ένα κομμάτι μάρμαρο σε κάποιον που δε ξέρει θα το κάνει θρύψαλα, αν δώσεις σε κάποιον που ξέρει θα σου κάνει θαύματα». Πώς θα συμβεί αυτό αν δεν έχουμε αυτό που εσείς ακολουθείτε, ανθρώπους που να είναι καταρτισμένοι και να αγαπάνε αυτό που κάνουνε».

Ο διάλογος ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικός με τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε επίπεδο μαθητών όσο και σε επίπεδο εμπλεκομένων φορέων.

Σκοπός η προσέλκυση στο ναυτικό επάγγελμα και η δημιουργία Ναυτικού ΕΠΑΛ ή τμήματος Ναυτιλίας στο Διδυμότειχο.

Advertisements