Σειστηκε κυριολεκτικα η Μελβούρνη απο την παρελαση των Ευζώνων μας.Η Σίφνος είχε την τιμή να θαυμάσει δυο παιδιά της να παρελαύνουν.Ο Χριστόφορος Κόμης και ο Γιάννης κομης τους οποίους βλέπουμε στις παρακάτω φωτογραφίες.Ενα μεγάλο μπράβο!Eίμαστε ολοι περήφανοι.

Με μια μεγαλειώδη παρέλαση στο μνημείο των πεσόντων, Shrine of Remembrance, ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην Μελβούρνη.

Ομογενείς όλων των ηλικιών τίμησαν τους ήρωες της εθνικής μας παλιγγενεσίας μπροστά σε ένα πλήθος χιλιάδων θεατών.
Εντυπωσίασαν οι Εύζωνες!
Τα βλέμματα στην φετινή παρέλαση της Μελβούρνης κέρδισε το άγημα της Προεδρικής Φρουράς από την Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται στην πόλη από την Πέμπτη. Οι εύζωνες τέθηκαν επικεφαλής της παρέλασης και αφού παρέλασαν, φύλαξαν  το μνημείο καθ’όλη τη διάρκεια της παρέλασης.

Ήταν ένα σπάνιο θέαμα, αν σκεφτεί κανείς άγημα της Προεδρικής Φρουράς έχει να επισκεφτεί τη Μελβούρνη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Το σύνολο τον θεατών έσπευσε να αποθανατίσει με την κάμερα του κινητού τους, την εντυπωσιακή παρουσία τους. Μετά τη λήξη της παρέλασης, οι Εύζωνες αποχώρησαν και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ομιλίες μπροστά από την αιώνια φλόγα.
 Συγκίνησαν τα ελληνόπουλα
Όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες μαθητές των ελληνικών σχολείων, στην πλειοψηφία τους παιδιά τρίτης γενιάς, σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και γέμισαν το κοινό με υπερηφάνεια. Και φυσικά να τονίσουμε ότι δεν ήταν μόνο οι εύζωνες που φορούσαν τις παραδοσιακές μας στολές, αλλά και οι μαθητές.
Είδαμε επίσης πολλούς να κρατούν βρέφη στα χέρια τους και μάλιστα κάποιοι τα είχαν ντύσει με παραδοσιακές φορεσιές. Μαζί με τους μαθητές παρέλασαν δεκάδες σύλλογοι και αδελφότητες.
Κατάθεση Στεφάνων
Μετά το πέρας της παρέλασης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δέρβης Ιεζεκήλ μπροστά από την αιώνια φλόγα. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους της παρέλασης.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ομιλίες από την Πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Αικατερίνη Ξαγοράρη, τον Αντιπτέραρχο, Γρηγόριο Πρεζεράκο, τον Υπουργό Ιθαγένειας και θεμάτων πολυπολιτισμού, Alan Tudge, ο οποίος εκπροσώπησε τον Ομοσπονδιακό Πρωθυπουργό, Malcolm Turnbull, τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό, Daniel Andrews καθώς και τον Γενικό Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής Εθνικής Επετείου, Αντώνη Τσουρδαλάκη.
Τα μηνύματα των πολιτικών
Η Πρέσβειρα της Ελλάδα στη Μελβούρνη, κ. Αικατερίνη Ξαγοράρη τόσο στην ομιλία της ,όσο και στο μικρόφωνο του ελληνικού προγράμματος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Ο Πρωθυπουργός της Βικτώριας, κ. Daniel Andrews, εξήρε την προσφορά των Ελλήνων στην πολυπολιτισμική Αυστραλία ενώ επανέλαβε ότι, όπως είχε πει και ο Πρώην Πρωθυπουργός Gough Whitlam, η Μακεδονία είναι όσο ελληνική όσο ο Παρθενώνας.
Η ομογενής Υπουργός Νεολαίας, Οικογένειας και Πρώιμης Εκπαίδευσης, Τζένη Μικάκου, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιερή, και είπε ότι χαίρεται να βλέπει νέους ομογενείς να συμμετέχουν στην παρέλαση και να τιμούν την ελληνική ιστορία.
Ο Αντιπτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος, επικεφαλής του αγήματος της ελληνικής προεδρικής φρουράς, αναφέρθηκε  στην ομογένεια της Μελβούρνης, λέγοντας ότι οι επιτυχίες των ομογενών στους αντίποδες αποδεικνύουν τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Βουλευτής του Εργατικού Κόμματος κ. Στιβ Δημόπουλος, στο μήνυμα του είπε ότι «σήμερα είμαστε όλοι είμαστε Έλληνες».
Ο Δήμαρχος του Kingston, ο ομογενής Στιβ Στάικος, είπε ότι συγκινείται ιδιαίτερα από την παρουσία των ομογενών και είπε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες στη Μελβούρνη πατώντας στην παράδοση και την ιστορία τους, μπορούν να χτίσουν ένα λαμπρό μέλλον στους Αντίποδες.
Ο Ομογενής Βουλευτής για την έδρα του Bentley Νικ Στάικος, αναφέρθηκε στο ταξίδι του, μαζί με τον Πρωθυπουργό Daniel Andrews, και στην υπόσχεση του κ. Andrews, να παραστούν οι Εύζωνες στη Μελβούρνη.

Τέλος, η Δήμαρχος του Whittlesea, Χρυσούλα Παυλίδου, υπογράμμισε τη σημασία, η νέα γενιά να βρίσκεται στην παρέλαση.

πηγη  https://www.sbs.com

Advertisements

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ