Ο ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ - ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΕΟΣ

Breaking

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018

Ο ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΟ Ελληνικός ποιμενικός είναι μια από τις δύο γνήσιες ελληνικές φυλές σκύλων που έχουν επιβιώσει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Γενναίος, πιστός και δυνατός εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής στην ελληνική φύση.

Στο Κέντρο Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου, στην Αγραπιδιά της Φλώρινας ζουν


11 ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι.

Οι σκύλοι αυτοί αποτελούν το δυναμικό που χαρίζει στους έλληνες κτηνοτρόφους την αποτελεσματική προστασία που χρειάζονται για τα κοπάδια τους.

Οι σκύλοι αυτοί αποτελούν την αναπαραγωγική δύναμη για τη διατήρηση, αναγνώριση και εξέλιξη της φυλής τους.


Μέχρι σήμερα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει χαρίσει περισσότερους από 500 ελληνικούς ποιμενικούς σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σήμερα χρειάζεται την οικονομική και ηθική υποστήριξη ευαισθητοποιημένων πολιτών για να συνεχίσει:

- να χαρίζει κουτάβια στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών

- τις προσπάθειές του για την αναγνώριση της φυλής του Ελληνικού Ποιμενικού από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.

Έτσι, δίνει τη δυνατότητα σε ευαισθητοποιημένους πολίτες να υιοθετούν τους γεννήτορες του Κέντρου Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, καλύπτοντας μέρος των εξόδων περίθαλψης, κτηνιατρικής φροντίδας και διατροφής τους.


Το κόστος για την υιοθεσία ενός Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου ανέρχεται σε 100 ευρώ το χρόνο.


Γνώρισε την Αύρα, το Βέλιο, τη Λέαινα, τον Στράτη, τη Λίζα, τη Νίτα, τον Φίλιππο, τη Μούσα, την Πανδώρα, τον Πύρρο και τη Φιόνα τους 11 ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους του Κέντρου Αναπαραγωγής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και υιοθέτησε τους.

Όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα σκύλο μπορούν να επισκεφθούν τη διεύθυνση http://www.arcturos.gr/eshop/eshop.php?idsub=29
Πληροφορίες για τον Ελληνικό Ποιμενικό Σκύλο


Αρχαία ελληνική φυλή σκύλων

Η παρουσία της φυλής των ελληνικών ποιμενικών σκύλων στον ελλαδικό χώρο τεκμηριώνεται από τα αρχαία χρόνια
Η φυλή με τη σημερινή της μορφή αποτελεί την εξέλιξη της αρχαίας φυλής Μολοσσών ή Ηπειρωτικών σκύλων.

Συνήθειες- Διατροφή

Ο ελληνικός ποιμενικός, ανήκει στις μεγαλόσωμες φυλές σκύλων και μπορεί να ζήσει από 8-16 χρόνια. Ζει πολύ άνετα σε περιβάλλον με χαμηλές θερμοκρασίες, και μπορεί να αντέξει για ώρες το βάδισμα στο χιόνι. Αντίθετα, του είναι δύσκολη η διαβίωση σε θερμά κλίματα ή στην πόλη.

Ως σκύλος εργασίας, έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση και εκτόνωση, κάτι που εξασφαλίζεται από τη διαβίωσή του κοντά σε κοπάδι. Μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις και δεν κουράζεται εύκολα, ενώ είναι πάντα σε επαγρύπνηση για την προστασία του κοπαδιού. Θα πρέπει πάντα να του εξασφαλίζεται προστασία από το κρύο ή τη ζέστη, με την κατασκευή κατάλληλου καταλύματος κοντά στα ζώα του κοπαδιού, άφθονο νερό και τροφή.

Η διατροφή του πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ πρέπει να του εξασφαλίζει και την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της εργασίας του.
Κίνδυνοι/Απειλές

Παρά την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της χώρας μας, που αποτέλεσε φυσικό εμπόδιο στην επιμειξία της φυλής του ελληνικού ποιμενικού σκύλου για εικοσιτέσσερις αιώνες στον ελλαδικό χώρο, ελάχιστα άτομα καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών σκύλων έχουν απομείνει σήμερα.


Ο χαρακτήρας και η συμβολή του στην ελληνική κτηνοτροφία

Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος εκτρέφεται αιώνες τώρα, κυρίως για τη φύλαξη κοπαδιών, στις ορεινές περιοχές της χώρας μας.

Οι ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μορφολογίας, αλλά και της συμπεριφοράς του. Οι ελληνικοί ποιμενικοί είναι σκύλοι έχουν αντοχή, μυϊκή δύναμη, ένστικτο φύλαξης και καταδίωξης αλλά και δυνατότητα προσαρμογής σε αντίξοες συνθήκες (πείνα, δύσκολες καιρικές συνθήκες κλπ.).

Ο καθαρόαιμος ελληνικός ποιμενικός σκύλος αποτελεί έναν άριστο φύλακα που προλαμβάνει τις ζημιές από άγρια ζώα στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο.

Ήξερες ότι ο Ελληνικός Ποιμενικός...


Έχει τρίχωμα πυκνό, με διπλό μανδύα για να προστατεύεται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες των ορεινών περιοχών.

Διαθέτει άριστη όσφρηση, όραση και ακοή που σε συνδυασμό με τη διάπλαση και τον χαρακτήρα του τον καθιστά ιδανικό σκύλο φύλαξης.

Στον ποιμενικό χαρακτήρα του ζώου διακρίνεται η ανεξαρτησία δράσης, η υψηλή αίσθηση του ζωτικού χώρου, το έντονα αναπτυγμένο ένστικτο προστασίας στο κοπάδι, η επιθετικότητα προς τα άγρια ζώα, το θάρρος, η πίστη στην ομάδα και η αφοσίωση.

Ένας από τους προγόνους του σκύλου, ονομάζεται ‘Αρκουδόσκυλο’ και εξέλιξή του είναι η σημερινή αρκούδα.

Ο λύκος, χρησιμοποιεί τη μέθοδο του αντιπερισπασμού για να επιτεθεί σε ένα κοπάδι. Ο Ελληνικός Ποιμενικός, δεν παραπλανάται, και δεν εγκαταλείπει το κοπάδι, με αποτέλεσμα να ‘δυσκολεύει’ τα άγρια ζώα.

Ο Ελληνικός Ποιμενικός αποτελεί φυλή υπό εξαφάνιση.


Είναι μύθος ότι όταν κόβουμε τα αυτιά του Ελληνικού Ποιμενικού ακούει καλύτερα. Το κόψιμο των αυτιών και της ουράς στους σκύλους αποτελεί επίπονο ακρωτηριασμό δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό, και απαγορεύεται αυστηρά από την νομοθεσία.

Πηγή: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου