Οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσω της ανάδειξης των ιαματικών πηγών στη χώρα μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου «Ανάπτυξη των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης
 και διοργανώθηκε από το «Enterprise Greece».





Στην εκδήλωση, που συμμετείχαν ο δήμαρχος της Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, ο δήμαρχος του Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου (Καμένων Βούρλων), Γιάννης Συκιώτης καθώς και ο δήμαρχος Λαμίας, Νίκος Σταυρογιάννης, επεσημάνθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες που προσφέρουν οι περιοχές αυτές ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ιαματικός τουρισμός αλλά και συνολικά να προσελκύσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες.


Από την πλευρά του ο κ. Γαρδέρης τόνισε ότι «η Κύθνος εκτός από το φυσικό κάλλος που διαθέτει, έχει και τις θερμές ιαματικές πηγές, που αποτελούν την πρώτη οργανωμένη λουτρόπολη της Ελλάδας μετά το 1821».


Ακόμη, ο δήμαρχος Κύθνου σημείωσε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια στα πλαίσια μίας γενικότερης ανασυγκρότησης των δομών του νησιού φρόντισε να χαρακτηρίσει το χώρο αυτό ως κοινόχρηστο πράσινο και να απαλλοτριώσει το έμπροσθεν ακίνητο από τις εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών, δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία και σε αυτές αλλά και στον οικισμό γενικότερα».


«Ελπίζουμε στην εύρεση ενός ικανού επενδυτή με όραμα, έτσι ώστε οι ιαματικές πηγές να αποκτήσουν ξανά την αξία και την αίγλη που τους αξίζει. Η τοπική αυτοδιοίκηση ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα που ολοένα αυξάνεται στην Κύθνο και προσφέρει τα εχέγγυα για την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξή της. Προσδοκούμε σε μία ήπια τουριστική ανάπτυξη που θα αφήνει αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του νησιού μας», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Γαρδέρης.


Στη συνέχεια ο κ. Συκιώτης αναφέρθηκε στις ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων, σημειώνοντας ότι «έχουμε 8 ιαματικές πηγές ποικίλες σε συστατικά. Μεταλλικές, αλκαλικές, θειούχες αλλά η βασικότερη είναι αυτή που έχει ως κύριο συστατικό το αέριο ραδόνιο και κάνει τη διαφορά όσον αφορά τις ευεργετικές ιδιότητες ειδικά στο μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου». Ακόμη ο κ. Συκιώτης κατέθεσε τις δικές του προτάσεις από την πλευρά του δήμου που αφορά τις πηγές τόσο εντός του ιστού της πόλης των Καμένων Βούρλων, όσο και των Θερμοπυλών.


Παίρνοντας το λόγο, ο δήμαρχος Λαμίας, κ. Σταυρογιάννης, επισήμανε ότι «το πρώτο βήμα θα ολοκληρωθεί γρήγορα κι εκεί ο ρόλος της αυτοδιοίκησης πιστεύουμε ότι είναι καθοριστικός. Μόνο αν κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί επιχειρηματίες-επενδυτές, μπορούμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη επένδυση που να αφορά τους πολλούς».


Ακόμη ο κ. Σταυρογιάννης τόνισε ότι «οι Θερμοπύλες μαζί με τα Καμένα Βούρλα, φτιάχνουν ένα ξεχωριστό προϊόν, κάτι που ζητάει η αγορά και συνδυάζει τα πάντα. Οι ιαματικές πηγές της περιοχής μπορούν να κάνουν ένα ξεχωριστό προϊόν ικανό να προσελκύσει-αφού πρώτα υπάρξουν οι επενδύσεις κι οι επενδυτές-έναν ικανό αριθμό επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό είναι το στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό και τις εναλλακτικές πτυχές του, όπως είναι ο ιαματικός τουρισμός προκειμένου να αλλάξουμε σελίδα και να αφήσουμε όλα αυτά που μας οδήγησαν στο μηδέν με συνεννόηση και με ένα δίκτυο δυνάμεων».


Επιπλέον, ο project manager του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Μαυραγάνης, παρουσίασε τη συγκεκριμένη ενότητα ακινήτων του Ταμείου, τα εναλλακτικά πλάνα ανάπτυξης τους, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησής τους, δίνοντας έμφαση καταρχήν στην Κύθνο και την ομάδα της Φθιώτιδας (Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, Θερμοπύλες και Κονιαβίτης).


«Οι ιαματικές πηγές, αποτελούν ένα σημαντικό ατού της χώρας στη διαμόρφωση του προϊόντος που ονομάζουμε ιαματικό τουρισμό. Είμαστε στη διαδικασία εκκίνησης της ιδιωτικοποίησής τους. Προβλέπουμε την ιδιωτικοποίησή τους σε δύο σημεία, το ένα είναι στο νησί της Κύθνου και το δεύτερο είναι στη Φθιώτιδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης, ενώ καταλήγοντας συμπλήρωσε ότι «η Κύθνος είναι το μόνο νησί των Κυκλάδων με αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές. Η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους».


Από την πλευρά του, ο Ντέτλεφ Γιαρος, project manager για το ζήτημα των ιαματικών πηγών, επισήμανε την επίδραση των ιαματικών λουτρών στην υγεία των ανθρώπων, την δυνατότητα μέσω αυτών της αύξησης του τουρισμού καθώς και την ανάπτυξη αυτών των περιοχών.
Πηγή: http://www.zougla.gr/money/etairika-nea/article/i-iamatikes-piges-tis-ki8nou-ke-tis-f8iotidas-vasiki-pilones-gia-tin-proselkisi-ependiseon

Advertisements