Στις 5 Μαΐου η καρδιά του ορεινού τρεξίματος θα χτυπάει στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί της Σίφνου, μέσα από την πρώτη διοργάνωση του Sifnos Trail Race2018. Ένα νησί με παράδοση στον πεζοπορικό τουρισμό και ένα τεράστιο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών, θα φιλοξενήσει αθλητές σε δυο διαφορετικές διαδρομές, που φέρνουν την σφραγίδα του Νίκου Κωστόπουλου. Ένα νησί που φημίζεται για την φιλοξενία του αλλά και τον πολιτισμό μέσα από την αγγειοπλαστική, τα γράμματα, τις τέχνες και φυσικά την γαστρονομία του. Μια διοργάνωση με μια εξαιρετικά έμπειρη και ενθουσιώδη ομάδα που σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πακέτο αθλητικού τουρισμού, το οποίο αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τόσο ο Δήμος και οι φορείς του νησιού όσο και οι κάτοικοι του. Εμπνευστής και συνδιοργανωτής ο Γιώργος Κόμης, ο οποίος μέσα από την σε βάθος συζήτηση που είχαμε, μας ξεδιπλώνει κάθε πτυχή του επερχόμενου Sifnos Trail Race 2018, αλλά και της φιλοδοξίας που έχει η οργανωτική ομάδα για την ανάπτυξη του ορεινού τρεξίματος και των πεζοπορικών δραστηριοτήτων στο νησί!

Advendure]: Όταν ακούσαμε για πρώτη φορά ότι φέτος την Άνοιξη η Σίφνος, αυτό το ξεχωριστό Κυκλαδονήσι που στο άκουσμα του φέρνει όμορφες Καλοκαιρινές μνήμες σε πολλούς από εμάς, θα φιλοξενήσει μια νέα διοργάνωση ορεινού τρεξίματος, χαρήκαμε ιδιαίτερα. Δώστε μας μια εικόνα του οράματος και της φιλοσοφίας που σας οδήγησε στην δημιουργία του 1ου Sifnos Trail Challenge.
[Γιώργος Κόμης]: Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία και την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το 1ο Sifnos Trail Race  που θα γίνει στις 5 Μαΐου στο πανέμορφο Κυκλαδίτικο νησί μας. Είστε όλοι προσκεκλημένοι μας.

Η Σίφνος ανήκει στις δυτικές Κυκλάδες και έχει έκταση 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα.   Εκτός από τους πανέμορφους κατάλευκους οικισμούς της, έχει να αναδείξει, ένα πλούσιο για την έκταση της  περιβάλλον καθώς και την περιοχή Natura 2000, η οποία είναι απολύτως άγρια και ανεξερεύνητη, χωρίς  την δυνατότητα πρόσβασης με μηχανοκίνητο μέσο. Ο καλύτερος τρόπος εξερεύνησης  είναι με τα πόδια, αξιοποιώντας  τα 19 άρτια σηματοδοτημένα μονοπάτια, μήκους πάνω από 100 χιλιόμετρα, που ανοίχτηκαν από την Κοιν.Σ.Επ. Paths of Greece, προγράμματος που διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου ο Δήμος Σίφνου. Μονοπάτια τα οποία προσφέρουν την δυνατότητα να ανακαλύψει ο πεζοπόρος τον πλούτο και τις ομορφιές του νησιού.
 H ιδέα για τον αγώνα σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος  γεννήθηκε προ 2 ετών, όταν σαν δρομέας και λάτρης των βουνών με καταγωγή από τη Σίφνο, αποκάλυψα στον  εγκάρδιο φίλο μου και Δήμαρχο Σίφνου, το κρυφό μου όνειρο: Τη διοργάνωση ενός  αγώνα,  που θα έδινε την ευκαιρία μέσω ενός διαφορετικού, εναλλακτικού αθλητικού τουρισμού,  να αναδείξει περαιτέρω τις ομορφιές της Σίφνου και τους εξαιρετικά φιλόξενους  Σιφνιούς, καθώς και τα οφέλη που θα είχε για τους νέους της Σίφνου. Ο Δήμαρχος Σίφνου αναγνώρισε αμέσως τις προοπτικές και το γεγονός που τελικά καθόρισε την οργάνωση αυτού του αγώνα ήταν η γνωριμία με τον αθλητή και εξαιρετικό σε όλα Νίκο Κωστόπουλο. Μετά από ένα ταξίδι στην Σίφνο, όπου ο εξαιρετικά έμπειρος Νίκος Κωστόπουλος είδε από κοντά όσα οι επισκέπτες του νησιού έχουν ήδη δει, έγινε ένθερμος υποστηρικτής. Ως τεχνικός διευθυντής του αγώνα μας πλέον, σχεδίασε δύο εξαιρετικές διαδρομές με την χαρακτηριστική υπογραφή του, αφού έκανε κάποιες extreme προσθήκες, κάνοντας πλέον πράξη το όραμα μας.
Advendure]: 19 διαδρομές και 100 χιλιόμετρα καθαρισμένων και σηματοδοτημένων μονοπατιών μέσα από το project “Μονοπάτια Σίφνου – Sifnos Trails”, αποτελούν όχι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα μονοπατιών στο Αιγαίο, αλλά και μια “πρόκληση”  για να ανακαλύψει κάποιος τις ομορφιές το νησιού, πεζοπορώντας ή τρέχοντας. Μιλήστε μας για τα μονοπάτια του νησιού, την μορφή τους και τον τρόπο που “μιλάνε” στον επισκέπτη. Ποια κομμάτια έχουν επιλεγεί για τις διαδρομές του Sifnos Trail Race και ποιες ομορφιές του τοπίου και του πολιτισμού του νησιού αναδεικνύουν;
[Γιώργος Κόμης]: Το δίκτυο μονοπατιών της Σίφνου είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κανείς σε βάθος τις φυσικές ομορφιές και τον πολιτισμικό πλούτο του νησιού. Οι 19 διαδρομές ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες του πεζοπορικού κοινού. Υπάρχουν διαδρομές για οικογένειες, για νεαρά ή πιο ηλικιωμένα ζευγάρια, για μεμονωμένους πεζοπόρους, εύκολες και πιο δύσκολες. Το σύνολο των 104 χιλιομέτρων καλύπτει σχεδόν όλη την έκταση του νησιού, και η κάθε διαδρομή έχει μοναδικά χαρακτηριστικά! Καμία δεν μοιάζει με άλλη. Έτσι, ο πεζοπόρος που θα περπατήσει όλο το δίκτυο θα ανακαλύψει το χέρσο, καθαρά κυκλαδίτικο τοπίο του βορρά, τις απρόσιτες πλαγιές της περιοχής Natura 2000 στα δυτικά και νότια, καθώς και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με τις αμέτρητες πεζούλες και τους φροντισμένους οικισμούς στο κέντρο του νησιού και ανατολικά. Η πεζοπορία στη Σίφνο είναι μια εμπειρία, και δεν είναι άλλωστε τυχαίο που συχνά ο ξένος τύπος έχει αναδείξει το νησί ως κορυφαίο προορισμό πεζοπορίας, αλλά και γαστρονομίας στην Ελλάδα!
Το  συγκεκριμένο δίκτυο μονοπατιών πολύ δίκαια, όπως θα διαπιστώσουν οι αθλητές και περιπατητές, απέσπασε το Ασημένιο Βραβείο για το 2017 στα Tourism Awards. Eπίσης, λειτουργεί  η καινοτόμα σε παγκόσμιο επίπεδο «Γνωσιακή Βάση», η οποία μέσω της σελίδας στο facebook «συζητάει» και πληροφορεί για τα μονοπάτια, τον καιρό, τις επιλογές και της δυνατότητες μετακίνησης κτλ.
Για τον αγώνα μας επιλέξαμε δύο διαδρομές, μία κάπως πιο εύκολη δέκα χιλιομέτρων και μία αρκετά απαιτητική 30 χιλιομέτρων. Και οι δύο διαδρομές ξεκινάνε από την παραλία των Καμαρών  και στον σχεδιασμό τους χρησιμοποιήσαμε μερικά μόνο από τα  σηματοδοτημένα, μονοπάτια του νησιού καθώς και κάποια που δεν υπάρχουν στον χάρτη. Για την μεγάλη διαδρομή, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός το μοναδικό φυσικό ανάγλυφο του ψηλότερου βουνού, του Προφήτη Ηλία με την καταπληκτική θέα του σε όλο το Αιγαίο. Το αποτέλεσμα  είναι μία εντυπωσιακή διαδρομή 30 χιλιομέτρων, με συνεχείς εναλλαγές εδάφους και κλίσεων, η οποία θα δοκιμάσει τις αντοχές σας αλλά και θα σας δείξει ένα μεγάλο μέρος του νησιού και θα σας ανταμείψει με την μοναδική θέα στο Αιγαίο πέλαγος και στα γειτονικά Κυκλαδονήσια! Στο site μας www.sifnostrailrace.gr μπορείτε να δείτε λεπτομερή περιγραφή και των δύο διαδρομών, ώστε να είστε και έτοιμοι για τις ιδιαιτερότητες τους.
Advendure]: Πίσω από κάθε διοργάνωση ορεινού τρεξίματος υπάρχουν άνθρωποι που δούλεψαν ώστε να φτάσουμε όλοι εμείς ως αθλητές να χαιρόμαστε τα μονοπάτια κάθε αγώνα. Θα θέλαμε να μας συστηθείτε, και να μάθουμε περισσότερα για την ομάδα που θα μας φέρει την Άνοιξη στην Σίφνο για το 1ο Sifnos Trail Race.
Γιώργος Κόμης – Αθλούμενος  στο βουνό και όχι μόνο, έδωσε την ιδέα. Συν διοργανωτής του αγώνα με καταγωγή εκ Σίφνου που δεν κρύβει τον έρωτα του για το νησί . Τα μονοπάτια της Σίφνου  του είναι γνωστά από παιδί. Η έμπνευση  και η αγάπη του πλέον για τα βουνά και οι αγώνες βουνού ήταν η γνωριμια του με τον Αθλητή, προπονητή και πλέον καρδιακό του φίλο Δημήτρη Θεοδωρακάκο.
Ανδρέας Μπαμπούνης – Δήμαρχος ΣίφνουΈχοντας πλέον και αυτός προπονητική ρουτίνα  τρεξίματος, δηλώνει λάτρης της άσκησης. Δίνει άμεση λύση σε όλες τις  δυσκολίες που άπτονται της ιδιότητας του.
Έλενα Λάμπου  Καθηγήτρια φυσικής αγωγής στο επάγγελμα, μητέρα 3 παιδιών και σύζυγος του Δημάρχου Σίφνου. Η ψυχή της ομάδας.
Νίκος Κωστόπουλος – Αθλητής με διεθνές προφίλ και εξειδίκευση σε πληθώρα αθλημάτων. Η συμμετοχή του στην διοργάνωση του Sifnos trail race είναι καθοριστικής σημασίας αφού έχει σχεδιάσει τις προκλητικές διαδρομές μοναδικής ομορφιάς.
Δημήτρης Θεοδωράκος – Ο Ambassador της διοργάνωσης μας  και υπεύθυνος προσκεκλημένων αθλητών δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις.  Η απόλυτη έμπνευση κάθε νέου και όχι μόνο  αθλούμενου.
Χριστίνα Φωτεινοπούλου. Δρομέας βουνού και αρθρογράφος αθλητικών περιοδικών, έχει αναλάβει την επικοινωνία του αγώνα και προσπαθεί να απαντάει με εγκυρότητα στις ερωτήσεις και τις ανησυχίες των αθλητών σε 24ώρη βάση.
Advendure]: Το γεγονός ότι η εταιρεία Trail Pro και ο Νίκος Κωστόπουλος έχουν αναλάβει την τεχνική διεύθυνση του αγώνα, σίγουρα μας προϊδεάζει ότι η σχεδίαση των διαδρομών θα προσφέρει μια δυνατή και συναρπαστική εμπειρία. Δώστε μας κάποια τεχνικά στοιχεία, τόσο για την μεγάλη διαδρομή των 29,6 Km (+1.950m), όσο και για την μικρή των 10 Km (+500m). Σε ποιους αθλητές απευθύνεται κάθε μια και τι πρέπει να προσέξουν όσο αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους;
[Γιώργος Κόμης]: Ο Νίκος έχει μία παράδοση στο να χαράζει διαδρομές που πάντα θα έχουν κάτι το διαφορετικό, θα σε κάνουν να προβληματισθείς και σίγουρα θα σου δώσουν μία άλλη οπτική για το ορεινό τρέξιμο. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι ενώ το νησί διαθέτει ένα πολύ πλούσιο και καλά σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών μετά την αναζήτηση της διαδρομής και με τις υποδείξεις του, αξιοποιήσαμε δύο παλιά μονοπάτια για τις ανάγκες του αγώνα!
Μετά και την τελευταία μέτρηση της διαδρομής και στην προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε όσο δυνατόν καλύτερα το φυσικό ανάγλυφο και να περάσουμε τη διαδρομή από όσα περισσότερα αξιοθέατα του νησιού είναι δυνατό, έγιναν κάποιες αλλαγές και στις δύο διαδρομές. Έτσι η μεγάλη έγινε 29,6 χλμ με +1.950 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά, ενώ η μικρή θα έχει την πρωτοτυπία της διάσχισης αφού τα σημεία εκκίνησης και τερματισμού θα είναι διαφορετικά!
Η μεγάλη διαδρομή απευθύνεται σε αθλητές που έχουν σχετική εμπειρία αγώνων βουνού και είναι αρκετά απαιτητική. Η τεχνική δυσκολία χαρακτηρίζεται μέσου επιπέδου και ένα μόνο κομμάτι που κινείται σε κορυφογραμμή είναι πιο τεχνικό και απαιτεί προσοχή, χωρίς όμως να είναι εκτεθειμένο ή να θεωρείται επικίνδυνο. Το στοιχείο που πιστεύουμε πως θα δοκιμάσει τις αντοχές των αθλητών είναι οι συνεχόμενες εναλλαγές κλίσεων γεγονός που θέλει καλή διαχείριση δυνάμεων και προσοχή στην αρχή του αγώνα που όλοι είναι ξεκούραστοι και μπορεί εύκολα να ξεγελαστούν.
Η μικρή διαδρομή απευθύνεται σε όλους αφού η τεχνική της δυσκολία είναι μικρή ενώ κινείται πάντα σε καλογραμμένα μονοπάτια. Και αυτή όμως έχει απαιτήσεις φυσικής κατάστασης και θα προτείναμε ένα καλό ζέσταμα πριν την εκκίνηση αφού ξεκινάει με μία απαιτητική ανηφόρα
Advendure]: Η Σίφνος εκτός από την Κυκλαδίτικη ομορφιά της, χαρακτηρίζεται και ως το νησί “των ποιητών, των γραμμάτων και των τεχνών”, της γαστρονομίας και της αγγειοπλαστικής. Συνδυάζεται αυτή η πολιτιστική ”αύρα” του νησιού με το Sifnos Trail Race, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο γεγονός αθλητικού τουρισμού; Θα απολαύσουμε κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις ή προτάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα το Σαββατοκύριακο του αγώνα;
[Γιώργος Κόμης]: Θα ξεκινήσουμε από το τελευταίο χαρακτηριστικό του νησιού που αναφέρετε και συγκεκριμένα την αγγειοπλαστική. Η παράδοση της αγγειοπλαστικής είναι εμφανής σε κάθε σημείο του νησιού καθώς έχει διαμορφώσει τους οικισμούς και τις παραλίες. Με σεβασμό σε αυτήν την παράδοση, επιλέξαμε ένα μοναδικό χειροποίητο πήλινο μετάλλιο με χάραξη έκπληξη. Όσο για την γαστρονομία, οι συνεργασίες μας με τους επαγγελματίες του νησιού θα σας δελεάσουν με τις μοναδικές γεύσεις πρωί μεσημέρι και βράδυ. Φυσικά εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε το pasta party το προηγούμενο βράδυ όπου θα το μαγειρέψουν μάγειρες μοναδικής τεχνικής, αλλά και άλλες εκπλήξεις γεύσεων. Και την επόμενη μέρα,  με μία περιήγηση στα όμορφα σοκάκια και στο μουσείο της θα μπορέσετε να μάθετε γιατί η Σίφνος χαρακτηρίζεται ως το νησί “των ποιητών, των γραμμάτων και των τεχνών”.
Advendure]: Για να έχει επιτυχία ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος χρειάζεται την στήριξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και των φορέων της περιοχής, όσον αφορά χορηγίες αλλά και εθελοντικές δράσεις, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού διημέρου. Γνωρίζουμε από τις συζητήσεις μας ότι ο Δήμος Σίφνου είναι πολύ κοντά στο γεγονός, αλλά θα θέλαμε να μας δώσετε μια εικόνα της στήριξης που έχετε και των διευκολύνσεων και παροχών που θα έχουν οι αθλητές και οι συνοδοί τους που θα ταξιδέψουν για το Sifnos Trail Race!
[Γιώργος Κόμης]: Όλοι γνωρίζουμε το ρόλο που παίζει η στήριξη ενός τόσο σημαντικού γεγονότος από την τοπική κοινωνία και τον Δήμο. Οι Σίφνιοι ανέκαθεν χαρακτηρίζονταν για τις πρωτοπόρες ιδέες τους, εθελοντικές πρωτοβουλίες τους, απαράμιλλη φιλοξενία τους. Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σίφνου αγκάλιασε με θέρμη τον αγώνα και αποφάσισε την συνδιοργάνωση του. Άλλωστε η προσωπική ενασχόληση  τόσο του ίδιου του Δημάρχου Σίφνου όσο και της συζύγου του, στην προετοιμασία του αγώνα, αποδεικνύουν  πόσο πολύ θέλουμε να πετύχει ο αγώνας μας.
Από την ημέρα ανακοίνωσης του αγώνα, βρίσκονται σε εγρήγορση και ανυπομονησία. Έχουν γίνει πολύ σημαντικές επαφές τόσο με την τοπική κοινωνία,  τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, συλλόγους επαγγελματιών Σίφνου, ακτοπλοϊκές εταιρείες, εταιρείες και ιδιώτες, που μέσω χορηγιών και ευγενικών προσφορών τους, στηρίζουν τον αγώνα.
Advendure]: Το 1ο Sifnos Trail Race θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαΐου 2018. Σίγουρα είναι μια περίοδος πολύ “καυτή” όσο αφορά τους αγώνες ορεινού τρεξίματος σε ολόκληρη την χώρα. Γιατί επιλέξατε αυτή την χρονική περίοδο για την διεξαγωγή της διοργάνωσης; Τι διαφορετικό θα προσφέρει ώστε να την επιλέξει ο αθλητής μέσα από τόσους αγώνες σε κάθε μήκος και πλάτος της χώρας μας αλλά πλέον και του εξωτερικού;
[Γιώργος Κόμης]: Η αλήθεια είναι ότι ο συνεργάτης και τεχνικός διευθυντής του αγώνα μας  Νίκος  Κωστόπουλος,  συνέβαλε τα μέγιστα στην επιλογή του χρόνου διεξαγωγής του αγώνα. Άλλωστε η χιλιομετρική απόσταση  των 30 χλμ και η  συνολική υψομετρική του αγώνα των περίπου 2.000μ σε ένα νησί, καθιστούν από μόνα τους τον αγώνα άκρως ενδιαφέροντα. Οι τεχνικές δυσκολίες αποτελούν  την ευχάριστη έκπληξη των αθλητών που θα την τρέξουν. Αλλά και η μικρή μας διαδρομή των 10 χλμ, κρύβει μια μικρή έκπληξη. Η περίοδος της άνοιξης είναι η καλύτερη εποχή να επισκεφθεί κάποιος το νησί της Σίφνου.  Η καθαρότητα των οικισμών, οι εικόνες και  οι μυρωδιές της φύσης θα εντυπωσιάσουν τους αθλητές και τους συνοδούς τους.
[Advendure]: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία για τον αγώνα (οργανωτικά θέματα, χορηγίες, καθαρισμός & σήμανση μονοπατιών, συνεργάτες, εγγραφές κτλ…);
[Γιώργος Κόμης]: Καθώς είμαστε περίπου δύο μήνες πριν από τον αγώνα, οι περισσότερες προετοιμασίες, όπως το site μας, το άνοιγμα των εγγραφών αλλά και ο καθαρισμός των μονοπατιών έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Το ίδιο έχει γίνει και με πολλές άλλες λεπτομέρειες, όπως ο σχεδιασμός των μεταλλίων, το μενού του pasta party, ακόμα και οι θέσεις που θα λάβουν  οι φωτογράφοι οι οποίοι θα φωτογραφίσουν δωρεάν τους αθλητές των αγώνων. Αυτή την στιγμή το βάρος έχει πέσει στην ενημέρωση των αθλητών σχετικά με τον αγώνα και τις παροχές του ώστε να ολοκληρωθούν οι εγγραφές τους, η διαμονή τους στα όμορφα καταλύματα του νησιού και το κλείσιμο των εισιτηρίων. Όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα θα κλείνουμε και λεπτομέρειες οι οποίες εκ των πραγμάτων πρέπει να κλείσουν λίγο πριν από την 5η Μαΐου
[Advendure]: Ένα δίκτυο μονοπατιών σαν της Σίφνου, αλλά και η πολύ καλή κατάσταση τους, βάζει κάθε διοργανωτή αγώνα σε – πολύ όμορφες αλλά δύσκολες – σκέψεις όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο.  Τι οραματίζεστε για το μέλλον της διοργάνωσης; Πόσο αποφασισμένοι είσαστε να καθιερωθεί ως μια από τις σημαντικές διοργανώσεις στο καλεντάρι των αγώνων ορεινού τρεξίματος της χώρας μας;
[Γιώργος Κόμης]: Όπως προαναφέραμε στο νησί έχει γίνει μία εξαιρετική δουλειά όσο αφορά στο δίκτυο των μονοπατιών τα οποία είναι αποτυπωμένα σε χάρτη με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και καλύπτουν όλα τα γούστα. Για έναν διοργανωτή είναι πολύ εύκολο να φτιάξει ακόμη και διαδρομή 160 χλμ χωρίς να περάσει ο αθλητής από το ίδιο σημείο! Όπως καταλαβαίνετε ιδέες και σκέψεις υπάρχουν πολλές αλλά όλα θέλουν το χρόνο τους για να πραγματοποιηθούν σωστά.
Η φιλοδοξία μας είναι να φτιάξουμε έναν αγώνα που να είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τις Κυκλάδες αλλά για όλη την κοινότητα του ορεινού τρεξίματος. Η εμπειρία και το πάθος των ανθρώπων που έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα σε συνδυασμό με την ομορφιά των διαδρομών, το ψηλό επίπεδο παροχών, την ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά και την θέληση όλων των κατοίκων του νησιού να επιτύχει αυτός ο αγώνας, μας κάνει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και χαμόγελα. 
Δημήτρης Τρουπής
Advertisements