Μπήκαμε στην τελική ευθεία όσον αφορά την μάχη για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και με δεδομένο ότι από την 1η Ιανουαρίου το σύνολο των νησιών στην Ελλάδα θα έχουν τους ίδιους συντελεστές με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Και το περασμένο Σάββατο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο η εισήγηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ, Γιώργου Χατζημάρκου επί της επικείμενης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς με τον περιφερειάρχη να δηλώνει: «Η αύξηση του ΦΠΑ δεν στέκεται ούτε καν με όρους δημοσιονομικού αποτελέσματος. Γιατί ενώ τα δημοσιονομικά έσοδα αναμένεται να είναι μικρά, η ασφυκτική φοροεπιδρομή που εκδηλώνεται απειλεί να συνθλίψει τη ζωή εκείνων που ήδη δυσκολεύονται να τα φέρουν πέρα».
Παράλληλα, τη διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και την περαιτέρω επέκτασή του μέτρου στις ακριτικές περιοχές της χώρας, ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, και το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι το ελάχιστο, που μπορεί η πολιτεία να παρέχει στους κατοίκους αυτών των περιοχών, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών τους.
 «Τα δημόσια έσοδα δεν θα αυξηθούν με αντικοινωνικά μέτρα, ούτε θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η κατάργηση θα προκαλέσει:
– «Αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών
– Μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων υπηρεσιών και προϊόντων, όπως ο τουρισμός
– Μη είσπραξη των αναμενομένων φορολογικών εσόδων, η οποία θα οφείλεται στη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην αύξηση της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής

Το επιμελητήριο επισημαίνει ότι η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ προβλέπεται στο άρθρο 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζει ότι το ειδικό αυτό καθεστώς δεν είναι προνόμιο, αλλά αποτελεί:
– Ανταγωνιστικό ισοδύναμο απέναντι στα μειονεκτήματα, που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια
– Παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος
– Πολιτική τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών, όσο και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά
– Μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης (οι νησιώτες δεν απολαμβάνουν ισοδύναμα την ωφέλεια από τα βασικά κοινωνικά αγαθά του κράτους), για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών και την παραμονή των κατοίκων στα νησιά».

Και να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι στα νησιά κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποίηση την 22η Νοεμβρίου, όπου σχεδιάζεται να παραλύσει η αγορά. Με μία απεργιακή κινητοποίηση που θα παραπέμπει στην αντίστοιχη μεγάλη περσινή τέτοια περίπου εποχή και θα διατρανώσει (σε Ελλάδα και… Ευρώπη) για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα διατήρησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τα νησιά.

Advertisements

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ