ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΤΑΤΙΑΝΑΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΦΝΟ ΜΑΣ" - ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΕΟΣ

Breaking

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΤΑΤΙΑΝΑΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΦΝΟ ΜΑΣ"

Λάβαμε από την εμβληματική Ολυμπιονίκη της Καλαθοσφαίρισης κα Τατιάνα Καββαδια, επιστολη την οποία την κοινοποιούμε ως έχει:.....
Αξιότιμε Πρόεδρε κ. Λιβιεράτο,
σας αποστέλλω αυτήν την επιστολή με αφορμή πρόσφατες δημοσιεύσεις στο Σιφναϊκό Τύπο, που αφορούν τις δράσεις του Συλλόγου για ένα -κατ’ εμέ- από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας.
Μολονότι λοιπόν η μοίρα θέλησε να συνδεθώ πολύ στενά με το νησί σας, την αγαπημένη σε όλους μας Σίφνο, εντούτοις δεν μπορώ να έχω εις βάθος γνώση για θέματα που απασχολούν την τοπική σας κοινωνία, αλλά είμαι διαθέσιμη να βοηθήσω όπου μπορώ και μου ζητηθεί.
Αυτό που εγώ μπορώ να πω με την ιδιότητά μου ως Ολυμπιονίκης, παλαίμαχη αθλήτρια της Εθνικής Ομάδας και νυν προπονήτρια Καλαθοσφαίρισης, είναι ότι μέσω της στήριξης του Συλλόγου «Μαζί για τη Σίφνο μας» στα αθλητικά event που διοργανώνουμε, όχι μόνο αναδεικνύετε το ήθος και την γενναιοδωρία των Σιφνιών, αλλά παράλληλα συμβάλλετε και στον στόχο της ανάπτυξης του αθλητισμού στις νεότερες ηλικίες, στον οποίο όλοι οι Ολυμπιονίκες έχουμε ταχθεί.
Θα σταθώ όμως στο σημείο που αναφέρετε σε πρόσφατες δημοσιεύσεις σας, για τις φραστικές επιθέσεις που δέχτηκαν γυναίκες μέλη του Συλλόγου «Μαζί για τη Σίφνο μας» απλά και μόνο επειδή αποφάσισαν να εμπλακούν με αυτόν!!!
Αφού σας συγχαρώ για την στάση σας για το θέμα μέσω της ανάδειξής του, θα ήθελα να σας ρωτήσω ειλικρινά τί άνθρωποι είναι αυτοί που προβαίνουν σε τέτοιους είδους πρακτικές απέναντι σε γυναίκες που έχουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης; Είναι Σιφνιοί; Γιατί όπως γράφετε και εσείς, «Σιφνιός σημαίνει γενναιοδωρία και όχι απρέπεια». Ποια ήταν η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας για το θέμα;

Καθόλη την διάρκεια της αθλητικής μου καριέρας, στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, στο άκρως ανταγωνιστικό και ανδροκρατούμενο άθλημα του μπάσκετ, οι άνδρες συνάδελφοί μας υπήρξαν αρωγοί μας και υποστηρικτές μας προκειμένου να αναπτυχθεί το άθλημα και στην Γυναικεία Εκδοχή του. Εμένα προσωπικά το πρότυπο μου ήταν ο Νίκος Γκάλης, που ήταν εκείνος που με παρακίνησε να ξεκινήσω την αθλητική μου καριέρα, και στο camp του οποίου στη Χαλκιδική έκανα τα πρώτα μου βήματα ως προπονήτρια.

Κατά κανόνα, οι άνδρες συνάδελφοί μας, μας στήριξαν και μας βοήθησαν να ανεβάσουμε το Μπάσκετ Γυναικών σε πολύ υψηλά επίπεδα με πολλές επιτυχίες, που τώρα επαναλαμβάνονται από τις νεότερες γενιές κοριτσιών.

Η φαλοκρατική προσέγγιση –όπως αυτή που αναφέρατε ότι εκφράστηκε με την απαξίωση των γυναικών που ανήκουν στο Σύλλογο «Μαζί για τη Σίφνο μας» όπου προεδρεύετε- είναι αναχρονιστική, είναι απαράδεκτη και κυρίως είναι αντιπαραγωγική. Θυμίζω ότι στο φετινό καλοκαίρι της μεγάλης θλίψης λόγω των μεγάλων πυρκαγιών, ήταν οι Έλληνες Αθλητές και Αθλήτριες που έδωσαν μεγάλες χαρές σε όλους μας. Οι συναδέλφισές μου Ολυμπιονίκες Άννα Κορακάκη και Κατερίνα Στεφανίδου έφεραν και πάλι μεγάλες επιτυχίες με χρυσά μετάλλια, που σίγουρα τα πανηγύρισαν και όσοι έχουν την τάση να απαξιώνουν τις γυναίκες γενικότερα. Οι προπονητές τους σημειώνω ότι είναι άνδρες.
Αυτό σημαίνει ότι άνδρες και γυναίκες μπορούν να συνεργάζονται ΜΑΖΙ και να φέρνουν σημαντικά αποτελέσματα, προς όφελος όλων μας!
Ακόμη, τα κορίτσια του Μπάσκετ, του Beach Handball, του Στίβου, της Κωπηλασίας, του Τέννις, της Υδατοσφαίρισης, τη Ιππασίας κ.α το καλοκαίρι που μόλις μας πέρασε, έφεραν μεγάλες επιτυχίες για την Ελλάδα που έκαναν άπαντες περήφανους.

Αγαπητέ Πρόεδρε,
όπως έμαθα, στο κάλεσμά σας για τη δωρεάν φιλοξενία στη Σίφνο πυροπαθών παιδιών από τη Ραφήνα, οι πρώτες που ανταποκρίθηκαν ήταν γυναίκες μέλη του Συλλόγου σας. Μία ενέργεια που περιποιεί τιμή για όλο το νησί και δείχνει ότι οι γυναίκες πέρα από την αυξημένη κοινωνική ευαισθητοποίηση που εκ φύσεως έχουν, διαθέτουν επιπλέον και την ικανότητα της αντίληψης και της άμεσης δράσης.
Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενη που συνεργάζομαι με το Σύλλογό σας και σας καλώ να κρατήσετε την ίδια σταθερή και αυστηρή στάση απέναντι σε εκείνους που απαξιώνουν και εκφοβίζουν γυναίκες αναδεικνύοντας τον προβληματικό χαρακτήρα τους.
Η στάση σας είναι αυτή που διαχωρίζει τα απλά αρσενικά από τους κυρίους.
Θα αναμένω με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και σας παρακαλώ να μεταφέρετε την συμπάθεια και την υποστήριξή μου στις κυρίες που εθίγησαν.

Με εκτίμηση,
Τατιάνα Καββαδία
Ολυμπιονίκης Καλαθοσφαίρισης

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΦΝΟ ΜΑΣ", κ Αγαμέμνων Λιβιεράτος, ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΩΣ ΑΚΟΛΟYΘΩΣ:

Αγαπητή κ. Καββαδία,
η παρέμβασή σας αυτή για το θέμα της εκφοβιστικής συμπεριφοράς προς γυναίκες-μέλη του συλλόγου μας, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά, γιατί θεωρείστε ένα από τα "κοσμήματα" του Ελληνικού Μπάσκετ και του Ελληνικού Αθλητισμού γενικότερα, τόσο ως ενεργή αθλήτρια, όσο πλέον και ως προπονήτρια.

Όπως γνωρίζετε, σε κάθε κοινωνία υπάρχουν προβληματικές προσωπικότητες και χαρακτήρες, που προβαίνουν σε απαράδεκτες συμπεριφορές. Στόχος της κάθε κοινωνίας είναι να στηλιτεύσει αυτές τις συμπεριφορές, να συνετίσει αυτούς που φέρονται απρεπώς και να τους απομονώσει εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ευτυχώς, όπως κι εσείς επισημάνατε, η πλειοψηφία των Σιφνιών χαρακτηρίζεται από ευγένεια, γενναιοδωρία και υψηλό επίπεδο πολιτισμού. Οι ελάχιστοι προβληματικοί συντοπίτες μας είναι γνωστοί και με την στάση τους έχουν ουσιαστικά απομονώσει τους εαυτούς τους από την καθημερινότητα του νησιού μας. Όμως όταν αυτοί προβαίνουν σε συμπεριφορές που ξεπερνάνε τα όρια, όπως για παράδειγμα η εκφοβιστική συμπεριφορά προς τις γυναίκες μέλη του συλλόγου μας, τότε είναι υποχρέωσή μας να αντιδράσουμε. Η φαλοκρατική -όπως πολύ εύστοχα την χαρακτηρίζεται- συμπεριφορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, που με παρεμβάσεις όπως η δική σας, τείνει να εξαφανιστεί. Το πιο θλιβερό όμως απ' όλα στη δική μας περίπτωση, ήταν ότι εκτός από την εκφοβιστική συμπεριφορά των συγκεκριμένων "ανδρών" προς τις γυναίκες του συλλόγου μας, υπήρξε και δημόσια τοποθέτηση μιας γυναίκας συντοπίτισσας μας, η οποία έχοντας πλήρη σύγχυση για όλα τα θέματα , μέσω ανάρτησής της στη σελίδα του συλλόγου μας στο Facebook, εκφραζόμενη με παρόμοιο επιθετικό λεξιλόγιο, αφού "έλουσε" όλους όσους επιθυμούμε να ασχολούμαστε με τα κοινά του νησιού μας με διάφορα κοσμητικά επίθετα, στο τέλος μας παρουσίασε ως "ανήθικους καιροσκόπους", και δήλωσε μεταξύ τόσων άλλων, πως "είναι αναμενόμενη η απαξίωση και ο εκφοβισμός στις γυναίκες ως μέσο επιχειρηματολογίας"!!! Εδώ αναρωτιέται κανείς, πως πρέπει να απαντήσει σε αυτήν την κυρία, προκειμένου να προασπίσει το φύλλο της από την ίδια!!! Ευτυχώς κάποιος τη συνέτισε και "κατέβασε" η ίδια την ανάρτησή της, απαλλάσσοντάς με έτσι, από την αμηχανία να της απαντήσω.

κ. Καββαδία, όπως λέτε κι εσείς, οι άνδρες και οι γυναίκες οφείλουν να συνεργάζονται ΜΑΖΙ και ΙΣΟΤΙΜΑ, γιατί μόνο έτσι θα παράγονται εξαιρετικά αποτελέσματα. Για το σύλλογο "Μαζί για τη Σίφνο μας" αυτό είναι απαράβατη αρχή.

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω ότι είναι μεγάλη χαρά μας, να μπορούμε να συνδράμουμε στις αθλητικές και κοινωνικές δράσεις που διοργανώνετε με τους συνεργάτες σας και τους λοιπούς μεγάλους αθλητές-συναδέλφους σας και είναι τιμή μας, που είστε κοντά μας και συμμετέχετε στις δικές μας.

Με εκτίμηση,
Αγαμέμνων Λιβιεράτος

πρόεδρος συλλόγου
"Μαζί για τη Σίφνο μας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου