ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΓΚΟΥ - ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΕΟΣ

Breaking

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΓΚΟΥ


Με ξεχωριστή λαμπρότητα αναμένεται να εορταστεί φέτος το Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μονγκού.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από πολλά χρόνια θα είναι τα εγγόνια του αείμνηστου Λόγιου και Ποιητή Θεοδόση Σπεράντζα, που θα πανηγυρίσουν την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Μονγκού.

Έτσι, η κα Ευτέρπη Σπεράντζα και ο κ. Ιωάννης Σταθόπουλος με την ιδιότητά τους ως πανηγυράδες, θα πανηγυρίσουν στους χώρους όπου ο σπουδαίος παππούς τους ίδρυσε το Πνευματικό Σιφναϊκό Ίδρυμα «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος Μογνκού», στο περιβάλλοντα χώρο του οποίου βρίσκεται μία από τις πλέον υπεραιωνόβιες ελιές της χώρας και στην βεράντα του οποίου ο Νικόλαος Τσελεμεντές ασκούσε την μαγειρική του τέχνη, μαζί με μέλη της οικογενείας Σπεράντζα.


Ερωτηθείσα για την επάνοδό της στο χώρους όπου πέρασε όλα τα καλοκαίρια της παιδικής της ηλικίας και όπου ουσιαστικά μεγάλωσε, η κυρία Ευτέρπη Σπεράντζα δήλωσε:
«Πραγματικά είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, που επανέρχομαι στον τόπο, όπου όπως και εσείς πολύ σωστά σημειώνετε, έζησα και μεγάλωσα. Λόγοι πέρα της δικής μου θέλησης με ανάγκασαν να είμαι μακριά από το Μονγκού για πολλά χρόνια, ως εκ τούτου η επιστροφή μου σε αυτό για να πανηγυρίσω, μου ξυπνάει τις μνήμες με τις όμορφες στιγμές που έζησα με τους αγαπημένους μου ανθρώπους, την εποχή όπου για να φτάσουμε εκεί δεν υπήρχε ίχνος ασφάλτου και ως εκ τούτου κάναμε όλη την διαδρομή από τις Καμάρες είτε με γαϊδουράκι, είτε με τα πόδια. Πιστεύω ότι θα συγκινηθώ πολύ όταν ξαναδώ την «Αγρέπαυλις Ευτέρπη», την οποία αφιέρωσε ο παππούς μου στην αγαπημένη του και μαρτυρικά φονευθείσα στον εμφύλιο πόλεμο σύζυγό του, την συνονόματη γιαγιά μου Ευτέρπη Σπεράντζα. Το φετινό Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου αποτελεί μία εξαιρετική συγκυρία για την μνημόνευση του σπουδαίου συγγραφικού και κοινωνικού έργου του Θεοδόση Σπεράντζα, το οποίο έχει επιτελέσει μέσω του ομώνυμου Πνευματικού Ιδρύματος που ίδρυσε και στο οποίο προτάθηκα από μέλη της ευρύτερης οικογένειας των Σπερατζέων να αποτελέσω πλέον την Επίτιμη Πρόεδρο. Το φετινό πανηγύρι ακόμη, θα μας δώσει την ευκαιρία να τιμήσουμε επί Σιφναϊκού εδάφους, την μνήμη των αδικοχαμένων συντοπιτών μας της οικογένειας Φύτρου στην ασύλληπτη τραγωδία των πυρκαγιών της Ανατολικής Αττικής. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε όλοι δίπλα στη Βαρβάρα Φύτρου, η οποία δείχνει εντυπωσιακή δύναμη ψυχής κα η οποία θέλοντας να συνδράμει στη διοργάνωση του πανηγυριού μας, ζήτησε να προσφέρει τους άρτους. Η ενέργειά της και η διαθεσιμότητά της δίνει στο Φετινό Πανηγύρι μία ξεχωριστή διάσταση. Της στέλνω την αγάπη μου και την ευχαριστώ θερμά…. Βοήθειά μας και Χρονιά Πολλά».


Παρόμοια συγκίνηση νιώθει και ο κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, έτερος πανηγυράς και δισέγγονος του Θεοδόσης Σπεράντζα, ο οποίος στην προσπάθειά του να βγάλει από την απαξίωση το ίδρυμα που ίδρυσε ο προπάππους του όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κινητοποίησε τους φορείς του νησιού και διεξήγαγε μία μεγάλη έρευνα, αποκαλύπτοντας σωρεία παραβάσεων, παρατυπιών και ανεπίτρεπτων παραλείψεων των Γάλλων πρώην διαχειριστών. Ερωτηθείς γιατί στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο που συνέστησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου για το Πνευματικό Σιφναϊκό Ίδρυμα «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος Μογνκού», δεν προβλέφθηκε θέση για κάποιο μέλος της οικογένειας Σπεράντζα, ο κ. Σταθόπουλος απάντησε ως ακολούθως:


«Εν όψει του εορτασμού του Πανηγυριού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μονγκού, δεν θα ήθελα να αναφερθώ αυτή τη στιγμή σε αυτό το θέμα. Θα περιοριστώ απλά να πω ότι το πάρτυ των Γάλλων πρώην διαχειριστών και όσων εποφθαλμιούν τα ακίνητα του Ιδρύματος τέλειωσε. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε σε δεύτερο χρόνο. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι βάσει καταστατικού, το Ίδρυμα που ίδρυσε ο Θεοδόσης Σπεράντζας και οι υπόλοιποι πρόγονοί μου, έχει 2 βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι η συντήρηση του Ι.Ν του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του Μονγκού καθώς και άλλων ιστορικών εκκλησιών του νησιού. Θέλω εδώ να ευχαριστήσω την οικογένεια των Μαστρόκαλλων ανέκαθεν φίλη των Σπεραντζαίων, που στα χρόνια της μεγάλης απαξίωσης της Γαλλικής Διαχείρισης, ήταν τα μέλη της που συντήρησαν το Ι.Ν του Αγίου του Ιωάννη του Θεολόγου και τον προστάτευσαν από την ολική κατάρρευση. Οι Μαστρόκαλοι ακόμη ήταν εκείνοι που φρόντισαν με όσα μέσα διέθεταν τους περιβάλλοντες χώρους, τα οικήματα του παλαιού μοναστηριού, που οι Γάλλοι πρώην διαχειριστές νοίκιαζαν παρανόμως στο AirBnb καθώς και τους γεωπονικούς θησαυρούς που υπάρχουν στους περιβάλλοντες χώρους όπως πχ την υπεαιωνόβια Ελιά για την οποία μέχρι και ποίημα έχει γράψει ο Θεοδόσης στην ποιητική του Συλλογή Η ΣΙΦΝΟΣ ΜΑΣ. Αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη λοιπόν για όσα προσέφερε αυτή η οικογένεια, που τίμησε στο ακέραιο την φιλία της με τους προγόνους μου και ορμώμενη από την ανιδιοτελή και την αυθεντική της αγάπη για την ιστορία του Θεολόγου και του Μονγκού, κράτησαν ζωντανή τη μνήμη και τις παραδόσεις του, ερχόμενοι ορισμένες φορές σε συγκρουσιακή κατάσταση με τους Γάλλους πρώην διαχειριστές που διατυμπάνιζαν ότι το Μονγκού από Καθολικό δημιουργήθηκε και σε Καθολικό θα περάσει! Ο δεύτερος στόχος που είχε θέσει στο Καταστατικό του το Ίδρυμα του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου Μονγκού, ήταν η παροχή υποτροφιών σε αριστούχους Σιφνιούς, για το οποίο φυσικά ποτέ δεν μερίμνησαν οι Γάλλοι πρώην διαχειριστές από τότε που ανέλαβαν την διαχείριση. Οι συμβολισμοί της αριστείας είναι εμφανής σε όλους τους χώρους του Μονγκού, όπως πχ στην υπεραιωνόβια ελιά, που εμένα προσωπικά ως ενεργό μέλος του Ολυμπιακού Κινήματος με αγγίζει ιδιαίτερα. Έτσι θεωρώ πως αρχής γενομένης του φετινού πανηγυριού, το θέμα της επιβράβευσης της αριστείας των νέων Σιφνιών πρέπει να επαναδρομολογηθεί από το Ίδρυμα. Όλα εν καιρώ όμως… Βοήθειά μας και Χρόνια Πολλά και από εμένα»."Το φετινό πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αφιερώνεται στη μνήμη των συντοπιτών μας Γρηγόρη, Εβίτας και Ανδρέα Φύτρου".(Υπάρχει έγκριση της μητέρας)
     
 Οι παραπάνω φωτογραφίες απεικονίζουν κατα σειρα:1. Ο Ι.Ν του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μονγκού

2.Ωρες πανηγυριού,εσπερινού κλπ

3. Η επιγραφή που βρίσκεται στη είσοδο του παλαιού μοναστηριού στον περιβάλλοντα χώρο του ναού.

4.Η "Αγρέπαυλις Ευτέρπη" που αφιέρωσε ο Θεοδόσης Σπεράντζας στην μαρτυρικά φονευθείσα συζυγό του Ευτέρπη"

5 Ο παππούς Θεοδόσης Σπεράντζας με το μοναδικό του εγγόνι Ευτέρπη.

6. Ο Θοεδόσης Σπεράντζας σε προχωρημένη ηλικία με τον δισέγγονό του Ιωάννη Σταθόπουλο

7. Ο Ιωάννης Σταθόπουλος πανηγυρίζει φέτος την εικόνα του Ιωάννη του Θεολόγου.

8.Η Ευτέρπη Σεράντζα επιστρέφει στον τόπο της νιότης της, για να πανηγυρίσει την εικόνα του Ιωάννη του Θεολόγου

9. Ο Θεοδόσης Σπεράντζας με την σύζυγό του Ευτέρπη

10. Οι αδικοχαμένοι Ανδρέας,Γρηγόρης και Εβίτα Φύτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου