ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΕΟΣ

Breaking

Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Το καλοκαίρι τελείωσε και ήρθε ο Σεπτέμβριος, πρώτος μήνας του φθινοπώρου, με τα πρωτοβρόχια και το βρεγμένο χώμα που μοσχομυρίζει. Αυτό το μήνα ο κήπος μας απαιτεί αρκετές εργασίες, καθώς φυτεύουμε τα φθινοπωρινά κηπευτικά μας, συγκομίζουμε σταφύλια από το αμπέλι και τις κρεβατίνες, φροντίζουμε τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας, φυτεύουμε τους φθινοπωρινούς βολβούς και φροντίζουμε το γκαζόν.


Φύτευση λαχανικών

Τον Σεπτέμβριο γίνεται η φύτευση των φθινοπωρινών κηπευτικών και είμαστε έτοιμοι να καλλιεργήσουμε λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, καθώς και μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλο, καρότο, πατζάρι και φρέσκο κρεμμυδάκι. Επίσης, αυτή την εποχή ξεκινάει η καλλιέργεια της πατάτας στις νότιες περιοχές τις Ελλάδας. Τα φθινοπωρινά λαχανικά μπορούμε εύκολα να τα φυτέψουμε σε γλάστρες και να δημιουργήσουμε ένα κήπο στο μπαλκόνι.


Φροντίδα καλλωπιστικών


Είναι καιρός να φροντίσουμε τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας, κάνοντας ένα πολύ ελαφρύ κλάδεμα, απομακρύνοντας ξερά λουλούδια, λεπτούς και αδύναμους βλαστούς και βάζοντας το κατάλληλο λίπασμα στα φυτά. Αυτό το μήνα, κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα τα καλλωπιστικά φυτά που έχουν αρκετές ρίζες και έντονη ανάπτυξη. Κατά τη μεταφύτευση, προσθέτουμε στα φυτά υδατοδιαλυτό εκχύλισμα φυκιών για καλύτερη ριζοβολία.

Φύτευση βολβών

Ξεκινάμε το μήνα Σεπτέμβριο, την φύτευση των φθινοπωρινών βολβών όπως τουλίπες, φρέζιες, ζουμπούλια και αμαρυλλίδεςπου θα μας χαρίσουν την ανθοοφορία τους στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Αυτή την περίοδο ποτίζουμε τους βολβούς κάθε 5 μέρες ανάλογα και με την συχνότητα των βροχών.

Συγκομιδή καρπών

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που γίνεται ο τρύγος αρκετών οινοποιήσιμων και επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιού σε αμπέλια και κρεβατίνες. Επίσης, αυτή την εποχή από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας συγκομίζουμε αχλάδια, δαμάσκηνα, καρύδια καθώς και φιστίκια Αιγίνης.
Φροντίδα αρωματικών


Κλάδεύουμε τα αρωματικά φυτά, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, τον δυόσμο, την μέντα, το θυμάρι, το λεμονοθύμαρο, την ματζουράνα, το φασκόμηλο και το δίκταμο, μετά το τέλος της ανθοφορίας τους, αρχές Σεπτεμβρίου για να βλάστήσουν και να μας χαρίσουν και μια δεύτερη όψιμη ανθοφορία. Ο Σεπτέμβριος αποτελεί κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε αρωματικά φυτά τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

Φροντίδα χλοοτάπητα

Τον Σεπτέμβριο περιποιούμαστε το γκαζόν, κάνουμε εξαερισμό, προσθέτουμε λίπασμα, καθώς επίσης κάνουμε ψεκασμό για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για σπορά ή φύτευση νέου χλοοτάπητα ή να σπείρουμε για να καλύψουμε τα κενά του ήδη υπάρχοντος γκαζόν.

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπουκι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.
Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Αύγουστο.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

πηγή  mistikakipou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου