Αντράκλα , ένα παρεξηγημένο φυτό το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους ερευνητές “παγκόσμια πανάκεια”


Πολλές φορές τυχαίνει να συναντήσουμε κάποιο φυτό το οποίο να έχει τόσο
πολλές ιδιότητες και δράσεις να
είναι γνωστό από τα βάθη των αιώνων και όμως να το αγνοεί ο περισσότερος
κόσμος
και αναρωτιόμαστε:
πως είναι δυνατόν;
και
που αναφέρομαι;
στην αντράκλα ή
στη γλιστρίδα όπως την ξέρουν οι πιο πολλοί
στη γλιστρίδα που είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο και έχουμε αναφορέςαπό
την εποχή των Φαραώ
και
που τα τελευταία χρόνια έχει πέσει στην αφάνεια
κάτι πολύ περίεργο…
ας γνωρίσουμε λοιπόν το φυτό αυτό που
έχει χαρακτηριστεί ως «παγκόσμια πανάκεια”
και όπως αναφέρει σε μελέτες της η Dr Simopoulos (1)
η γλιστρίδα έχει χαρακτηριστεί ως ” ενεργειακή τροφή του μέλλοντος”
λόγω της υψηλής θρεπτικής της αξίας και των ισχυρών αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων**και είναι
η “αντράκλα” ένα καλοκαιρινό φυτό που κάποιοι από εμάς το έχουμε γευτεί σαν ένα από τα συστατικά της ντοματοσαλάτα μας…
ένα φυτό που θέλει τρεχούμενο νερό και μαλακές κινήσεις για να καθαρίσει για να μην καταστραφούν τα θρεπτικά του συστατικά τα οποία είναι ουκ ολίγα…
πολλοί τη γνωρίζουν και ως
γλυστρίδα ή
ανδράχλη
ή αδράχνη
το επιστημονικό της όνομα είναι ανδράχνη η ολησθηρίς
και το βοτανολογικό της Portulaca oleracea μεταφραζόμενο στα ελληνικά πορτουλάκα η λαχανώδης
και
η οıκογένεıα στην οποία ανήκει είναι η Portulaceae – των πορτουλουκιδών
η αντράκλα πολλές φορές αντιμετωπίζεται ως ζιζάνιο – πολύ κακώς γιατί είναι ένας θησαυρός υγείας – για αυτό και ξεριζώνεται από του κήπους και τους λαχανόκηπους αντί να συλλέγεται – πάντα πριν ανθίσει και σποριάσει – και να χρησιμοποιείται στη διατροφή όπως πολλά άλλα χόρτα και λαχανικά….
η ιστορία της αντράκλας είναι πολύ μεγάλη
ίχνη της έχουν βρεθεί σε προϊστορικούς κι αρχαιολογικούς χώρους όπως π.χ
στην Ελλάδα και
στην Αίγυπτο
και είναι πιά γνωστό ότι
τη γλυστρίδα την χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα – εκτός από τροφή – για να θεραπεύουν πολλά από τα προβλήματα υγείας όπως
φλεγμονές
προβλήματα της καρδιάς
στομαχικές διαταραχές
πόνο και
πυρετό…
ο Θεόφραστος
σύστηνε τη γλιστρίδα ως φάρμακο για
την καρδιακή ανεπάρκεια
το σκορβούτο
τον πονόλαιμο
τον πόνο στα αφτιά
το οίδημα στις αρθρώσεις και
την ξηροδερμία…
ο Διοσκουρίδης τη χρησιμοποιούσε
ως αναλγητικό για
τη θεραπεία
των πονοκεφάλων
της δυσεντερίας
του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος
ως αντιφλεγμονώδες για τα μάτια
τα δαγκώματα σαυρών και φιδιών
την χρησιμοποιούσε επίσης ως
αναλγητικό καταπραϋντικό
αντιπυρετικό – το χυμό της –
και
αντί-υπερτασικό
επίσης ο Διοσκουρίδης έλεγε ότι
μειώνει την επιθυμία για μοιχεία
κάτι που επιβεβαιώνεται σήμερα
καθώς η αντράκλα έχει αντί-αφροδισιακή δράση
οι δε Αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τη γλιστρίδα για τη θεραπεία της δυσεντερίας
των εντερικών παρασίτων – σκουληκιών
των πονοκεφάλων και
του στομαχόπονου
και σήμερα;σήμερα η γλιστρίδα είναι ένα υπέροχο ορεκτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους
η γεύση της – όταν την τρώμε ωμή – είναι αλμυρόξινη ενώ
όταν την τρώμε βρασμένη έχει την γεύση των χόρτων
γενικά δένει γευστικά με
το λεμόνι
τον δυόσμο
το βασιλικό
την ντομάτα
το αγγούρι
τα κολοκυθάκια
τους κολοκυθοανθούς
με το φρέσκο θυμάρι
το ξύδι
και
με γιαούρτι
εκτός από τις σαλάτες μπορεί να προστεθεί
ωμή
φρεσκοπλυμένη και
στραγγισμένη σε πάρα πολλά ζεστά πιάτα
-ζυμαρικών
-ψαριών
-πουλερικών και
-κρεάτων
ας δούμε πως χρησιμοποιούμε την αντράκλαοι μίσχοι της
τα φύλλα της – τα οποία μπορούμε να τα συλλέγουμε ως αργά το φθινόπωρο –
τα μπουμπούκια της
και τα λουλούδια της – τα λουλούδια της γλιστρίδας είναι μικρά και κίτρινα – είναι όλα φαγώσιμα
τα χρησιμοποιούμε όλα πάντα φρέσκα και ωμά – διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι το πολύ τέσσερις μέρες –
αλλά και
μαγειρεμένα στον ατμό προκειμένου να διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών της…
πρέπει να γνωρίζουμε ότι
κατά το μαγείρεμα μειώνονται σημαντικά οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές της
αλλά
τα μέταλλα
τα καροτενοειδή και
τα φλαβονοειδή παραμένουν άθικτα…
οι σπόροι της βγαίνουν αφού ανθίσει πρώτα και είναι μικροσκοπικοί
μαύρης σχεδόν απόχρωσης
θα τους βρούμε μέσα στα “κυπελάκια” τους που θα εμφανιστούν στις άκρες των κλαδιών
και
μπορούμε να τους φυτέψουμε νωρίς την άνοιξη…
και
τώρα ας δούμε τι είναι αυτό που έχει δώσει στην αντράκλα το χαρακτηρισμό “πλανητική πανάκεια”η αντράκλα είναι ένα φυτό
με πλήθος αντιοξειδωτικών και
βιταμινών – τα οποία ως γνωστό μας προστατεύουν από
τον καρκίνο
τις καρδιοπάθειες και
όλες τις φλεγμονώδεις παθήσεις –
όπως:
– βιταμίνη Α – η αντράκλα είναι από τις εξαιρετικότερες πηγές βιταμίνης Α ,1320 διεθνείς μονάδες ανά 100 g, μιά από τις υψηλότερες περιεκτικότητες ανάμεσα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
– βιταμίνες του συμπλέγματος Β
όπως:
ριβοφλαβίνη
νιασίνη
πυριδοξίνη
φυλλικό οξύ και
τα καροτενοειδή
– βιταμίνη C
– βιταμίνη D
– βιταμίνη Ε – μια μερίδα γλιστρίδας καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη* –
επίσης η γλιστρίδα θεωρείται μια πλούσια πηγή πολλών αμινοξέων όπως:
isoleucine
leucine
lysine
methionine
cystine
phenylalanine
tyrosine
threonine και
valine
μετάλλων όπως:
– σίδηρο
– κάλιο – ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φύλλα αντράκλας περιέχουν 561 mg καλίου
– ασβέστιο – ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φύλλα αντράκλας περιέχουν 90 mg ασβεστίου
– μαγνήσιο
– μαγγάνιο
– ψευδάργυρο
– φώσφορο
– χαλκό
– σελήνιο
αλλά
πολύ λίγες θερμίδες
τα 100 γραμμάριά της έχουν μόνο 16 θερμίδες κάτι που την καθιστούν ιδανική σε όσους κάνουν δίαιτες χάρη και στις φυτικές ίνες της
και το σημαντικότερο – κάτι που ο πολύς κόσμος το αγνοεί – είναι τα Ω3 λιπαρά της
η γλιστρίδα έχει ένα μεγάλο αριθμό Ω3 λιπαρών οξέων
– τα οξέα αυτά τα συναντάμε στο φυτικό βασίλειο με το όνομα “α-linolenic acid”-
π.χ τα 100 γραμμάρια από τα φρέσκα φύλλα της μας παρέχουν περίπου 350 mg του α-λινολενικού οξέος
τα οποία
συναγωνίζονται επάξια αυτά των ψαριών – ας φυτέψουμε σε μιά γλάστρα στο μπαλκόνι μας αυτό το παρεξηγημένο φυτό το οποίο το μόνο που χρειάζεται είναι νεράκι και
θα έχουμε το απαραίτητο συμπλήρωμα μέσα στην εβδομάδα Ω3 λιπαρών οξέων –
επίσης
στην αντράκλα βρίσκουμε δύο είδη betalain – αλκαλοειδών χρωστικών ουσιών –
το κοκκινωπό beta-cyanins και
το κίτρινο beta-xanthin και
τα δυό αυτά στοιχεία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχουν βρεθεί να έχουν αντι-μεταλλαξιογόνες ιδιότητες
σύμφωνα δε με άλλες μελέτες η αντράκλα είναι ένα πολλά υποσχόμενη φυσικό προϊόν
το οποίο μπορεί να είναι ιδανικό για την πρόληψη νευροεκφυλιστικών και άλλων χρόνιωνασθενειών που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες…
η αντράκλα περιέχει επίσης και oxalate μία χημική ένωση η οποία ενέχεται στο σχηματισμό των λίθων των νεφρών
ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλά κοινά λαχανικά όπως
π.χ το σπανάκι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις οξαλικών
βέβαια
άτομα που έχουν προβλήματα με πέτρες στα νεφρά τους πρέπει να είναι προσεχτικά με τα χόρτα αυτά…

και οι θαυμάσιες ιδιότητες και κατά συνέπεια χρήσεις της αντράκλας δεν σταματούν εδώ…
και συνεχίζουμε:
η αντράκλα έχει αποδειχθεί ότιμειώνει τον κίνδυνο για
στεφανιαία νόσο και
εγκεφαλικά επεισόδια – λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε Ω3 λιπαρά οξέα –
είναι ιδανική για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια
επίσης
μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αυτισμού
και
αναπτυξιακών παθήσεων στα παιδιά
είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες
ενώ βοηθάει στην πρόληψη της αρθρίτιδας
και
της νόσου Αλτσχάιμερ
είναι
ιδανικό τονωτικό
άριστο δροσιστικό σταματώντας και την ίδια την δίψα αν βάλλουμε 2 με 3 φύλλα κάτω από τη γλώσσα μας
ενώ
σταματάει τον πονοκέφαλο που προκύπτει από δίψα ή ζέστη
τα φύλλα της χρησιμοποιούνται σαν κατάπλασμα για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων εντόμων όπως
από κουνούπια και
μέλισσες…
έχει ιδιότητες:
– αντιπυρετικές
– αντιασθματικές
– αντισκορβουτικές
– αντιγηραντικές
– αντιµυκητιασικές
– αντισηπτικές
– αντι-διουριτικές
– αντιδιαβητικές – σε μελέτες έχει διερευνηθεί η προστατευτική δράση του χυμού της γλιστρίδας στις διαβητικές αγγειακές επιπλοκές
και
έχει παρατηρηθεί πως η γλιστρίδα βελτιώνει τη διαβητική αγγειακή φλεγμονή και τηνενδοθηλιακή δυσλειτουργία***
– επουλωτικές – συνίσταται η χρήση της
στις αιμορροΐδες
στη βακτηριακή δυσεντερία
στη διάρροια και
στην εντερική αιμορραγία στη δε Ινδία χρησιμοποιείται για επούλωση επίπονων πληγών-
– ανθελμινθικές – που την καθιστούν μιά πολύ καλή θεραπεία για τις διαταραχές του ουροποιητικού –
επίσης
η αντράκλα είναι από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες για το λειχήνα του στόματος και άλλα στοματικά έλκη
ενώ
κοπανισμένη ως κατάπλασμα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων
η δε επίδρασή της στο συκώτι είναι άκρως ευεργετική γνωστή ιδιότητά της στην Ελλάδα από πολύ παλιά εξ ου η ρήση «γλιστρίδα και νερό συκώτι δροσερό»

και λίγα λαογραφικά στοιχεία: – σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια
οι άλλοι σκωπτικά τον παρατηρούν:
“μα γλιστρίδα έφαγες και πάει η γλώσσα σου ροδάνι;”
γιατί
σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία η κατανάλωση αντράκλας ή γλιστρίδας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου…

Advertisements