Ένα ωραίο σκάφος με μεγάλη ιστορία επισκέφθηκε σήμερα το λιμάνι της Σίφνου όπως είχε κάνει και στις 24 του περασμένου Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το «Sea Cloud» είναι το πρώτο πολεμικό των ΗΠΑ, που μετά τον αμερικανικό εμφύλιο, έπλευσε με τη βοήθεια φυλετικά μεικτού πληρώματος.

Το εντυπωσιακό σκάφος έχει μήκος 109 μέτρα, πλάτος 15, ενώ το ύψος του κεντρικού καταρτιού του φτάνει τα 54 μέτρα. Διαθέτει δε, 32 πολυτελείς καμπίνες.

Το σκαρί, που είχε ναυπηγηθεί στο Κίελο, το 1931 για χάρη της Μάρτζορι Μεριγοθέδερ και του δεύτερου συζύγου της, του Αμερικανού χρηματιστή της Wall Street, Εντ Χάτον, έφερε αρχικά το όνομα «Hussar» και ήταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό γιοτ στον κόσμο.

Το 1935, ο Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σοβιετική Ένωση, Joseph E. Davies, παντρεύτηκε την Μάρτζορι Μεριγοθέδερ. Οι σύζυγοι άλλαξαν το όνομα του πλοίου σε «Sea Cloud». Παρόλο που η κα. Davies κατείχε το πλοίο, επέτρεψε στον σύζυγό της να διεκδικήσει την κυριότητά του.

Εξαιτίας της πολιτικής επιρροής του κ. Davies, το θρυλικό ιστιοφόρο γινόταν συχνά τόπος συνάντησης ανθρώπων με υψηλό κοινωνικό στάτους, όπως για παράδειγμα η Βασίλισσα Ελισάβετ του Βελγίου.

Το πλοίο υπηρέτησε επίσης και ως άτυπη πρεσβεία, καθώς οι Σοβιετικοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούσαν εκεί συναντήσεις.

Το 1941, η κα Davies προσέφερε το πλοίο στο Αμερικανικό υπουργείο Ναυτικού, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό την απέρριψε. Ο ιστορικός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούζβελτ, είχε απορρίψει αρχικά την ιδέα της χρήσης του ως πολεμικού πλοίου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας της αίγλης του, ωστόσο, οι αυξημένες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού τον έκαναν να αλλάξει γνώμη.

Το 1942 την ευθύνη του πλοίου ανέλαβε η Αμερικανική ακτοφυλακή, που «κούρεψε» το σκάφος αφαιρώντας τα κατάρτια του, ενώ το έβαψε γκρι ώστε να μπει σε πλήρη πολεμική δράση.

Μετά τον πόλεμο, το «Sea Cloud» επέστρεψε στην ιδιωτική ιδιοκτησία, εξυπηρετώντας ως γιοτ πολλούς ανθρώπους, ενώ υπήρξε και προεδρικό σκάφος της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Σήμερα, πλέει σε Ευρώπη και Καραϊβική ως μέρος ενός στόλου κρουαζιερόπλοιων ιστιοπλοΐας που διαχειρίζεται η «Sea Cloud Cruises GmbH» του Αμβούργου της Γερμανίας, συχνά υπό σύμβαση με την National Geographic Society.

Το «Sea Cloud» είναι το παλαιότερο ιστιοφόρο που ταξιδεύει στους ωκεανούς.

Πληροφορίες από: kathimerini.gr

Advertisements