Φέτος, το Φθινόπωρο στην Ελλάδα ξεκινά στις 22 Σεπτεμβρίου στις 11:02 μμ. Δείτε τι συμβαίνει ακριβώς στη φθινοπωρινή ισημερία.
Το Φθινόπωρο είναι η εποχή ανάμεσα στο Καλοκαίρι και τον Χειμώνα. Στο Βόρειο ημισφαίριο ξεκινά στις 21 ή 22 ή 23 Σεπτεμβρίου ενώ στο Νότιο ημισφαίριο, στις 21 ή 22 ή 23 Μαρτίου, ανάλογα με τη φθινοπωρινή ισημερία. Αντίστοιχα στο Βόρειο τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 ή 22 ή 23 Δεκεμβρίου και στις 21 Ιουνίου ή 22 ή 23 στο Νότιο.

Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει. Η τελευταία μέρα θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Τι συμβαίνει όμως κατά την φθινοπωρινή ισημερία;
Η φθινοπωρινή ισημερία

Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 22 Σεπτεμβρίου. Τότε, ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο. Κατά την εαρινή ισημερία, αρχίζει μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης μέρας στο Βόρειο Πόλο. Αντίστοιχα, ξεκινά και μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης νύχτας στο Νότιο Πόλο.

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα. Το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.

Το Φθινόπωρο ξεκινούν οι πρώτες βροχές, που προετοιμάζουν το έδαφος μεταφέροντας βαθύτερα τα άλατα, μεταλλικά στοιχεία και τις θρεπτικές ουσίες για την επερχόμενη σπορά. Την ίδια στιγμή, τα φυλλοβόλα δέντρα χάνουν το φύλλωμά τους και τα χρώματα στη φύση είναι διαφορετικά, πιο κίτρινα και καφέ.

Πηγή   newsit.gr
Advertisements