Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΦΥΛΗ ΓΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΕΟΣ

Breaking

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΦΥΛΗ ΓΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ


Η γάτα του Αιγαίου, που όλοι μας έχουμε θαυμάσει στα ελληνικά νησιά, ποζάρει συνήθως πάνω σε κυκλαδίτικες στέγες και ασβεστωμένα πεζούλια. Πατρίδα της είναι οι Κυκλάδες...
 Η γάτα του Αιγαίου είναι η μοναδική ελληνική αυτόχθονα φυλή γάτας που αρχικά εμφανίστηκε στα κυκλαδίτικα νησιά μας.Είναι ημιμακρυτριχη, μεσαίου μεγέθους, μυώδης, ανεξάρτητη αλλά και πολύ φιλική με τον άνθρωπο, γι αυτό ζει και προσαρμόζεται καλά στο διαμέρισμα, και τέλος πολύ ανθεκτική σε ότι αφορά την υγεία της.

Είναι συγγενής της Τουρκικής Βάν, που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε φουντωτή.
«Η γάτα του Αιγαίου εντοπίστηκε την δεκαετία του 1990 από τον τότε πρόεδρο του Ελληνικού Ομίλου Γάτας, Αντώνη Κασταμωνίτη» λέει στο «People» ο ιδρυτής της Λέσχης της Γάτας του Αιγαίου, Θεόδωρος Φραγκογιός. «Η γάτα του Αιγαίου πρωτοεμφανίστηκε στα κυκλαδίτικα νησιά μας και είναι συγγενής της τουρκικής βαν. Ήρθαν δηλαδή πρόσφυγες στην Ελλάδα με γάτες Βαν, ζευγάρωσαν με ντόπιες και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν κάποια ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσπαθούμε να διασώσουμε. 


Είναι ανεξάρτητη, αλλά συγχρόνως φιλική με τον άνθρωπο αλλά και με τις άλλες γάτες αφού έμαθε να συμβιώνει μαζί τους στο φυσικό της περιβάλλον. Αγαπάει πολύ το ψάρι, μιας και ήταν η βασική της τροφή.

Ανέπτυξε στενή σχέση φιλίας με τους ψαράδες και συχνά την βλέπουμε να τους περιμένει υπομονετικά στην παραλία να επιστρέψουν από το ψάρεμα για να της προσφέρουν ως γεύμα μικρά ψαράκια. 
Επίσης δεν φοβάται το νερό μιας και έχει ζήσει για αιώνες στην ακροθαλασσιά. Είναι πολύ καλή κυνηγός και υπόδειγμα μητέρας.

Ο Ελληνικός Όμιλος Γάτας συνεργάζεται με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γάτας για να αναγνωριστεί η Γάτα του Αιγαίου ως ξεχωριστή ράτσα. Η Γάτα του Αιγαίου, συνηθισμένη στις Κυκλάδες, έχει λευκή βάση και συνήθως 2 ακόμη χρώματα, μεσαίο προς μακρύ τρίχωμα, στρογγυλεμένα αυτιά και σκιστά μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου