Η υψηλή δραστηριότητα ηλεκτρικών φαινομένων το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας αποτυπώνεται και στα δεδομένα του συστήματος ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ZEUS. Το παρακάτω γράφημα (Γράφημα 1) δείχνει τον αριθμό των ηλεκτρικών εκκενώσεων (κυρίως κεραυνών) που ανιχνεύσαμε στην Ελλάδα τον μήνα Ιούλιο μεταξύ 2005 και 2018. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ο φετινός Ιούλιος είχε την υψηλότερη κεραυνική δραστηριότητα τουλάχιστον από το 2005 από όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές, με σχεδόν 103.000 κεραυνούς στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, οι διαφορές ανά έτος παρουσιάζονται σημαντικές με ορισμένα έτη να παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα το 2007 όταν η χώρα μας βρισκόταν υπό την επιρροή υψηλών πιέσεων και θερμών εισβολών από την Αφρική, με την κατάρριψη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και σοβαρή ξηρασία.

Γράφημα 1. Ο απόλυτος αριθμός κεραυνών που ανίχνευσε το σύστημα ZEUS τον Ιούλιο την περίοδο 2005 – 2018.

Τον φετινό Ιούλιο παρατηρήσαμε καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τη μεγαλύτερη χωρική κατανομή από το 2005 (Γράφημα 2, κάντε κλικ πάνω για μεγέθυνση). Τα δύο τελευταία έτη (2017 και 2018) ένας μεγάλος αριθμός του συνόλου των κεραυνών τον Ιούλιο παρατηρήθηκε πάνω από θαλάσσιες περιοχές, καθώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ήταν σημαντικά διαφορετική από ό,τι συνήθως. Στην καρδιά του καλοκαιριού οι καταιγίδες κλιματικά εκδηλώνονται πιο εύκολα πάνω από την ξηρά λόγω θέρμανσης του εδάφους από την ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή εκδηλώνεται πολλές φορές “θερμική αστάθεια”. Τα δύο τελευταία έτη όμως, βαρομετρικά συστήματα συνοπτικής κλίμακας οδήγησαν σε εκταταμένες καταιγίδες πάνω από ξηρά και θάλασσα, κάτι που χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Γράφημα 2. Η χωρική κατανομή των κεραυνών που ανίχνευσε το σύστημα ZEUS τον μήνα Ιούλιο την περίοδο 2005 – 2018.

Όσον αναφορά την κατάταξη των μηνών ως προς τον απόλυτο αριθμό των κεραυνών που ανιχνεύσαμε, ο Ιούλιος του 2018 κατατάσσεται πρώτος με 102.944 κεραυνούς και δεύτερος ο Ιούλιος του 2009 με 83.373 ανιχνεύσεις. Συνολικά φέτος το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου κατατάσσεται 2ο σε απόλυτο αριθμό ανιχνεύσεων κεραυνών την τελευταία 14ετία, με 196.524 κεραυνούς.

Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη

πηγή  meteo.gr
Advertisements