Σήμερα Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018 το «Καπετάν Χρήστος» κατέπλευσε το μεσημέρι στο λιμάνι των Καμαρών.

 Το πλοίο μετέφερε ένα βυτίο για τη Σίφνο. Το βυτίο αφού άδειασε το πολύτιμο φορτίο του στην Απολλωνία επιβιβάστηκε ξανά στο πλοίο. Το «Καπετάν Χρήστος» παρέμεινε στο λιμάνι των Καμαρών για δύο ώρες. Είναι ένα οχηματαγωγό πλοίο (ro-ro), το οποίο ταξιδεύει συνήθως ναυλωμένο για τις Κυκλάδες μεταφέροντας βυτία.

Το λιμάνι εκκίνησης είναι η Ελευσίνας και οι πιο συνήθεις προορισμοί του είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κρήτη. Στη Σίφνο έχει ξαναέλθει, αλλά οι προσεγγίσεις του εδώ είναι πολύ σπάνιες. Το πλοίο ανήκει στην Ναυτική Εταιρεία «Αιγιαλίς Ν.Ε.) του καπετάν Βαγγέλη Σουρμελή. Ο καπετάν Βαγγέλης Σουρμελής είναι μία μεγάλη μορφή με μεγάλη συνεισφορά στις θαλάσσιες μεταφορές στο Αιγαίο. Η καταγωγή του είναι από τη Μύκονο και την Σκόπελο.

 Ο πατέρας του ηταν από τη Μύκονο, ο καπετάν-Σταμάτης ο Σουρμελής, καπετάνιος μεταξύ άλλων και στον «Πορτοκαλή Ήλιο» Η μητέρα του από τη Σκόπελο, κόρη του Χρήστου Χρήστου. Ο αδελφός του είναι ο καπετάν-Αντώνης Σουρμελής, παλιός καπετάνιος στα πλοία των Βεντούρηδων. Η οικογένεια Σουρμελή ξεκίνησε με το τουριστικό «Ρομάντικα» στην Κέρκυρα. Συνέχισαν με το «Καπετάν Αντώνης», το «Καπετάν Σταμάτης», το «Καπετάν-Χρήστος».

 Με τα πλοία αυτά μετέφεραν όλων των ειδών τα φορτία ενώ για χρόνια συνεργάστηκαν και με τον Ελληνικό Στρατό. Τα λόγια είναι πολύ πτωχά. Ναυτικοί από κούνια με μια παράδοση που πολλοί θα τη ζήλευαν. Μεταξύ άλλων και το περίφημο ξύλινο πέραμα «Άγιοι Ανάργυροι» ήταν του παππού του από τη Σκόπελο.

 Εδώ και αρκετά χρόνια καταφεραν και το πήραν ξανά πίσω στην κατοχή τους. Στο καΐκι «Άγιοι Ανάργυροι» φυλάσσονται τα οστά του πατέρα τους. Το σημερινό «Καπετάν Χρήστος» συνεχίζει μια πολυ μεγάλη ιστορία που λίγοι γνωρίζουν και λίγοι μπορούν να καταλάβουν.

 Στη σκιά των μεγάλων εταιρειών, στο πίσω μέρος της σκηνής, μακριά από τη δημοσιότητα,ο καπετάν-Βαγγέλης Σουρμελής και το πλήρωμα του «Καπετάν Χρήστος» εκτελούν ένα λειτούργημα. Όπου υπάρχει ανάγκη εκεί θα βρεθεί το «Καπετάν Χρήστος». Βυτία, φορτηγά με σανό, εύφλεκτα και επικίνδυνα φορτία.

«Καπετάν Χρήστος» Ένα βαπόρι ειδικών αποστολών… Ένα βαπόρι από άλλη εποχή… Από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο…. Σήμερα το καλοδεχτήκαμε στη Σίφνο….. Φεύγοντας συναντήθηκε με το «Hellenic Highspeed» λίγο μετά το φανάρι των Καμαρών.

Ας δούμε και το βίντεο απο την σημερινή άφιξη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ