Το παρακάτω κείμενο το έγραψε ένας χειμερινος επισκέπτης του νησιού. Επίσης δικια του και η επιλογή της φωτογραφίας 

Άραγε ο τόπος κάνει τους ανθρώπους ή οι άνθρωποι τον τόπο;

Τι να είναι τελικά αυτό που διαμορφώνει -και σε τι ποσοστό- το χαρακτήρα μιας τοπικής κοινωνίας;

Η ομορφιά του τοπίου, τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις και η ιστορία, είναι σίγουρο ότι σμιλεύουν το χαρακτήρα των ανθρώπων που κατοικούν σε μια γεωγραφική περιοχή. Οι άνθρωποι με τη σειρά τους, οφείλουν να διαφυλάξουν αυτά τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν ξεχωριστούς και να τα μεταδώσουν στις επόμενες γενιές, έτσι ώστε να μείνουν αναλλοίωτα στο χρόνο και να συνεχίσουν να εξαπλώνονται εξωστρεφώς και αλλού.

Η Σίφνος,δεν καλείται τυχαία το νησί των ποιητών. Έχει προσφέρει και αυτή το μερίδιό της στην Ελληνική ποίηση και στον Ελληνικό πολιτισμό. Γνωστοί άνθρωποι του πνεύματος, όπως Προβελέγγιος, Γρυπάρης, Τριαντάφυλλος (Ραμπαγάς), Σπεράντζας και λοιποί, επηρεάστηκαν από το νησί και έδωσαν σε εμάς αλλά και στους ντόπιους, ψηφίδες πολιτισμού που συνθέτουν τελικά, σε συνδιασμό με άλλα επιπλέον χαρακτηρηστικά, τη προσωπικότητα του Έλληνα.

Άραγε θα είχαν την ίδια διαδρομή εάν ήταν γεννημένοι σε άλλο τόπο;

Ένα πράγμα είναι σίγουρο…στη Σίφνο, ο τόπος και οι άνθρωποι, είναι τόσο άάρρηκτα συνδεδεμένοι, που η ομορφιά του νησιού καθρεφτίζεται και στις καρδιές των ανθρώπων. Αλλά και οι χαρακτήρες των ανθρώπων, κουμπώνουν με τα χαρακτηριστικά του τόπου.

Έτσι, δε μπορείς να μη θαυμάσεις -εκτός από τον τόπο- και τους ανθρώπους, που θα σε καλέσουν να προσευχηθείς και να διασκεδάσεις μαζί τους στα αμέτρητα πανηγύρια, να χαμογελάσεις μαζί τους, να μοιραστούν μαζί σου τους κόπους και τις ανησυχίες τους, να ζεσταθείς από την παρέα και τη φιλοξενία τους.

Αυτά, αλλά και πολλά ακόμα, συνθέτουν την εικόνα της Σίφνου που γνώρισα.

Advertisements

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συμφωνώ απολύτως και επαυξάνω την περιγραφή των συναισθημάτων του επισκέπτη, που απορρέουν από την αυθεντικότητα των χαρακτήρων των ανθρώπων του νησιού.

Comments are closed.