‘‘ΣΙΦΝΙΟΣ σημαίνει ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑ και ΟΧΙ Αυθάδεια, ούτε Απρέπεια…’’
(του Memos Livieratos, Προέδρου του Συλλόγου Μαζί για τη Σίφνο μας)

Κυρίες και κύριοι,
Aρχή του μήνα σήμερα και το φθινόπωρο ξεκινάει πολύ ενθαρρυντικά για όλους μας, καθώς όπως φαίνεται, ο σύλλογος «ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας», φέρνει μία νέα πνοή για το νησί μας, προκαλώντας παράλληλα την συζήτηση για όλα όσα δεν έχουν γίνει και πρέπει να γίνουν για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες του.
Η ανταπόκριση λοιπόν των συμπατριωτών μας (μεμονωμένων ατόμων ή εκπροσώπων φορέων & σωματείων) για τις δράσεις του νεοσύστατου συλλόγου μας, τόσο σε επίπεδο παρέμβασης στους θεσμούς, όσο και σε επίπεδο κοινωνικής ευαισθητοποίησης, είναι αναπάντεχα διαρκής και ανέλπιστα εντυπωσιακή! Ακόμη και άνθρωποι εκτός Σίφνου, φίλοι του νησιού, επικοινώνησαν μαζί μας για να εκφράσουν τα συγχαρητήριά τους, καθώς όπως μας δήλωσαν αναγνωρίζουν στα θέματα για το νησί μας (που έχουν προκύψει από το δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε επ’ αφορμής των ενεργειών μας), πανομοιότυπες καταστάσεις και στους δικούς τους τόπους. Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε ότι εκπροσωπώντας τους συνεργάτες και τα μέλη μας, μαζί με τις ευχαριστίες μου δεν μπορώ να μην σας εκφράσω την ικανοποίησή μου για όλη την συμπαράσταση, την υποστήριξη και την διάθεση συμμετοχής σας στα κοινά του τόπου μας, μέσω του συλλόγου μας.

Εκτός από τις θετικές (έως ενθουσιώδεις σε αρκετές περιπτώσεις) αντιδράσεις σχετικά με τις ενέργειές μας για το αεροδρόμιο, υπήρξαν και εκείνοι οι συντοπίτες μας, αλλά κι επισκέπτες του νησιού μας, που εξέφρασαν προβληματισμούς, διατυπώνοντάς τους δημοσίως με τον τρόπο που αρμόζει στο υψηλό ήθος και ποιότητα του χαρακτήρα τους, πράγμα το οποίο μου έδωσε την ευκαιρία σε γόνιμους και παραγωγικούς διαλόγους μαζί τους.
Είναι βασική προσωπική μου αρχή, πως όλες οι απόψεις όταν διατυπώνονται κοσμίως είναι σεβαστές, ενώ ο καλοπροαίρετος διάλογος πάντα οδηγεί σε αλληλοεκτίμηση, σύγκλιση απόψεων, διάθεση συνεργασίας και σε διαπροσωπικές επαφές. Ακριβώς έτσι συνέβη λοιπόν με όσους ειλικρινώς και χωρίς καμία σκοπιμότητα ζήτησαν να μου διατυπώσουν τους προβληματισμούς τους για το θέμα του αεροδρομίου (και με αφορμή αυτό για όλα τα υπόλοιπα χρόνια θέματα του νησιού μας), στο πρόσωπο των οποίων ο σύλλογος «ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας» βρήκε πολύτιμους συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους.

Κυρίες και κύριοι,

Μεταξύ όλων των άλλων, είναι υπέροχο να επικροτούν τις ενέργειές σου οι γηραιότεροι, να ενθουσιάζονται με τον δυναμισμό σου, που τους παραπέμπει στις εποχές της δικής τους νιότης και να σε συμβουλεύουν με τη γνώση και τη σοφία που απορρέει από την πείρα της ζωής τους. Οι παραπάνω άνθρωποι λοιπόν είναι σαν το καλό κρασί. Δεν παλιώνουν, αλλά ωριμάζουν, δίνοντάς σου έμπνευση, κάνοντάς σε κι εσένα σοφότερο.
Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που όσο μεγαλώνουν, τόσο υπερμεγενθύνουν τα ελαττώματα της νιότης τους, αναδεικνύοντας σε υπέρμετρο βαθμό τον προβληματικό τους χαρακτήρα. Σε αυτούς καταρχάς συγκαταλέγονται εκείνοι που με άνανδρη συμπεριφορά και με άκρως φαλοκρατική έως σεξιστική διάθεση τόλμησαν αναίτια να επιτεθούν φραστικά σε γυναίκες μέλη του συλλόγου μας, με την «σύσταση» προς αυτές να μην ασχολούνται μαζί του. Κατά δεύτερον, σε αυτούς ανήκει ακόμη και ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης, ο οποίος σε μία επιστολή (την οποία μάλιστα δημοσίευσε στο έγκριτο “ΣΙΦΝΑΪΚΟ ΦΩΣ” γεμάτη «χολή», εμπάθεια και αλαζονεία, εκφράζεται με τρόπο που δεν συνάδει με τις πολυδιαφημισμένες -από τον ίδιο- ιδιότητες του ως προέδρου διαφόρων οργανισμών, ούτε με την σχέση που ο ίδιος επικαλείται ότι έχει με την Εκκλησία της Ελλάδος.

• Η πρώτη ερώτηση λοιπόν που αυθορμήτως προκύπτει είναι: Γιατί τόση εμπάθεια κύριοι;
• Η αμέσως επόμενη: Για ποιο λόγο έχετε αναστατωθεί τόσο πολύ από τη δημιουργία του συλλόγου «ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας», ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που ο σύλλογος ιδρύθηκε για να βοηθήσει το νησί, τους φορείς και τους ανθρώπους του;
• Γιατί μετέρχεστε πρακτικών ειρωνείας και εκφοβισμού για να ακουστείτε ή για να δηλώσετε την παρουσία σας, όταν η ‘’πόρτα’’ του συλλόγου μας είναι πάντα ανοιχτή σε όλους για εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία;

Στα θέματα που θίγει ο κ. Ζαμπέλης στην (εμπλουτισμένη με μπόλικα εγωπαθή στοιχεία) επιστολή του, προκειμένου να μεμφθεί το σύλλογο «ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας», επικαλέστηκε την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του κ. Κων/νου Βασάλου, οι απόψεις του οποίου όμως, αποτελούν τις βασικές αρχές και στόχους του συλλόγου μας. Προς ενημέρωση λοιπόν του κ. Ζαμπέλη, σε ηλεκτρονική επικοινωνία που είχα με τον κ. Βασάλο, εκφράσαμε την αμοιβαία μας συμπάθεια και την διάθεση να τα πούμε δια ζώσης σε ένα εποικοδομητικό διάλογο, με επίπεδο, γλώσσα και φρασεολογία σαφώς πιο πολιτισμένα από αυτά που παρουσίασε ο κ. Ζαμπέλης στη «βαθυστόχαστη» επιστολή του.
Όσον αφορά το αεροδρόμιο που ο κ. Ζαμπέλης αναφέρει, θεωρώ πως για το θέμα έχω τοποθετηθεί πολλάκις το τελευταίο διάστημα, ενώ όντας άνθρωπος της πράξης και όχι των θεωρητικών, φανταχτερών, πολυτονικών επιστολών, φροντίζω να είμαι πάντα επί τοις ουσίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Έπαρχος, κ. Nikolaos Venakis σε συνέχεια συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών που έχουμε αναπτύξει επί σειρά ετών για όλα τα φλέγοντα θέματα του νησιού, ζήτησε την συνδρομή μου για την δρομολόγηση και εντέλλει την οριστικοποίηση μίας συνάντησης με τον Υφυπουργό μεταφορών κ. Μαυραγάνη, προκειμένου να δρομολογηθεί ένα θέμα για το οποίο μολονότι υπήρχε η καθολική από το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση, εντούτοις είχε παγώσει για χρόνια.
Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω την συσχέτιση που ο κ. Ζαμπέλης κάνει για το αεροδρόμιο της Σίφνου με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, οπότε θα θεωρήσω ότι είναι απλά εκτός θέματος και θα του συστήσω πως «πιάνει το όνομά του επί ματαίω», καθώς δεν συνάδει με τις αρχές του ορθοδόξου Χριστεπώνυμου πληρώματος, του οποίου προσωπικά εγώ και φυσικά η πλειοψηφία των Σιφνιών αποτελούμε μέλη. Είναι καλό να γνωρίζει ο κ. Ζαμπέλης, ότι εμείς οι Σιφνιοί ως ευσεβείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί (μη έχοντας επιρροές στο περιβάλλον μας από άλλα δόγματα της Δυτικής Ευρώπης), τιμούμε και σεβόμαστε όλους τους ιερείς του νησιού μας. Ως εκ τούτου η ειρωνική του αναφορά στον Ηγούμενο πατέρα Ιωαννίκιο περί «επισκοπικού μανδύα», δεν μπορώ να καταλάβω ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί. Θα ήθελε λοιπόν ο κ. Ζαμπέλης να μας εξηγήσει, ποια είναι τελικά η πραγματική του σχέση με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία; Και κυρίως γιατί την ενέπλεξε σε αυτή τη συζήτηση;

Για τα υπόλοιπα θέματα που αναφέρει ο κ. Ζαμπέλης, τον ενημερώνω -αφού δεν το γνωρίζει- ότι όλα έχουν αποτελέσει αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού των μελών του συλλόγου μας, ενώ οι σκέψεις και οι προτάσεις μας θα κατατεθούν λίαν συντόμως στην πλέον αρμόδια αρχή του νησιού μας, που θυμίζω ότι δεν είναι εκείνος, αλλά ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μπαμπούνης, στο πρόσωπο του οποίου σεβόμαστε το θεσμό που εκπροσωπεί κι έχουν ήδη κατατεθεί τα διαπιστευτήριά μας.

Αυτό που είναι όμως το πιο θλιβερό από την επιστολή του κ. Ζαμπέλη, είναι ότι χλεύασε την ενέργεια του συλλόγου μας να διοργανώσει δράσεις συλλογής υλικού πρώτης ανάγκης για τους πυροπαθείς της Ραφήνας, που διοργανώσαμε σε Αθήνα και Σίφνο και την αυθόρμητη ανταπόκριση των συμπολιτών μας -κι όχι μόνο- ως προς την επίτευξη του σκοπού αυτού. Έσπευσε μάλιστα να ειρωνευτεί τη συνάντησή μας με τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου κ. Μπουρνούς και να αναφέρει ότι είναι ντροπή να προσκομίζουμε μόνο 6 κούτες (αλήθεια από πού προέκυψε αυτό;), όταν εκείνος «θα μπορούσε να οργανώσει ολόκληρα φορτηγά»!

Με βάση τα παραπάνω, έχουμε να πούμε τα εξής προς τον κ. Ζαμπέλη:

1. Αν δεν πέρασε από το μυαλό του να ενεργοποιήσει εκείνος μία δράση αρωγής προς τους πυροπαθείς συνανθρώπους μας, γιατί τότε δεν θέλησε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του «ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας», όπως έκαναν πολλοί άλλοι εντός και εκτός νησιού;

2. Στην επόμενη κοινωνική δράση του Συλλόγου μας θα του αποστείλουμε προσωπική πρόσκληση. Θα την αποδεχτεί άραγε, ώστε να συνδράμει προς αρωγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή θα την αγνοήσει, χλευάζοντας εκ των υστέρων την οποιαδήποτε προσπάθειά μας;

3. Έστω και εταιροχρονισμένα, όλοι εμείς στο νεοσύστατο σύλλογο «ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας», περιμένουμε την αποστολή φορτηγών, (όπως ο ίδιος ανέφερε), με ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας που τόσο άγρια δοκιμάζονται και είμαστε εδώ για να χαιρετήσουμε τη δράση αυτή, (και μαζί μ’ εμάς το σύνολο των Σιφνιών), και να συνδράμουμε όπου μπορούμε, αν μας το ζητήσει.

Με την ευκαιρία πάντως που μου δίνεται μέσω αυτής της αναφοράς του κ. Ζαμπέλη για τις κοινωνικές δράσεις του «ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας», κι επειδή οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της καταστροφής δεν σταματούν εδώ, ενημερώνω με πολύ μεγάλη χαρά ότι σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχα με τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου κ. Μπουρνούς, ο σύλλογός μας εξασφάλισε για το επόμενο καλοκαίρι την διαμονή και την διατροφή 5 παιδιών από το Μάτι, των οποίων οι οικογένειες επλήγησαν βάναυσα από τις φονικές πυρκαγιές, ώστε να συμβάλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στο να απαλυνθεί ο πόνος τους και να περάσουν ορισμένες ημέρες ξεγνοιασιάς μαζί μας, γιατί τα παιδιά της Ελλάδας είναι όλα δικά μας παιδιά.

Προκαλώ τον κ. Ζαμπέλη να πράξει το ίδιο και αντί να διαθέτει τα οικήματα του παλαιού Μοναστηριού ιδιοκτησίας του Ιδρύματος του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μονγκού, για να κάνουν τις θερινές διακοπές τους οι Γάλλοι που ελέγχονται για σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες και λοιπά αδικήματα εις βάρος του ιδρύματος, να μεριμνήσει για να διατεθούν σε πυροπαθή παιδιά από τη Ραφήνα, τα οποία θα το εκτιμήσουν απείρως περισσότερο, κι επιπλέον θα μάθουν παράλληλα και για την ιστορία του ιδρυτή του και αείμνηστου Σιφνιού λόγιου και ποιητή Θεοδόση Σπεράντζα.

Σε επικοινωνία που είχα γι’ αυτό το λόγο με την εγγονή του Ιδρυτή, κα Ευτέρπη Σπεράντζα και το δραστήριο δισέγγονό του κ. Ιωάννη Σταθόπουλο ο οποίος διεξάγει το τελευταίο διάστημα την μεγάλη έρευνα για το πολύπαθο Ίδρυμα, ενθουσιάστηκαν με την ιδέα. Ως εκ τούτου αναμένουμε και τις σχετικές ενέργειες του κ. Ζαμπέλη, στον οποίο προσφάτως πέρασε η διαχείριση του εν λόγω ιδρύματος, οι ναοί και τα οικήματα, τα οποία οφείλω να σημειώσω ότι συντηρήθηκαν και διασώθηκαν την περίοδο της μεγάλης απαξίωσης των Γάλλων πρώην διαχειριστών, από την οικογένεια του αείμνηστου Αριστείδη Μαστρόκαλου (της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος) και ιδιαιτέρως από τον θείο μου Κώστα Μαστρόκαλο, τη μητέρα μου Θεοδώρα Λιβιεράτου-Μαστρόκαλου και τη θεία μου Ευαγγελία Αρμελινιού-Μαστρόκαλου.

Κυρίες και κύριοι,

δεν θα ήθελα να απασχολήσω άλλο την τοπική μας κοινωνία σχετικά με την ανάγωγη συμπεριφορά ενός ανθρώπου που είναι πασιφανές ότι ποτέ δεν διδάχθηκε να απευθύνεται με ευπρέπεια. Όμως δεν μπορώ να μην τοποθετηθώ σε ορισμένα σημεία των «σκέψεων» που διατύπωσε ο κ. Ζαμπέλης επ’ αφορμής της σύστασης και ενεργοποίησης του Συλλόγου «ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας»:

• Το να είσαι Έλληνας είναι αρετή, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

• Όσοι επικαλούνται το «ομοεθνές», το «ομοαίματο» και το «ομόθρησκο», όπως ο κ. Ζαμπέλης, θα πρέπει να συστήνουν στους Γάλλους, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ετερόδοξο φίλο τους, να αποφεύγουν διατυπώσεις που παραπέμπουν σε απαξίωση της ορθοδοξίας, όπως πχ εκείνη που είχαν διατυπώσει οι Γάλλοι πρώην διαχειριστές του Ιδρύματος «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος-Μονγκού», οι οποίοι απευθυνόμενοι προς τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Βιτάλη και προκειμένου να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση, του είχαν πει: «Το Μονγκού από Καθολικό φτιάχτηκε και σε Καθολικό θα περάσει».

• Το να είσαι Σιφνιός είναι τίτλος τιμής! Το να είσαι Σιφνιός σημαίνει να είσαι γενναιόδωρος, ακριβώς όπως ήταν όλοι οι μεγάλοι λόγιοι και ποιητές του νησιού μας, που πρόσφεραν απλόχερα την γνώση και την σκέψη τους σε όλη την χώρα… ακριβώς όπως ήταν και ο Τσελεμεντές που μοιράστηκε την έμπνευση και τις ιδέες του σε όλα τα Ελληνικά σπίτια. Ως εκ τούτου, το να δηλώνεις “ιδιοκτήτης” της Κεντρικής Πλατείας της Απολλωνίας, της Πλατείας Ηρώων, και να μην επιτρέπεις στο Δήμο Σίφνου να προβεί εκεί σε λοιπές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, είναι μία συμπεριφορά απαξιωτική και αντίθετη με τις παραπάνω Σιφναϊκές αξίες.

• Το να εργάζεσαι για την πατρίδα σου και δη την ιδιαίτερη πατρίδα σου, το νησί σου, αδιάκοπτα και με ζήλο είναι υποχρέωση και αποτελεί μία από τις βασικές αξίες του συλλόγου «ΜΑΖΙ για τη Σίφνο μας».

• Όσοι επιλέγουν να γράφουν ακόμη στην καθαρεύουσα, συνήθως χαρακτηρίζονται από υψηλό πνευματικό και ποιοτικό επίπεδο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν εκφράζονται με την ειρωνεία, την απαξίωση και τον χλευασμό που «επιβάλλει» η νεοελληνική κουλτούρα της αγένειας, την οποία εφαρμόζει δυστυχώς και ο κ. Ζαμπέλης. Στο σημείο αυτό θα ήθελα και πάλι να επισημάνω, ότι η οποιαδήποτε επιπλέον ανάγωγη, απαξιωτική, προσβλητική και επιθετική συμπεριφορά προς τις γυναίκες μέλη του Συλλόγου μας, επειδή απλά δραστηριοποιούνται σε αυτόν, δεν θα γίνει στο μέλλον αποδεκτή.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή

Με εκτίμηση,
Αγαμέμνων Λιβιεράτος

Πρόεδρος Συλλόγου
Μαζί για τη Σίφνο μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ