ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΑΝΔΡΟΣ - ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΕΟΣ

Breaking

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΑΝΔΡΟΣΜετά την Σίφνο και την Φολέγανδρο που υποδέχτηκαν τα πλοία τους με βιολιά,κάλαντα,δωρα και ευχές,ακολούθησε και η Ανδρος μετά την προτροπή του μαστρο Γιάννη Ζούρα του ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ κάνοντας λόγο και για το ρεπορτάζ του KAIPOUTHEOS.GR(Φωτογραφίες Γιάννης Ποδότας)
Ας δούμε αναλυτικά πως ξεκίνησε:


Το τηλέφωνο του Εν Άνδρω χτύπησε μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς. Ήταν ο μάστρο-Γιάννης Ζούρας από τον Φελλό. Το πλοίο του, το Διονύσιος Σολωμός είχε φτάσει Πειραιά το πρωί της Πρωτοχρονιάς μετά από ένα δύσκολο ταξίδι μέσα στη νύχτα.


Ο μάστρο-Γιάννης με τα παιδιά που είπαν τα κάλαντα στην Φολέγανδρο...

Χείμαρρος ο μάστρο-Γιάννης:
Γυρίσαμε από δρομολόγιο Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιό, Σαντορίνη. Μόνο που στην επιστροφή λόγω της κακοκαιρίας το πλοίο έπιασε μόνο Ιό, Σίφνο και μετά Πειραιά. Με καιρό 8κταρι και τα κύματα να καβαλάνε τις προβλήτες των νησιών. Σε παίρνω να σου πω πόσο περήφανος αισθάνομαι σα ναυτικός για την αγάπη του κόσμου στα νησιά μας.Μας υποδέχτηκαν με όργανα, βιολιά και λαούτα, κι ανέβηκαν στη γέφυρα να πουν τραγούδια και κάλαντα χτες στη Φολέγανδρο.

Μας υποδέχτηκαν τα μεσάνυχτα με το γύρισμα του χρόνου δεκάδες αυτοκίνητα και άνθρωποι στη Σίφνο. Νησιά που δεν είναι ναυτικά. Κι εμάς στο δικό μας ναυτικό νησί δεν γίνεται τίποτα. Γράψτε κάτι σε παρακαλώ. Πρέπει και στο Γαύριο αύριο να γίνει κάτι. Πρέπει και η Άνδρος να δείξει αγάπη στους ναυτικούς μας. Στη Σίφνο πήγαμε για λίγους επιβάτες και για φάρμακα που είχε ανάγκη το νησί. Και παρά τον κακό καιρό οι νησιώτες ήταν στην προβλήτα να μας πουν χρόνια πολλά και καλή χρονιά, να μας κεράσουν και ν’ ανέβουν στη γέφυρα. Αυτές είναι οι Κυκλάδες, έτσι πρέπει να κάνει και η Άνδρος της ναυτοσύνης…

Το πάθος του μάστρο-Γιάννη για το επάγγελμα του μεγάλο και η αγάπη του για την Άνδρο μεγαλύτερη. Αλλά και το παράπονο του μεγάλο, που βλέπει το νησί του συχνά να ξεχνά να τηρήσει το ναυτικό έθιμο…

Γράψε σε παρακαλώ εσύ για όλους αυτούς που μας περιμένουν. Εσένα σε διαβάζουν εκεί κάτω και μας μιλάνε για δένα! Σε ξέρουν στη Σίφνο, στη Σέριφο, στη Μήλο, στην Φολέγανδρο! Πες τους εσύ ένα ευχαριστώ και για εμάς και για την πατρίδα μου την Άνδρο…

Τον ακούγαμε συγκινημένοι. Μας είχε μεταδώσει τη δική του συγκίνηση. Για τα καράβια που ταξιδεύουν μεσ’ τη νύχτα σε προορισμούς δύσκολους. Να πάνε τους λίγους επιβάτες στους προορισμούς τους. Να πάνε τα φάρμακα σε νησιά χωρίς λιμάνια κι αεροδρόμια. Σε νησιά απομονωμένα στα οποία όμως οι ακρίτες τους ξέρουν να λένε ευχαριστώ και να δείχνουν την αγάπη τους σε όσους τους νοιάζονται…
Ξέρεις στην Άνδρο δεν φταίει μόνο το λιμάνι. Φταίει που μερικές φορές δεν έχουμε μυαλό και δεν λέμε κι ένα ευχαριστώ. Και το να υποδέχεσαι το πρώτο καράβι της χρονιάς είναι ναυτικό έθιμο, είναι έκφραση χαράς κι ευγνωμοσύνης γι’ αυτούς που θαλασσοπνίγονται  και για τους άλλους…


Ο μάστρο Γιάννης έστειλε μηνύματα, φωτογραφίες, ρεπορτάζ από Σίφνο και Φολέγανδρο και ένα συγκινητικό βίντεο από το σιφνιώτικο site “Και που Θεός”. Τα αναρτούμε μαζί με τους θερμούς χαιρετισμούς από την Άνδρο σε όλα αυτά τα νησιά που μας διαβάζουν τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Ευχαριστούμε όλους τους αναγνώστες μας από αυτά τα νησιά. Ευχαριστούμε όλους αυτούς τους υπέροχους νησιώτες που ξενυχτάνε να υποδεχτούν τα καράβια τους με τους δικούς μας ανθρώπους: από τον Φελλό, το Γαύριο, την Χώρα, το Κόρθι που ταξιδεύουν μαζί τους. Να υποδεχτούν στο πρόσωπο τους όλους τους έλληνες ναυτικούς που κάνουν το καθήκον τους με αγάπη και χωρίς βαρυγκώμιες αυτές τις μέρες…

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ & ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ,ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ:

TIΤΛΟΣ: Η ΑΝΔΡΟΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ 2019

Η Άνδρος την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019 στις 10:00 υποδέχτηκε το πρώτο πλοίο της χρονιάς, το Superferry, στο λιμάνι του Γαυρίου με βιολιά και λαούτα και με κάλαντα. Ο Σταύρος Λαρίος και ο Γιώργος Κατσίκης από την Υδρούσα ήταν εκεί με αρκετούς ακόμα για να υποδεχτούν όλοι μαζί μετά από αρκετά χρόνια που το έθιμο της υποδοχής του πρώτου πλοίου που είχε ατονήσει στην Άνδρο της ναυτοσύνη. Στη φωτογραφία οι Λαρίος και Κατσίκης λένε τα κάλαντα την ώρα που το πλοίο δένει στο λιμάνι (φωτ. Εν Άνδρω)
Η αναβίωση του εθίμου ξεκίνησε από το παράπονο του μάστρο-Γιάννη Ζούρα από τον Φελλό που το εξέφρασε με δηλώσεις του χτες στο Εν Άνδρω: "όλα τα άλλα νησιά, που δεν έχουν ναυτική παράδοση, υποδέχονται με χαρά το πρώτο πλοίο της χρονιάς με χαρές και τραγούδια. Και η Ανδρος έχει ξεχάσει το έθιμο. Κάντε κάτι εσείς μας προέτρεψε...". Πήραμε μόνοι μας την πρωτοβουλία και το κάναμε. Στο βίντεο του Εν Άνδρω το πλοίο που μπαίνει στο λιμάνι του Γαυρίου και οι Σταύρος Λαρίος και Γιώργος Κατσίκης που λένε τα κάλαντα στην προβλήτα και στους επισκέπτες και στους επιβάτες και στο πλήρωμα πάνω στο πλοίο... (φωτ. Εν Άνδρω).
Ξεκινήσαμε από χτες τα τηλέφωνα. Ο Λιμενάρχης Θ. Κραψίτης ήταν έτοιμος. Έφερε και τιμητική πλακέτα και ένα γούρι για τον καπετάνιο. Ο επικεφαλής της πυρισβεστικής Χ. Παπαϊάννου, αν και σε άδεια, δήλωσε παρών. Ο Λάσκαρης αποδέχτηκε αργά το βράδυ να κάνει προσφορές γλυκών. Και ο Λοτσάρης - που το έμαθε - ειδοποίησε τους Λαρίο και Κατσίκη ώστε το όλο γεγονός που ετοιμάζαμε να έχει και τοπικά όργανα ώστε να πουν τα κάλαντα. Στην φωτογραφία οι συγκεντρωμένοι, που στο τέλος μαζεύτηκαν καμιά 15νταριά, περιμένουν το Superferry να δέσει... (φωτ. Εν Άνδρω).
Φίλος έμπειρος περί τα κοινωνικά μας προέτρεψε να πάρουμε φωτογραφίες τους πρώτους επιβάτες και να εστιάσουμε στον πρώτο που θα κατέβει από το πλοίο και θα κάνει "ποδαρικό" στο νησί. Περιμέναμε λοιπόν. Και να οι πρώτοι που πατάνε με τη νέα χρονιά στην Άνδρο.. (φωτ. Εν Άνδρω).


Έμαθε προφανώς και ο δήμαρχος τα της υποδοχής και ήρθε με την παρέα του. Το τοπικό πρόεδρο Κ. Μούλα, τον δημοτικό σύμβουλο Ν. Βιδάλη (που έπαιρνε φωτογραφίες). Έφερε μαζί του και δώρο. Το ιστορικό βιβλίο του Δημήτρη Πολέμη: "Τα Ιστιοφόρα της Άνδρου". Ευχάριστο που ήρθε, αν και επί τέσσερα χρόνια ξεχνούσε την υποδοχή του πρώτου πλοίου. Όμως τώρα ήρθε (ίσως γιατί είναι προεκλογική χρονιά). Αλλά έστω κι έτσι καλό ήταν που ήρθε. Στη φωτογραφία ο καπετάν Θανάσης Χαλάς στο σαλόνι του πλοίου δέχεται τα δώρα: την πλακέτα του λιμενάρχη, το βιβλίο του δημάρχου και τα γλυκά του Λάσκαρη (φωτ. Εν Άνδρω).

Εμείς από την μεριά μας να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας: τον λιμενάρχη και με τον αξιωματικό του, τον επικεφαλής του κλιμακίου της πυροσβεστικής και στους μουσικούς της Υδρούσας. Ιδίως για τους τελευταίους να τονίσουμε πως έφτασαν πρώτοι έστω κι αν ειδοποιήθηκαν τελευταίοι χτες το βράδυ. Και να προσθέσουμε πως όταν ειδοποιήσαμε τον καπετάν Θανάση για την υποδοχή σχεδόν δεν το πίστεψε μιας και είχε να γίνει κάτι αντίστοιχο πολλά χρόνια. Ελπίζουμε τώρα που ξεκινήσαμε να συνεχιστεί το έθιμο και η ναυτική Άνδρος να μην υστερεί έναντι των γειτονικών νησιών που δεν έχουν και την παράδοση μας (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου